„XXI amžiaus“ priedas apie gimtinės žmones ir darbus

2018 m. kovo 2 d., Nr. 3 (95)


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Eitynės, šokiai, fejerverkai ir savanorių įamžinimas

Prie atminimo lentos savanoriams

RIETAVAS. Lietuvos 100-ojo gimtadienio šventė prasidėjo oficialių delegacijų priėmimu. Drauge su rietaviškiais paminėti Lietuvos 100-metį atvyko bičiuliai iš Zarbeko (Vokietija), Gulbenės (Latvija) ir Kenčino (Lenkija). Rytą užsienio delegacijas savivaldybėje priėmė Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis. Savo įžvalgomis pasidalijo ne tik šeimininkai, bet ir svečiai – Zarbeko savivaldybės meras Vilfrydas Rozas (Wilfried Roos), Kenčino savivaldybės meras Pavelas Borovskis (Pawel Borowski) ir Gulbenės savivaldybės tarybos pirmininkas Andris Vėjinšis (Andris Vējiņš).

Po šv. Mišių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje eisena per parką patraukė link Oginskių kultūros istorijos muziejaus. Jo kiemelyje atidengta atminimo lenta 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų Rietavo valsčiaus savanoriams – Antanui Ablačinskiui, Jonui Andrijauskui, Petrui Asauskui, Juozui Gedmintui, Antanui Grigaičiui, Povilui Jodenkui, Kaziui Jogminui, Povilui Jogminui, Vincui Juciui, Jonui Miliauskui, Pranui Šauliui, Mykolui Šmaukštai ir Petrui Trišauskui. Gražiai įrėminti savanorių sąrašai perduoti Rietavo Lauryno Ivinskio ir Tverų gimnazijų, Žadvainių pagrindinės mokyklos vadovams.

Muziejuje pristatyta paroda „Lietuvos Nepriklausomybė – nuolatinis budėjimas“.

Vėliau kultūros centre vyko šventinis minėjimas. Sugiedojus keturių valstybių – Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Vokietijos – himnus, susirinkusiuosius sveikino meras A. Černeckis ir jo kolegos iš užsienio. Koncertavo ne tik Rietavo savivaldybės meno kolektyvai, bet ir latviai – folkloro muzikos grupė „Dadzes“ ir liaudiškų šokių grupė „Zeija“.

Po koncerto užsienio delegacijos (beje, skaitlingiausia jų – net 19 senų bičiulių vokiečių) užsuko į Mykolo Kleopo Oginskio meno mokyklą, o šiek tiek anksčiau apžiūrėjo Oginskių kultūros istorijos muziejaus ekspozicijas.

Pavakariais visi dalyvavo specialioje šviesos akcijoje. Su žibintuvėliais (arba mobiliųjų telefonų žibintuvėliais) rinkosi prie Lauryno Ivinskio gimnazijos ar kultūros centro ir keliavo tamsą skrosdami savo švieselėmis į Laisvės aikštę. Po ryškiaspalvių fejerverkų koncertavo grupė „DiscoVery“.

Rietavo savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija