„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. rugsėjo 2 d., Nr. 8 (77)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Literatūrinė popietė per Šv. Oną

Dalis literatų klubo Skapiškio grupės
„Liktarna“ narių su „Literatūrinės
popietės“ dalyviais. Iš kairės:
Roma Bugailiškienė, Aldona Raišienė,
Laimutė Papučkaitė, Laima Lapienienė,
Aldona Levickienė, Danutė Kriauzienė,
Laimutė Jančienė, Lina Savickienė,
Danutė Mikėnienė, Janina Čeikienė
ir Vladislova Klimkaitė

Savo kūrybą skaito Lina Savickienė
(kairėje). Toliau sėdi Danutė
Kriauziene ir Laimutė Papučkaitė

Skapiškio poetės. Iš kairės: Danutė
Mikėnienė, Janina Čeikienė, Laimutė
Jončienė. Už jų – Skapiškio
tautodailininko Broniaus Bickaus
išdrožta ir bibliotekai padovanota
skulptūra „Bibliotekininkė“

Apie labdaros ir paramos fondą
„Baltasis balandis“ pasakoja
Aldona Lavickienė (sėdi stalo gale),
ant rankos jos suvertos spalvotų
karoliukų apyrankės. Iš kairės
sėdi Aldona Raišienė, Roma
Bugailiškienė, Aldona Lavickienė,
Laima Lapienienė, Danutė Mikėnienė,
Janina Čeikienė ir Laimutė Jončienė.

Skapiškis. Liepą, Šv. Onos dieną, labdaros ir paramos fondo „Baltasis balandis“ literatų klubo Skapiškio grupė „Liktarna“ kartu su Skapiškio biblioteka surengė literatūros popietę. Joje dalyvavo grupės „Liktarna“ narės ir viešnios: Aldona Lavickienė, Laima Lapienienė, Danutė Mikėnienė, Janina Čeikienė, Laimutė Jončienė, Aldona Raišienė, Lina Savickienė, Vladislava Klimkaitė, Laimutė Papučkaitė, Danutė Kliauzienė, Roma Bugailiškienė ir šio teksto autorė.

Priminta labdaros ir paramos fondo „Baltasis balandis“ įkūrimo istorija. Apie šį fondą pasakojo Aldona Lavickienė. 2007 metais šį fondą įkūrė Nepriklausomų rašytojų sąjungos narė anykštietė medikė Aldona Dudonytė-Širvinskienė sūnui Karoliui Širvinskui (1980–2001) atminti. Jau nuo 2005 metų A. Širvinskienė pradėjo organizuoti literato, tautodailininko, tragiškai žuvusio klieriko Karolio Širvinsko (nutrenkė žaibas pjaunantį žolę) poezijos konkursus. Labdaros ir paramos fondas „Baltasis balandis“ remia jaunus kūrybingus žmones. Rengiami poezijos ir bardų muzikos vakarai, literatūriniai spektakliai, organizuojamos įvairios šventės, parodos, vyksta knygų pristatymai ir konkursai literatams. Šiems renginiams A. Širvinskienė skiria savo laisvalaikį, žinias ir ženklią medikės atlyginimo dalį. Be to, ji įkūrė ir interneto puslapį (svedasai.info). Aldonai Lavickienei pasiūlius ir A. Širvinskienei pritarus, pradėti rengti ir humoro vakarai. Pirmoji šventė vyko Skapiškyje. Poezijos renginiai vyksta įvairiose Lietuvos vietose, ten, kur yra laureatų. Konkursų metu būna dvi nominacijos viena – bendra, kita – skirta K. Širvinskui.

Visa literatų klubo Skapiškio grupė „Liktarna“ įstojo į labdaros ir paramos fondą „Baltasis balandis“. Tai – didžiausia grupė fonde, jungiančiame apie 40 narių.

A. Lavickienė pasakojo, kad įdomus renginys vyko Kunigiškių kaime (Svėdasų seniūnija), vadinosi jis „Skambantis medis“. Kiekvienas, atvykęs į renginį, sodyboje ant medžio kabino varpelį, o vėjui vos papūtus, neįprastas varpelių garsas buvo toli girdimas.

Labdaros ir paramos fondo „Baltasis balandis“ pastangomis Anykščių asocialių šeimų vaikams baikeriai visai savaitei išnuomavo sodybą. Skapiškėnės, pakviestos pabendrauti su vaikais, skaitė jiems ir savo poezijos posmus.

Nepriklausomų rašytojų sąjunga turi savo ženkliukus, tad A. Lavickienė „Liktarnos“ narėms – jų devynios – pasiūlė įdomų skiriamąjį ženklą – iš spalvotų karoliukų padarytas apyrankes. Pati Aldona, kadaise sumąsčiusi literatų klubo Skapiškio grupei pavadinimą „Liktarna“, padarė gražias apyrankes ir kiekviena narė galėjo išsirinkti jai patinkančios spalvos apyrankę.

Iš pradžių poetės burdavosi pas A. Lavickienę, rinkosi ir kitose vietose, vienas renginys buvo Audronės Tubelienės namuose, rinktasi bibliotekoje. „Liktarnos“ renginių metu atidaromos parodos (Vlados Klimkaitės, Laimutės Papučkaitės), prie suneštinių vaišių skaitomi naujausi poezijos posmai, apsakymai, novelės, diskutuojama.

Liepos 26-ąją poezijos posmus, skirtus K. Širvinskui, skaitė Laima Lapienienė (eilėraštis nominuotas Salamiestyje). Kiekviena, įdėjusi daug širdies šilumos savo kūrybai, perteikė su jauduliu, pasiekusiu klausančiųjų širdis. Janinos Čeikienės eilėraštis, parašytas 2016 metais ir skirtas seimūnams, sukėlė gražaus juoko ir diskusijų. Poezijos posmus iš šio teksto autorės kadaise dovanotos knygos perskaitė Roma Bugailiškienė. Vaikystėje išmoktus poezijos posmus perskaitė Vlada Klimkaitė ir Danutė Kliauzienė, be to, jos abi kartu su Laimute Papučkaite užtraukė liaudišką dainą ir sulaukė susirinkusiųjų pritarimo. Aldona Raišienė kalbėjo apie kaimo vakaruškas (medžiagą apie tai pradėjo rinkti prieš 10 metų) ir apie pačius seniausius muzikantus. Šiemet minimos 120-osios seniausio žinomo muzikanto smuikininko – Juozo Misiūno – gimimo metinės. Mokytoja Skapiškyje ir jo apylinkėse surado 15 senųjų muzikantų. Jie buvo savamoksliai, nepažinojo natų, o muzikos atlikimo meną perduodavo iš kartos į kartą. Muzika, kaip teigė A. Raišienė, persiduodavo ir genais. „Liktarnos“ narės pasidžiaugė, kad netrukus pasirodys dar viena A. Raišienės knyga, skirta Skapiškio muzikantams.

Ši, kaip ir kitos „Literatūrinės popietės“ buria dvasingas lyrinės sielos moteris, randančias džiaugsmą kūryboje ir gebančias savo sielos grožį perteikti kitiems.

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Kupiškio rajonas
Autorės asmeninio archyvo nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija