„XXI amžiaus“ priedas apie provincijos gyvenimą

2014 m. gegužės 23 d., Nr. 1 (52)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Bendruomenėse

Mokyklai – kunigo vardo suteikimo iškilmės

Loreta AKELIENĖ

Ant kalvelės, kur kažkada
stovėjo bažnyčia, padėta gėlių

Kun. Juozo Montvilos sesers sūnus
Andrius Liaukus buvo sujaudintas
tokio dėmesio savo giminaičiui

Liubavo mokyklos direktorė Romualda
Jankevičiūtė atidengė lentą, kurioje
įrašytas naujasis mokyklos vardas

Šventinė eisena žingsniavo paskui
pašventintą naująją mokyklos vėliavą

LIUBAVAS. Balandžio viduryje pagrindinei mokyklai buvo suteiktas garbingo kunigo Juozo Montvilos  (1885 01 03–1908–1912 04 15) vardas. Liubavo mokyklai, kuri įkurta apie 1780 metus, kunigo didvyrio vardą suteikti buvo nutarta Savivaldybės tarybos sprendimu 2013 metų rudenį. Kun. J. Montvila žuvo 1912 metais nuskendus laivui „Titanikas“. Carinės priespaudos persekiojamas kunigas, kuriam Lietuvoje dirbti buvo uždrausta, keliavo į lietuvišką parapiją Amerikoje. Istorija mini, kad skęstant „Titanikui“, kunigas atsisakė vietos gelbėjimo valtyje ir iki pat laivo nuskendimo klausė kitų keleivių išpažinčių, ramino likimo draugus.

Vardo suteikimo šventės svečiai ir mokyklos bei miestelio bendruomenė pirmiausia susirinko Liubavo Švč. Trejybės bažnyčioje, kur šv. Mišias (kartu su kan. prof. dr. Kęstučiu Žemaičiu) aukojo parapijos klebonas kun.  Romas Budrevičius. Buvo pašventinta naujoji mokyklos vėliava.

Po šv. Mišių visi įkopė į aukštais medžiais apaugusią kalvelę miestelio centre, kurioje anksčiau stovėjo senoji bažnyčia. Joje vikaru dirbo kun. J. Montvila, vėliau ji sudegė. Neseniai šioje vietoje paramos ir labdaros fondo „Sūduvos ateitis“ rūpesčiu buvo pastatytas koplytstulpis, o dabar padėta gėlių.

Iškilmingas minėjimas tęsėsi prie mokyklos. Čia kanklių melodijomis visus pasitiko Kalvarijos muzikos mokyklos mokytoja Regina Mačiulskienė su mokinėmis. Liubavo mokyklos direktorė Romualda Jankevičiūtė, pasveikindama visus svečius, priminė, kad kun. J. Montvilos vardas oficialiai mokyklai suteiktas nuo šių metų pradžios. Istorijos mokytoja Laima Šiupšinskienė priminė Liubavo miestelio ir mokyklos istorijos faktus.

Pasveikinti mokyklą garbingo vardo suteikimo proga atvyko krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Kalvarijos savivaldybės meras Valdas Aleknavičius, Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Paulius Uleckas, Kalvarijos savivaldybės tarybos nariai, savivaldybės darbuotojai, Liubavo seniūnas Gintautas Baliulis, Liubavo bendruomenės pirmininkė Laima Bagdonienė, kaimyninių mokyklų – Akmenynų ir Alksninės – vadovės, šventės rėmėjai ir buvę mokyklos darbuotojai. Sveikinusieji kalbėjo apie tai, kad tokie didvyriško elgesio pavyzdžiai yra verti prisiminti ir padeda stiprinti lietuvišką dvasią visais laikais. Linkėta nepamiršti savo tautos didvyrių.

Susirinkusius pasveikinti iš Alytaus atvyko ir kun. J. Montvilos sesers sūnus Andrius Liaukus. Jis pagarbiai pabučiavo savo giminaičio vardu pavadintos mokyklos vėliavą ir papasakojo, kad pats vaikystę praleido Nendriniškių kaime, kur užaugo ir kun. J. Montvila. A. Liaukus minėjo, jog sodyboje stovėjo „Titaniko“ katastrofoje žuvusio dėdės garbei pastatytas kryžius. „Montvilų šeimoje, be dėdės Juozo, buvo dar keturi broliai ir trys seserys ir visi jie sovietmečiu patyrė tremties vargus. „Aš pats 15 metų praleidau tremtyje. O sodybą Nendriniškių kaime sovietiniai okupantai sugriovė iki pamatų“, – sakė A. Liaukus ir džiaugėsi, kad 2012 metais Nendriniškių kaime buvo atidengtas paminklinis akmuo, skirtas kun. J. Montvilai atminti. Šios iniciatyvos ėmėsi labdaros ir paramos fondas „Sūduvos ateitis“, o kunigo sūnėnas A. Liaukus, meninės kalvystės meistras, nukaldino metalo saulutę ir atminimo įrašą.

Labdaros ir paramos fondo „Sūduvos ateitis“ direktorė Birutė Kažemėkaitė sakė, kad mintį įamžinti „Titaniko“ žūties 100-metį ir žuvusį Kalvarijos krašto didvyrį prieš porą metų pasiūlė Vytautas Gaulia. Labai džiugu, kad prieš kelerius metus fondo pradėti įamžinimo darbai tęsiasi, nors yra ir nebaigtų – kol kas dar neišleista ruošiama knyga apie kunigą.

Po sveikinimo kalbų atidengta naujoji mokyklos lenta, kurioje jau įrašytas J. Montvilos vardas. Ją pašventino kun. R. Budrevičius. Buvo perkirpta simbolinė juostelė ir visi šventės dalyviai sugužėjo į mokyklos patalpas. Čia įvyko iškilmingas mokinių koncertas, skirtas garbingam mokyklos vardadieniui.

Kalvarijos savivaldybė
Ričardo PASILIAUSKO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija