„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. birželio 10 d., Nr. 5 (74)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Juknaičiuose – baltų ir šiuolaikinės kultūros užuominos

Būrelis Juknaičių bendruomenės narių

Viena iš dešimties šių metų Lietuvos mažųjų kultūros sostinių – pamario regiono Šilutės rajone esantys Juknaičiai su savita kultūra.

Istorija

Juknaičiai (vok. Jugnaten) – kaimas ir seniūnija Šilutės rajone, 10 km į pietryčius nuo Šilutės. Šiaurinė dalis ribojasi su Ežeriuko pelke. Pirmą kartą Juknaičių vardas paminėtas 1540 metais Prūsijos mokesčių mokėtojų sąrašuose. Kad apylinkėse gyventa jau seniai, liudija Alkos kalnas (alkakalnis), ant kurio buvusi baltų šventvietė. Ši vieta yra aukščiausia Šilutės rajone (apie 33 m virš jūros lygio). 1761 metais Juknaičiuose įkurta pradžios mokykla. 1874 metais nutiesus geležinkelį, pastatyta stotis, greta jos ėmė kurtis gyventojai. Sodybos, esančios prie Šilutės–Pagėgių plento, priklausė Blauzdžių kaimui. 1963 metais sujungus du kolūkius, susikūrė Juknaičių tarybinis ūkis. 1974 metais inžinierius N. Zauka parengė Juknaičių gyvenvietės projektą. Daugiabučius gyvenamuosius namus, vandentiekio bokštą projektavo architektas S. Kalinka, buvusį sveikatingumo kompleksą – architektai S. Kalinka ir P. Grecevičius, daugelį individualių gyvenamųjų namų – architektas E. Vičius, gyvenvietės apželdinimo, kapinių projektus parengė kraštovaizdžio architektai Rūta ir Alfonsas Kiškiai.

2008 metais patvirtintas Juknaičių herbas. 2009 metais Juknaičių gyvenvietė-parkas įregistruotas Kultūros vertybių registre kaip valstybės architektūrinis-urbanistinis draustinis.

Seniūnija

Seniūnija užima 159,7 kv. km teritoriją, kurioje yra 26 kaimai. 23 procentai visos teritorijos priklauso Nemuno deltos regioninio parko teritorijai (plotas yra užliejamas). Seniūnijoje gyvena apie 2700 gyventojų, veikia dvi pagrindinės mokyklos, ambulatorija, privatus medicinos centras, paštas, du psichoterapiniai-reabilitaciniai centrai, vaikų lopšelis-darželis, dvi bibliotekos, parduotuvės bei kitos įstaigos. Seniūnijoje yra apie 500 ūkininkų.

Juknaičių seniūnijoje veikiančios bendruomenės yra aktyvios ir veiklios. Pagrindiniai jų tikslai – darbo vietų kūrimas, saugi, atsakinga ir aktyvi kaimynystė, turizmo verslo bei infrastruktūros plėtojimas.

Lankytinos vietos

Visa gyvenvietė apželdinta medžiais, dekoratyviniais krūmais, gėlynais, vejomis. Parko centrinėje dalyje želdynams suteikti net pavadinimai: „Naujagimių“, „Abiturientų“, „Europos“, „Juknaitiškių sambūrio“, „Vasario 16-osios“ bei „Lietuvos tūkstantmečio“ giraitės. Parke tyvuliuoja du tvenkiniai. Juknaičius puošia dekoratyvinės skulptūros „Žirgas su sakalu“, „Jaunystė“, „Visata“, „Žilvinas ir Eglė“, „Polėkis“. Iki šių dienų yra išlikę net trys grindiniai: Geležinkelio gatvėje ir tako, vedančio į kapines teritorijoje, – skaldytų lauko akmenų grindiniai, o Akmenų gatvė grįsta tašytais lauko akmenimis.

Juknaičių bendruomenė

Bendruomenė įkurta 2003 metais, pirmuoju pirmininku išrinktas Vladislovas Sabaliauskas. Bendruomenė yra asociacijų „Lamatos žemė“ ir „Lietuvos kaimo tinklas“ narė. Šiuo metu ją sudaro 70 narių. Per dešimtmetį parengta ir įgyvendinta 11 projektų, kuriems buvo gauta valstybės, Europos fondų bei Lietuvos kredito unijos parama. Dar 20 projektų parengė ir įgyvendino jaunimo klubas. Projektų dėka buvo sutvarkytos bendruomenės namų patalpos, įsigyta įvairios aparatūros, baldų, atnaujinta parko poilsio zona, Stanislovo Kuzmos medinės skulptūros. Bendruomenė padeda rengti tradicines šventes, talkina lankant neįgaliuosius bei vienišus senelius, kasmet rengiama nors viena ekskursija po Lietuvą. Juknaičių seniūnijos darbuotojai palaiko bendruomenės sumanymus ir padeda juos įgyvendinti.

Atsiliepimai

„...Kalbėjomės apie tai, kaip svarbu žmonėms matyti, pajusti, kaip kuriamas menas, padėti suprasti, jog pasaulis nesibaigia vien tik žemės darbais ar gyvulių auginimu. Svarbu, kad jiems kiltų noras pakelti akis aukščiau, kad jų sielose taptų šviesiau“, – taip atsiminimuose rašė Nacionalinės premijos laureatas skulptorius Stanislovas Kuzma, prisimindamas gyvenimą Juknaičiuose ir nesibaigiančius pokalbius su tuometiniu Juknaičių tarybinio ūkio direktoriumi Zigmantu Dokšu, priglaudusiu politinių negandų užspaustą jaunąjį skulptorių ir jo šeimą.

„Šventės priklauso nuo gyvenvietės ir bendruomenės. Bet kokia šventė, bet koks darbas suvienija bendruomenę, suburia žmones. Juknaičių bendruomenė tikrai susitelkusi“, – pastebėjo Šilutės rajono savivaldybės teritorijų ir kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Vytuvis.

Laima Barkauskienė,
bendruomenės pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija