„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2017 m. gruodžio 1 d., Nr. 12 (92)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Talka Garšvių kapinaitėse

Pakeliamas stogastulpis Garšvių kapinėse

Lapkričio 11 dieną Panevėžio žygeiviai surengė talką senose Garšvių kapinaitėse (Panevėžio r.). Pirmiausia rinktasi Ustronėje. Atvyko svečių net iš Marijampolės, „Vaiko tėviškės namų“ gyventojų su direktoriumi Vytautu Šulinsku, būrelis Panevėžio rajono ir miesto žygeivių. Ustronėje apžiūrėtas svirnas-muziejus.

Nukeliavę į Garšvių kapinaites ėmėmės atstatyti 1990 metais statytą stogastulpį Garšvių knygnešiams. Atkastas senasis pamatas, sugrėbta lapai, nugenėtos nudžiūvusios pušų šakos. Pastatyti nuvirtusį stogastulpį labai padėjo jo autoriaus tautodailininko Bronislovo Mažylio patarimai, „Vaiko tėviškės namų“ direktoriaus sumanumas ir jaunos, stiprios šių namų jaunuolių rankos. Buvau maloniai nustebinta jaunimo darbštumo, paslaugumo, domėjimosi ir atidumo.

Kai reikia ką nors kartu daryti (sodinti medį, statyti ar atstatyti atminties ženklus, tvarkyti aplinką), tautodailininkas, Paįstrio krašto šviesuolis, G. Petkevičaitės-Bitės medaliu „Tarnauju Lietuvai“ apdovanotasis Br. Mažylis pirmasis eina ir daro, niekada nesako: „Darykim“. Šalia esantiems reikia tik suskubti jam padėti daug neklausinėjant. Tą patį mačiau ir direktoriaus V. Šulinsko elgesyje. Jis pats ėmė grąžtą ir gręžė, lengvesnį darbą – įsukti ilgiausią vinį – perleido jaunimui. Paskui pasistatė kopėčias ir užsilipęs aukštai nudažė vėjarodę. Jaunimas dirbo su šypsena, tiesiog smagu buvo žiūrėti į tuos jaunus, darbų sūkuryje randančius savąją vietą žmones.

Uždegtos atminimo žvakės prie daraktorės Marytės Kiauniutės kapo, Šv. Roko stogastulpio, atstatyto stogastulpio Garšvių knygnešiams. Apie darbų ir žygių prasmę kalbėjo kaunietis Paulius Martinaitis. Aš perskaičiau Lietuvos knygnešio draugijos pirmininkės dr. Irenos Kubilienės atsiųstą pasveikinimą-padėką ir savo eilėraštį „Garšvių kaimo atminimui“. Panevėžio žygeivių klubo vadovas Dainius Balčiūnas visiems atvykusiems padėkojo už darbą ir nuoširdų bendravimą.

Ona Striškienė,
Panevėžio žygeivių klubo narė

Reginos Kietytės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija