„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. rugsėjo 2 d., Nr. 8 (77)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Paminklas kaimui

DAUGĖDAI. Tradicinį Daugėdų seniūnijos Vasaros šventės renginį įprasmino jubiliejus – šiemet sukanka 430 metų, kai Daugėdai pirmą kartą paminėti rašytiniuose šaltiniuose. Nuo ryto šurmuliavo kaimelis – aikštėje bumbsėjo krepšinio kamuolys, klegėjo į estafečių maratoną įsitraukę pradinukai juokas. Vidurdienį seniūnijos kiemelyje seniūnė Asta Globienė ir bendruomenės pirmininkė Edita Jasienė atidengė paminklinį akmenį, kuriuo pažymėta istorinė Daugėdų sukaktis – 430 metų jubiliejus. Paminklą pašventino Rietavo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas kun. Antanas Gutkauskas.

Sveikinimo žodį tarė Seimo narys Jurgis Razma, kandidatas į Seimą Jonas Varkalys. Pasidžiaugę gražiai sutvarkyta seniūnija, draugiškai čia gyvenančiais žmonėmis, politikai žadėjo prisidėti prie vietos gyventojams reikalingų projektų inicijavimo ir įgyvendinimo.

Rietavo savivaldybės vicemeras Jonas Eugenijus Bačinskas linkėjo visiems stengtis, kad gyvenimas būtų gražesnis. Klebonas kun. A. Gutkauskas, linkėdamas visiems susitvarkyti savo dvasinį pasaulį, priminė: „Kai Dievas pirmoje vietoje, tai ir visa kita savose vietose“. Dvasininkas pasidžiaugė, kad pamaldžios Griguolų šeimos dėka daugėdiškiai turi savo koplyčią, į kurią susirenka bendrai maldai.

Žmones, gausiai susirinkusius į tradicinę šventę, sveikino ir seniūnijos šeimininkė, Daugėdų „mama“ A. Globienė. Priminusi, kad rašytiniuose šaltiniuose kaimelis pirmą kartą paminėtas 1586 metais, pateikė keletą įdomių faktų: pagal gyventojų surašymo duomenis 1923 metais Daugėduose gyveno 138 žmonės, o 2016 m. liepos 1 d. duomenimis, seniūnijoje registruoti 443 gyventojai: 224 vyrai ir 219 moterų. Daugiausiai (net 505 žmonės) kaime gyveno 2000 metais. Seniūnė džiaugėsi, kad čia vis dar veikia pradinė mokykla, biblioteka, kultūros centro filialas, medicinos punktas, kad kaime yra net dvi parduotuvės, veiklą vykdo žemės ūkio bendrovė „Minija“. A. Globienė paminėjo pavardes gyventojų, kurie, gražiai šeimininkaudami savo sodybose, prisideda prie seniūnijos įvaizdžio gerinimo. Padėkojusi jiems, apdovanojo tuos daugėdiškius, kurių triūsą įvertino neseniai sklypus apžiūrėjusi konkurso komisija. Gražiausiai sodybą tvarkančiai senjorei Onutei Pakalniškienei, Rasai ir Aidui Mončiams už gražiausiai tvarkomą sodybą, Vilmai ir Mindaugui Riškams už gražiai tvarkomą ir puoselėjamą sodybą, Marijai Kaučikienei už įrengtą alpinariumą, Stasei ir Vincui Petreikiams, Juozui Gaudiešiui, Stefanijai ir Petrui Bumbliams už pastangas puoselėti sodybas įteiktos padėkos ir kuponai dekoratyviniams augalams įsigyti. Žemės ūkio bendrovei „Minija“ apdovanojimas atiteko už gražiai tvarkomą įstaigos aplinką.

Koncertinę programą pradėjo mokytojų Astos Petreikytės ir Romualdos Uogienės paruoštas mokinukų ansamblis. Vaikus keitė svečiai iš Kretingos rajono – Ringuviškių kaimo kapela „Žalgiriečiai“. Savo dainomis programą paįvairino moterų ansamblis, kapelos „Sodžius“ muzikantai ir dainininkai. Vėliau į sporto varžybas buvo pakviesti visi aktyvų sportą mylintys šventės dalyviai. Vakare daugėdiškius linksmintis kvietė grupė „Liuksas“, vyko diskoteka.

Marija KONTRIMAITĖ

Rietavo savivaldybė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija