„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. rugsėjo 2 d., Nr. 8 (77)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Koplyčiai – 300 metų

Kun. Rimantas Gudelis atidengė
koplyčios 300 metų jubiliejų
liudijančią lentą

Aktorius Valerijus Jevsejevas
skaitė poeto kun. Antano Strazdo eiles

Uoginiai – kaimas Kupiškio rajone, 2 km į pietvakarius nuo Antašavos ir į šiaurės vakarus nuo Palėvenės. Čia yra Šv. Marijos Magdalietės koplyčia. Ji pasiekiama važiuojant keliu Kupiškis–Vabalninkas–Biržai, pavažiavus 2,8 km nuo Adomo Petrausko etnografinio muziejaus. Koplyčia priklauso Antašavos Šv. Hiacinto (Jackaus) parapijai.

Šv. Marijos Magdalietės koplyčia pastatyta 1716 metais Uoginių kaimo kapinėse. Čia būdavo šarvojami mirusieji, aukojamos gedulingos šv. Mišios. Ji yra valstybės saugomas vietinės reikšmės paminklas, nuo 1997 metų įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Tai – viena iš Lietuvoje paplitusių daugiakampių koplyčių. Uoginių koplyčia aštuonkampio plano, ties pagrindiniu įėjimu pristatytas žemesnis už pagrindinį tūrį ir atviras dvišlaitis prieangis. Varpinę atstoja ant prieangio įtaisytas nedidelis keturkampis bokštas su jame pakabintu varpu. Koplyčios stogą puošia kaltiniai kryžiai. Pastatas apkaltas lentelėmis, durys plačios, dvivėrės, langai puošnūs, su dekoratyviniais karnizais.

1802–1807 metais kun. Antanas Strazdas klajojo be nuolatinės gyvenamosios vietos. Trumpam buvo apsistojęs be jokių pareigų Uoginių kaime, koplyčioje melsdavosi (tuo metu Uoginių koplyčia priklausė Vabalninko parapijai, Biržų dekanatui), buvo vadinamas „Uoginių misionieriumi“, krikštijo valstiečių vaikus, klebonui leidus, aukodavo šv. Mišias. Tuo pačiu metu, kad galėtų pragyventi, 1803–1804 metais jis buvo privatus Kupreliškio (Biržų r.) dvaro kapelionas, o 1804 metais trumpai buvo privatus Naujadvario (Panevėžio r.) dvaro kapelionas. Neišvykdamas iš Uoginių 1804–1806 metais jis buvo privatus Karsakiškio dvaro kapelionas. Ant priešakinės koplyčios sienos – memorialinė lenta, kuri įamžino kun. Antaną Strazdą, aukojusį šv. Mišias Uoginių koplyčioje. Kiekvienų metų gegužę čia žmonės renkasi į Gegužines pamaldas. Jų organizatoriai yra Gyvojo Rožinio kalbėtojai. Malonu, kad šio krašto gyventojai puoselėjo, prižiūrėjo, išsaugojo koplytėlę.

Šiemet Uoginių koplyčiai sukako 300 metų. Liepos 23 dieną į ją rinkosi kaimo gyventojai, Antašavos parapijos tikintieji ir svečiai. Šv. Mišias aukojo Antašavos parapijos klebonas kun. Rimantas Gudelis. Paskui atidengta jubiliejų liudijanti lenta. Ją pašventino kun. R. Gudelis. Buvo uždegtos atminimo žvakutės ant mirusiųjų kapų, neliko nė vienas pamirštas. Padėkota koplyčios prižiūrėtojams Onai ir Stasiui Skukauskams, koplyčios puošėjoms, nupynusioms vainikus.

Panevėžio dramos teatro aktorius Valerijus Jevsejevas skaitė poeto kun. Antano Strazdo eiles.

Renginys tęsėsi Uoginių amatų centre, čia vyko suneštinių vaišių agapė. Šventės dalyviams koncertavo Raguvos kultūros namų moterų vokalinis ansamblis, kuriam vadovauja Kristina Juškienė.

Malonu buvo susitikti ne tiktai su vietiniais gyventojais, tačiau didžiausia laimė matyti vaikus, vaikaičius, iš tolimiausių Lietuvos kampelių atvykusius į savo tėviškę.

Aldona Ramanauskienė

Kupiškio rajonas
Vigilijos Grigienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija