„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. rugsėjo 2 d., Nr. 8 (77)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Miestelio 740-mečiui – varpu puoštas paminklas

Daiva ČERVOKIENĖ

Paminklo atidengimo momentas

Semeliškių seniūnė Loreta Karalevičienė
prie jubiliejaus šventės torto

Meilutė ir Alminas Rašimai,
kurių sodyba šiemet išrinkta
gražiausia miestelyje

Startuoja bėgimas nuo mokyklos
iki Nestrėvaičio ežero (1,5 km),
kur vyko baigiamoji šventė

Po pamaldų bažnyčioje eisena traukia
į atnaujintą miestelio aikštę

SEMELIŠKĖS. Miestelyje, priešais mokyklą ir cerkvę esančioje istorinėje aikštėje, atidengtas paminklas, kuriame – miestelio įkūrimo metai ir varpas, bylojantys jo išskirtinumą. Semeliškės pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose paminėtos 1276 metais, o miestelio parapijos Šv. Lauryno bažnyčios varpinėje esantis varpas – antras pagal senumą Lietuvoje, datuojamas 1442 metais. Tai – seniausias Lietuvos bažnyčioje esantis varpas, tiesa, jau tylintis, skambėjęs dar praėjusio amžiaus viduryje.

Paminklo akcentas – varpas

Artėjant Semeliškių miestelio 740 metų paminėjimui, bendruomenė parašė projektą ir iš savivaldybės gavo lėšų miestelio aikštei įrengti ir monumentui pastatyti. Paminklas, kurį sukūrė Ričardas Žalpys ir Marius Subočius, atidengtas Šv. Roko atlaidų išvakarėse. Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis, administracijos direktorius Virgilijus Pruskas, Beižionių ir Semeliškių seniūnai Mindaugas Makūnas ir Loreta Karalevičienė bei kiti kalbėjusieji akcentavo, kad sutvarkyta aikštė su paminklu taps nauju miestelio traukos centru, vieta susirinkti pabendrauti, fotografuotis įvairiomis progomis, buvo išdalinta daug padėkų paminklo ir šventės kūrėjams, rėmėjams.

Semeliškių gimnazijos mokytoja Nijolė Ustilienė apie Semeliškes sukūrė eilių, ilgametė buvusios Daugirdiškių mokyklos direktorė Vladislava Kursevičienė – dainą, kurią ir atliko scenoje, Silva Bielskienė sueiliavo visą Semeliškių istoriją.

Atidengus paminklą paskelbtas testamentas ateities kartoms, raginantis būti vertiems didingos istorijos.

Šventėje dalyvavo delegacija iš Lenkijos, Novy Dvuro valsčiaus, Čosnovo seniūnijos, su kuria Semeliškės draugauja jau dešimtmetį. Ilgametis Semeliškių seniūnas Vytas Barzdaitis sakė, kad ir idėją paminklui iš Čosnovo atsivežė.

15 kultūrinių ir sportinių renginių

Paminklo atidengimas – svarbiausias šiemet jau 15 kartą vykusios renginių savaitės nuo šv. Lauryno iki šv. Roko dienos akcentas. Mat miestelio bažnyčia tituluota Šv. Lauryno vardu, o daugiausiai žmonių ji sutraukia per Šv. Roko atlaidus. Kadangi šventųjų pagerbimo datas skiria vos savaitė, miestelio kultūros renginių organizatore tapusi Silva Bielskienė pasiūlė tuometiniams klebonui kun. Romualdui Šalčiūnui ir seniūnui Vytui Barzdaičiui tą savaitę paminėti ir kultūriniais renginiais miestelyje. Šiemet vyko 15 renginių, pristatytos trys parodos, parodyti trys spektakliai, surengtos trejos sporto varžybos, vyko edukacinė žvakių liejimo programa. Bažnyčioje, bendruomenės „Strėva“ namuose, miestelio aikštėje ir prie Nestrėvaičio ežero koncertavo garsūs Lietuvos atlikėjai: Inesa Linarburgytė, Giedrė Kelpšaitė, Daivalija Genaitytė-Šumskienė, Tadas Šumskas, Aleksandras Vizbaras, džiazo virtuozai Vytautas Mikeliūnas, Gediminas Laurinavičius, Eugenijus Kanevičius, Viktoras Malinauskas, Andrius Kulikauskas, Valdemaras Frankonis, Laisva, vokalinis instrumentinis ansamblis „Konkordas“ (vadovas – Adolfas Blažonis), Semeliškių ansamblis „Svaja“ (vadovė – Gražina Barzdaitienė), Vievio meno mokyklos pučiamųjų orkestras ir fleitininkų ansamblis, Semeliškių mokyklos šokėjai ir šokėjos, o prie ežero pasirodė baikerių, Bijūnų jaunimo akrobatikos grupės. Išrinktas Semeliškių galiūnas (juo tapo Mindaugas Stasiūnas), parodytas Mykolo Krasnicko sukurtas filmas „Mano Semeliškės“.

Šventės siela S. Bielskienė pasidžiaugė, kad į renginius noriai renkasi semeliškiečiai ir aplinkinių kaimų žmonės, jų giminės. Ne su vienu atlikėju nuoširdžiai susibičiuliauta, jie padeda atrasti ir naujų šventės dalyvių. Daug kam imponuoja ir bendruomenės „Strėva“ namai, pastatyti kunigo, daraktoriaus Juozapo Bučio (1874–1946) iniciatyva. Pavyzdžiui, prie Daugirdiškių sodybą turinti operos solistė I. Linaburgytė net pasišovė čia pastatyti operą – nereikės dekoracijų, V. Malinauskas, džiazo atlikėjai pasiūlė surengti ir daugiau koncertų.

Ir daugiau svarbių įvykių

Festivalio metu tradiciškai apdovanoti gražiausias sodybas ir gėlynus puoselėjantys semeliškiečiai. Šiemet gražiausia miestelio sodyba išrinkta Meilutės ir Almino Rašimų, kaimo teritorijoje – Onutės Dambrauskienės, gražiausiais gelynais pripažinti Marytės ir Kęsto Kierų, Ritos Parulienės, Snieguolės Kazakevičienės, Onutės ir Prano Dalinkevičių, Rasos ir Valdo Venskutonių.

S. Bielskienė vardijo, kad šiemet parapijai – 515 metų, bažnyčios vargonams – 225 metai, prieš 75 metus (1941 10 06) Dargonių miške sušaudyti ir palaidoti 962 žydai, nuo 1541 metų Semeliškių gyvenvietė pavadinta miesteliu, prieš 20 metų pastatytas mokyklos priestatas, Semeliškių paštui – 55 metai, bibliotekai – 70 metų, seniūnijai – 45 metai, mokyklos etnomuziejui – 15 metų. Prieš 70 metų gimė kunigas poetas Jonas Katulis ir mirė kun. Juozapas Bučys, miestelyje pastatęs modernią parapijos Katalikų akcijos salę, įkūręs parapijos biblioteką, skaityklą, saviveiklos klubą, rengęs vaidinimus ir parašęs pjesių bei vaizdelių mėgėjų scenai.

Elektrėnų savivaldybė
Sauliaus Červoko nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija