„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2004 m. kovo 26 d., Nr. 13


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai

Valentinas Stundys
išrinktas teisėtai

Algirdas Saudarga

Kovo 20 d. Kaune vyko Lietuvos krikščionių demokratų konferencija, kuri turėjo išspręsti užsitęsusią partijos vadovybės krizę ir išrinkti naują partijos pirmininką. Po ilgų debatų ir keleto balsavimų partijos pirmininku išrinktas Molėtų rajono meras Valentinas Stundys. Žurnalistai nuo pirmos dienos pradėjo kelti klausimus, ar šie rezultatai galutiniai ir neginčijami ir ar konferencijoje nedalyvavęs buvęs pirmininkas Kazys Bobelis sutiks su konferencijos sprendimais. Ir iš tiesų kovo 22 d. Lietuvos radijui dr. K. Bobelis telefonu iš Vienos pasakė, kad rinkimų procedūros pažeidimų yra ir kad jis grįžęs tirsiąs, ar rinkimai buvo teisėti. K.Bobelis neatmetė galimybės, kad konferencija turės būti sušaukta dar kartą. ,,Atodangos” kreipėsi į vieną iš buvusių Krikščionių demokratų partijos pirmininkų ir vieną iš pirmininkavusių minėtai konferencijai Algirdą Saudargą, prašydamos pakomentuoti partijos pirmininko rinkimų maratoną.

 

– Partijos pirmininkas Kazys Bobelis apie atsistatydinimą buvo pareiškęs jau prieš metus ir ne kartą tai pakartojęs. Nors konferencijoje pirmininkas nedalyvavo, bet konferencijos dalyviai disponavo dviem laiškais su Kazio Bobelio parašu. Pirmame laiške, rašytame po kovo 4 d. vykusios konferencijos, jis rašė, kad šiuo atsakingu momentu, kai vyksta integracija į Europą, jis yra užimtas kaip stebėtojas Europos Parlamente, todėl tvirtina: ,,Esu nutaręs partijos pirmininko pareigas perduoti, kai tik rasime daugumai priimtiną kandidatą… todėl kviečiu partijos kolegas kovo 20 d. į partijos konferenciją, kurioje spręsime partijos vadovybės ir kt. partijai svarbius klausimus”. Konferencijos išvakarėse jis parašė antrąjį laišką, kuriame apgailestavo, jog negali dalyvauti, nes išvyksta į Berlyną. Laiške išreiškė apgailestavimą, kad rinkimai sunkiai vyksta, ir dar kartą rašė: ,,Daug sykių minėjau …kad norėčiau iš karto atsistatydinti, kai tik tarpusavyje kovojančios grupės ras kompromisą ir sutars dėl partijos vadovybės, pirmininko kandidatūros. Svarbiausia, kad viskas būtų atlikta legaliai… Prašau susitelkti partijos labui, o aš jūsų susitarimą remsiu”.

Taigi konferencija pildė pirmininko K. Bobelio sąlygas. Išklausę K. Bobelio laiškus, konferencijos dalyviai nutarė, kaip ir siūlė pirmininkas, surasti daugumai priimtiną kandidatą. Mūsų partija tokius dalykus sprendžia rinkimų būdu, ir niekas kitas neatstovauja partijai - tik konferencija. Konferencija iš pradžių priėmė savo reglamentą, taigi visa vedimo tvarka buvo griežtai reglamentuota. Pagal reglamentą vieningai vyko atranka į kandidatus. Buvo nuspręsta: jeigu rasime kandidatą, už kurį slaptu balsavimu pasisakys dauguma konferencijos dalyvių, priimsime pirmininko atsistatydinimą, laikydami, kad jo sąlyga išpildyta. Bendru sutarimu kandidatų atranka vyko pagal partijos pirmininko rinkimų reglamentą. Iškelti šeši kandidatai į pirmininkus, iš kurių du savo kandidatūras atsiėmė. Rinkimuose dalyvavo keturi: Kazimieras Kuzminskas, Ignas Vėgėlė, Petras Gražulis ir Valentinas Stundys. Vyko slaptas balsavimas, kuriame dalyvavo 225 konferencijos dalyviai, rasti 223 balsavimo biuleteniai. P. Gražulis gavo daugiausiai balsų – 97; Valentinas Stundys – 83; K. Kuzminskas –22, o I. Vėgėlė 11. Reglamente sakoma, kad laimi tas, kuris surenka daugiau kaip pusę balsų. Kadangi daugumos balsų nesurinko nė vienas, buvo rengiamas antras rinkimų turas tarp dviejų pirmųjų kandidatų –Petro Gražulio ir Valentino Stundžio.

Ir čia susidarė savotiška intriga. Balsų susirinko praktiškai po lygiai. Iš 222 dalyvavusių (vienas rastas sugadintas) 111 balsų gavo P. Gražulis, o V. Stundys – 110. Pagal reglamentą turėjo būti balsuojama iš naujo, nes daugiau kaip pusės visų dalyvių balsų vėl niekas nesurinko. Procedūra buvo atlikta rimtai ir demokratiškai, rinkimų kova vyko garbingai.

Kadangi viskas vyko pagal pirmininko rinkimų reglamentą, rinkimai turėjo būti vykdomi iš naujo. Pasiūlyti 3 kandidatai: K. Kuzminskas, P. Gražulis ir V. Stundys, tačiau pirmieji minėti nesutiko kandidatuoti, ir liko vienas Valentinas Stundys. Buvo nuspręsta jį įtraukti į biuletenius ir patikrinti, ar jį iš tiesų remia daugiau kaip pusė dalyvaujančių balsavime. Tada narių liko kiek mažiau – 171, nes keliasdešimt, matyt, nusivylę, kad tolesnėse varžybose atsisakė dalyvauti P. Gražulis, išėjo ir balsavime nedalyvavo. Rasti 169 biuleteniai, iš kurių 115-oje buvo pažymėta, kad palaikomas Valentinas Stundys. O tai jau yra daugiau negu pusė nuo visų dalyvavusių pradiniame balsavime. Buvo nuspręsta šią kandidatūrą kelti į pirmininkus ir konferencijos paklausta: ar mes išpildėm pirmininko pageidavimus. Konferencija atsakė: taip; tokiu būdu buvo rastas daugumos remiamas kandidatas.

Tuomet, remdamiesi K.Bobelio laišku, pateikėme balsavimui pirmininko atsistatydinimą. Konferencija atsistatydinimą priėmė ir padėkojo pirmininkui už darbą. Nepaisant amžiaus, K. Bobelis buvo aktyvus ir energingas pirmininkas.

Naujojo pirmininko kandidatūra buvo teikiama atviram balsavimui. Už Valentiną Stundį balsavo 132 delegatai, 14 – prieš, 19 susilaikė.

Taip buvo baigta ilgokai užtrukusi procedūra. Valentinas Stundys, galvodamas, kad balsavusieji už P. Gražulį yra nusivylę, po rinkimų pasakė, kad jis atstovaus visiems partijos nariams ir kvietė ieškoti sutarimo. Manau, kad jis to pasieks. Tai rodo pačios konferencijos metu išaugęs jo rėmėjų skaičius: nuo 110 iki 115. O galiausiai jį, kaip pirmininką, atvirame balsavime parėmė 132 delegatai. Manau, toliau bendraudamas su skyriais jis išsklaidys būgštavimus ir tikrai įrodys, kad yra vertas pirmininkas.

Mano nuomone, labai gerai, kad pirmininku išrinktas žmogus atėjo iš skyriaus. Jis Molėtų rajone yra pasiekęs nuostabių rezultatų, keletą kadencijų buvo meras ir ten tebelaimi didžiule persvara. Manau, kad teisinga pasižymėjusį vietoje žmogų perkelti į aukštesnį lygmenį. Tai puiki perspektyva. Valentinas Stundys yra žmogus, įrodęs savo sugebėjimus, – sakė Algirdas Saudargas.

Kalbino
Audronė V. Škiudaitė

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija