„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2006 m. lapkričio 24 d., Nr. 8 (36)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Andrius Navickas: Privatizuotas Prezidentas?

Andrius Navickas

Lietuviškos metamorfozės

Daugelis, manau, esate skaitę Franco Kafkos apsakymą "Metamorfozė", kuriame pasakojama, kaip tūlas Zamza vieną rytą atsibudęs suvokia, jog virto didžiuliu vabalu. Anądien žiūrėdamas eilinę TV žinių transliaciją, prisiminiau minėtą austrų rašytojo pasakojimą. Šešiolika metų pragyvenę nepriklausomoje Lietuvoje, vieną dieną buvome priversti pripažinti, jog gyvename apipinti voratinkliais, o mūsų valstybė menkai teprimena Konstitucijoje paskelbtą laisvos, demokratiškos, atviros, piliečių valdomos bendrijos idealą.


Ekskursija įkarikatūrų galeriją...

Juratė Laučiūtė

Juratė Laučiūtė

Jei dabar, atkurtajai Lietuvos Respublikai skaičiuojant šešioliktuosius gyvavimo metus, paklaustume, kokioje valstybėje gyvename, retas kas tą klausimą priimtų rimtai. O rimtai priėmę ir rimtai pasvarstę pamatytume, jog vos ne visi mūsų valstybę Konstitucijoje ir kituose valstybiniuose dokumentuose apibūdinantys žodžiai realiame gyvenime yra praradę tikrąją savo prasmę arba reprezentuojami labai jau iškreiptu būdu.


Nieko baisaus, posovietinis gripas išgydomas

Algis Kašėta

Algis Kašėta

Pastaruoju metu Lietuvą sudrebino skandalas, kilęs Valstybės saugumo departamentui (VSD) ėmus priešintis Seimo kontrolei, kurią Seimo sprendimu vykdo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK). Kas atsitiko ir kodėl taip atsitiko, "Atodangos" teiravosi NSGK pirmininko pavaduotojo Algio Kašėtos

Kai kas šiandieninę situaciją - VSD skandalą - lygina su Lietuvos valstybei grėsminguoju 1940-ųjų metų laikotarpiu. Kaip Jūs įvertintumėte?

Nedrįsčiau taip vienareikšmiškai ir kategoriškai šios situacijos vertinti. Kai kas tai vertina kaip antrą pagal svarbą situaciją po Sausio 13-osios arba lygina su prezidento Rolando Pakso skandalu. Tai iš tiesų neeilinis įvykis. Pirmą kartą atkurtos valstybės gyvenime politikai, vykdantys specialiųjų tarnybų parlamentinę kontrolę, susidūrė su Valstybės saugumo departamento pasipriešinimu.


Korupcija - kaip sloga: labai nemalonu, bet pakenčiama

Tomas Misiūnas

Vilija BLINKEVIČIŪTĖ

1963 m. Didžiosios Britanijos politinės viršūnės buvo sukrėstos vadinamosios Profumo meilės istorijos. Vienas iš britų konservatorių ministrų Haroldas Macmillanas buvo priverstas atsistatydinti, nes vienas iš jo patikėtinių turėjo meilės romaną su mergina, kuri taip pat smagiai leido laiką ir su tuometiniu Sovietų Sąjungos atašė. Po to atsistatydinęs ministras dirbo organizacijoje, besirūpinančioje vargšais, ir į politiką nebegrįžo.

2006 m. toje pačioje Britanijoje atsistatydino mokslo ministras lordas Sainsbury, milijardierius, kai kilo įtarimų dėl neskaidraus Leiboristų partijos finansavimo. Įtarimai nebuvo patvirtinti.


"Valstybininkų" patriotizmas ir "runkelio" teisingumo jausmas

Nerijus ALEŠKA

Kodėl Raimundas Lopata, Albinas Januška, Darius Jurgelevičius, Antanas Valionis, Arvydas Pocius ir kt. "valstybininkai" yra valstybininkai ir niekada netaps "runkeliais", o aš esu "runkelis" ir niekad netapsiu valstybininku? Klausimą galima formuluoti dar radikaliau: kodėl minėti asmenys yra valstybės "patriotai" ir niekad neišduos valstybinių interesų, o štai aš nesu patriotas ir juo niekad netapsiu?

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija