„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. rugsėjo 2 d., Nr. 8 (77)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Prasminga matematikų šventė

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Prie Sukilėlių koplytėlės
kalba advokatas Vytautas Zabiela

Prie Matematikų liepto. Iš kairės:
kan. Stanislovas Krumpliauskas,
prof. Juozas Banionis ir Olga Raugienė

Malda kapinėse

Prie vieno parodos „Gaspariškių
Jasiūnai ir Lietuvos matematikai“
stendo. Iš dešinės: Olga Raugienė,
prof. Birutė Jasiūnaitė
ir Rima Stančikienė

Šv. Mišios Antalieptės Šv. Kryžiaus
Atradimo bažnyčioje. Kairėje
stovi vargonininkė ir choro
vadovė Loreta Alaunienė

ANTALIEPTĖ. Vilniaus universitetas, Matematikos ir informatikos fakultetas, Lietuvos matematikų draugija, Antalieptės krašto muziejus, Lietuvos matematikų muziejus rugpjūtį organizavo renginius Lietuvos matematikams atminti. Vienas jų – Lietuvos matematikų muziejaus įkūrėjo, docento, matematikos daktaro Henriko Jasiūno (1925 09 05–2015 08 09) pirmųjų mirties metinių paminėjimas. Vienas iš Lietuvos jaunųjų matematikų neakivaizdinės mokyklos (1969) įkūrėjų doc. dr. H. Jasiūnas buvo kilęs iš Gaspariškių kaimo (Zarasų r.). 1983 metais jis įsteigė Lietuvos matematikų muziejų, kuriame visuomeniniais pagrindais dirbo iki 2005 metų. H. Jasiūno pastangų dėka muziejus sukaupęs daug dokumentų: rankraščių, straipsnių, nuotraukų, knygų, filmuotos medžiagos. Jį kasmet aplanko šimtai moksleivių, mokytojų, studentų, svečių iš užsienio. Muziejus leidžia bukletus, knygas, rengia iškilių Lietuvos žmonių minėjimo šventes ir proginius straipsnius. H. Jasiūnas parengė daugiau kaip 50 proginių bukletų, parašė ir paskelbė spaudoje daugiau kaip 30 proginių straipsnių, buvo kelių videofilmų ir parodų konsultantas, daugiau nei 10 knygų sudarytojas. 1979 metais jis pripažintas LTSR nusipelniusiu dėstytoju, 2005 metais apdovanotas LDK Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Prisiminti kraštietį, kolegą, bičiulį, giminaitį ir tėvą į Antalieptę iš įvairių Lietuvos vietų susirinko gausus žmonių būrys. Renginį sudarė kelios dalys: kapinių lankymas, šv. Mišios, Matematikų liepto pristatymas, susipažinimas su paroda „Gaspariškių Jasiūnai ir Lietuvos matematikai“, pranešimai ir prisiminimai, skirti matematikui Henrikui Jasiūnui.

Renginys pradėtas gėlių padėjimu, žvakelių uždegimu, maldomis ir giesmėmis Antalieptės kapinėse ant Jasiūnų šeimos kapų (H. Jasiūnas palaidotas Vilniuje, Antakalnio kapinėse) ir prie koplytėlės 1831 metų sukilėliams atminti. Prie Jasiūnų giminės kapo kalbėjo sūnėnas Eugenijus Jasiūnas ir Antalieptės vyresnioji bibliotekininkė Olga Raugienė. Koplytėlės restauravimą inicijavo ir materialiai parėmė Henrikas Jasiūnas. Apie jos atstatymą pasakojo artimas H. Jasiūno bičiulis advokatas Vytautas Zabiela.

Šv. Mišias Antalieptės Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje aukojo kan. Stanislovas Krumpliauskas. Giedojo vargonininkės Loretos Alaunienės vadovaujamas Antalieptės mišrus choras. Šv. Mišiose melstasi už Jurgį Jasiūną (1883 04 28–1945 11 22), Marijoną Jasiūnienę (1895 05 05–1983 06 14), Eugeniją Jasiūnienę (1923 10 01–1989 08 10), Vilhelmą Jasiūną (1922 05 26–1999 04 04), Henriką Jasiūną ir Lietuvos matematikus. Kan. S. Krumpliauskas džiaugėsi ir dėkojo, kad gausiai susirinkę, iš įvairių vietų atvykę matematikai ir H. Jasiūno giminaičiai bei pažįstami aktyviai dalyvavo šv. Mišių aukoje, nuoširdžiai meldėsi, priėmė Švenčiausiąjį.

Po šv. Mišių šio teksto autorė kalbėjo apie žymius šio krašto dvasininkus: dr. kun. Juozapą Čepėną (iš Velaikių), Dievo tarną arkivyskupą Mečislovą Reinį (iš Madagaskaro), prel. dr. Juozą Prunskį (iš Žvilbučių), kun. dr. Joną Steponavičių (iš Zokorių). Prel. J. Prunskiui H. Jasiūnas paskyrė knygelę „Prelatas Juozas Prunskis“, yra jos sudarytojas...  Kalbėta apie šių asmenybių svarbą Lietuvai, palinkėta, kad ir kiti matematikai, pasekę H. Jasiūno pavyzdžiu, imtųsi garsinti įvairių profesijų žmones.

Antalieptę jau puošia 9 tilteliai ir tiltai, antalieptiškių vadinami lieptais – „Ant tą lieptą“. Paskutinysis, skirtas matematikams, – „Matematikų lieptas“. Jį dar prieš kelerius metus buvo sumaniusi renginių Antalieptėje iniciatorė ir vedėja, veiklioji, nepailstančioji O. Raugienė. Tačiau jis pastatytas tik šiemet. Autorius – antalieptiškis, medžio drožėjas Saulius Savickas. Jis įkūnijo O. Raugienės sumanymą susieti matematiką su menu. Kadangi S. Savickas turėjo labai gerą matematikos mokytoją Valeriją Bertašienę, gyvenančią šalia liepto (ji šį lieptą globoja: sodina ir prižiūri gėles), tad gebėjo tą idėją įgyvendinti: atsirado matematinės figūros, formulės...

Pasigrožėję matematikų tiltu renginio dalyviai pasuko į Antalieptės daugiafunkcio centro kiemą. Čia jų jau laukė net trijų bendruomenių parengti ir gaminami skanumynai – Vajasiškio bendruomenės sriuba, sūris, pyragas, obuolienė ir šalta gira. Šlyninkos vandens malūnas vaišino kepamais razavų miltų „smetoniškais“ blynais su gardžiausiais padažais, įvairiomis arbatomis. Antalieptiškiai siūlė savo tradicinius blynus su padažu, šaltvyšnių sriubą, vištienos troškinį, žuvį, arbatą ir kelias rūšis pyragų bei sūrių.

Pasistiprinus ir pailsėjus, salėje apžiūrėta sumaniai išdėstyta paroda „Gaspariškių Jasiūnai ir Lietuvos matematikai“. Visa medžiaga atvežta iš Vilniaus, Lietuvos matematikų muziejaus, kurio eksponatai, kadaise surinkti H. Jasiūno. Parodą rengė VU Matematikos ir Informatikos fakulteto koordinatorės Vita Verikaitė, Kristina Lyngienė, Rima Stančikienė ir antalieptiškė O. Raugienė. Antalieptiškiams, aktyviems renginio talkininkams ir bendruomenėms, vaišinusioms svečius, įteiktos VU Matematikos ir informatikos fakulteto ir Lietuvos matematikų draugijos padėkos bei suvenyrai su universiteto simbolika.

Antalieptės seniūnas Arvydas Saulius, jo padėjėja Aušra Kastanauskienė su O. Raugiene padėkas įteikė Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto bendruomenei ir pagrindinei šventės organizatorei – Lietuvos matematikų draugijai. O. Raugienė kukliai kalba: „Mes buvome tik šios gražios iniciatyvos įgyvendintojai, o pagrindinė organizatorė – Vita Verikaitė“.

Salėje prisiminimais dalijosi Antalieptės krašto muziejaus globėjas, visuomenės veikėjas Vincas Kibirkštis. Lietuvos matematikų muziejaus vadovas, Vilniaus universiteto doc. dr. Vilius Stakėnas, rodydamas brėžinius, apžvelgė matematikos istoriją nuo seniausių laikų iki šių dienų...

Vilniaus universiteto prof. habil. dr. Vygantas Paulauskas vaizdžiai pateikė žiupsnelį bendravimo su H. Jasiūnu prisiminimų, nulėmusių jo specialybės pasirinkimą.

Kalbėjo ir mokytoja Danutė Rubliauskienė, Jasiūnų kaimynė, buvusi bibliotekos vedėja Regina Kuliešienė. Iš tėvo girdėtus vaikystės pasakojimus labai įdomiai ir gyvai perteikė H. Jasiūno dukra, lituanistė prof. Birutė Jasiūnaitė.

Renginio pabaigoje dr. Juozas Banionis Antalieptės bibliotekai padovanojo kelias knygas, o šio teksto autorė pasidžiaugė O. Raugienės sumanytais ir vykdomais įdomiais projektais ir bibliotekai paliko literatūros bei periodikos. Daug leidinių Antalieptės ir kitoms šio krašto bibliotekoms paliko parodos organizatoriai.

Zarasų rajonas
Autorės asmeninio archyvo nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija