„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2016 m. gruodžio 2 d., Nr. 11 (80)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

2016-ieji – vietos bendruomenių metai

Kaimą žadina bendruomenės pirmininkas

Bronius VERTELKA

Maženių kaimo bendruomenės pirmininkas
Vidmantas Kazlauskas

Maženiai – pensininkų ir pašalpų gavėjų kaimas. Mažai čia jaunimo. Nors iki Panevėžio – tik 16 kilometrų, tačiau maždaug pusė to kelio – su žvyruota danga. „Likusią kelio atkarpą (nuo Pajuodžių iki Maženių) išasfaltavus, pagerėtų susisiekimas su rajono centru, kartu išaugtų negyvenamų sodybų ir apie jas esančių žemių kaina. Tai pagyvintų kaimo gyvenimą“, – teigė Maženių bendruomenės pirmininkas Vidmantas Kazlauskas.

Žmonės pasakoja, jog pamiškėje, netoli Maženių, 1964 m. rugsėjo 8 d. apsireiškė Švč. Mergelė Marija. Ši šventa vietovė lankoma piligrimų. O 4 km į rytus nuo Maženių, prie Skaistakalnio viensėdžio, 1863–1864 metais tarp sukilėlių ir carinės Rusijos kareivių vyko keli mūšiai. Išlikę sukilėlių kapai – Lietuvos istorijos paminklas.

Tvarkingai prižiūrimose Maženių kaimo kapinėse – prieškario Lietuvos Nepriklausomybės 20-mečiui ir Lietuvos krikšto 550 metų jubiliejui skirti paminklai. Šiandien Maženiuose nėra jokios kultūros ar švietimo įstaigos. Vienintelė vieta kultūringai praleisti laiką – buvusios mokyklos pastate įsikūrę kaimo bendruomenės namai, užėmę visą jo pirmąjį aukštą. Čia stovi stalo teniso ir biliardo stalai. Bendruomenė turi šarvojimo salę su visa laidotuvėms reikalinga atributika. Neimamas mokestis už patalpų nuomą, tereikia susimokėti už elektrą.

Apie Maženius nėra dirvonuojančios žemės – visą ją įdirba ūkininkai. Tačiau iš valstybės biudžeto skiriamas pašalpas, V. Kazlausko įsitikinimu, turėtų gauti tiktai tie, kuriems verkiant jų reikia. „Gyvenantis pasiturinčiai neturėtų gauti pašalpos, o ir imti ją tokiam turėtų būti negražu. Jau mokinukui, pradedant pirmąja klase, būtina skiepyti tokią moralę“, – sakė bendruomenės pirmininkas.

V. Kazlauskas puikiai pažįsta šio krašto žmones, pats čia gyvena nuo 1967 metų (jis kilęs iš Kupiškio). Užklupus bėdai ar kokiai nelaimei, bet kuriuo paros metu žmonės kreipiasi pagalbos į jį. V. Kazlauskas – privačios parduotuvės savininkas. Tai – jo verslas ir pragyvenimo šaltinis. Jo parduotuvė yra vienintelis prekybos taškas keliolikos kilometrų spinduliu aplink Maženius. Prekes čia galima užsisakyti, o pageidaujant, už simbolinį mokestį pristatoma į nurodytą vietą.

V. Kazlauskas žinomas ir kaip muziejininkas bei kolekcininkas. Jo retų daiktų muziejų jau įvertino užsieniečiai. Seniausias jo eksponatas – 1736 metais gamintos svarstyklės. Vienas iš naujesnių – 1936 metais darytas Velykių klebonijos projektas bei 1913 metais braižytas Velykių bažnyčios su aplink ją esančia žeme ir keliais planas. Maženių kaimo gyventojas turi sukaupęs didelį kiekį prieškariu ir karo metais darytų Panevėžio nuotraukų originalų, didžiulę pašto ženklų kolekciją. V. Kazlauskas – dar ir Panevėžio kolekcininkų klubo pirmininkas. „Patikusiam daiktui neturi gailėti pinigų, nes paskui gailėsies“, – sakė jis.

Gausiai kasmet žmonės renkasi į Velykių Šv. apaštalo Andriejaus bažnyčią švęsti Šv. Antano atlaidų. Jie – gija, sujungianti šiame krašte gimusius, bet kitur įsikūrusius ir dabar čia gyvenančius žmones.

Maženių kaimas,
Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija