„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2007 m. sausio 26 d., Nr. 1 (37)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kur Prezidento autoritetas?

Vladimiras Laučius

Vladimiras Laučius

Ketvirti metai Lietuvoje matyti Seimo ir Prezidento institucijų priešprieša. Panašu, kad ji jau negali būti traktuojama vien kaip kurio nors skandalo padarinys: ši priešprieša tampa politinio gyvenimo reiškiniu bei tendencija.

Galime ieškoti bei rasti esminių skirtumų tarp Rolando Pakso ir Valdo Adamkaus prezidentavimų. Tačiau juos subendrina požiūris į Prezidento ir Seimo galias, kurių santykis nuo praėjusio dešimtmečio pabaigos akivaizdžiai neduoda ramybės prezidentūrai.

Algirdas Brazauskas šiuo atžvilgiu buvo išskirtinis valstybės vadovas. Eidamas Prezidento pareigas, jis nekoneveikė Seimo, politinių partijų, nemėgino vaizduoti esąs "aukščiau" parlamentinės ir partinės sistemos. Maža to, jis viešai pasisakė už Seime, o ne visuotiniu balsavimu renkamą Prezidentą (interviu Eltai 2004-05-09).


Nepasiduoti nei depresijoms, nei agresijoms

Vytautas Landsbergis

Vytautas Landsbergis

Pamažu į praeitį stumiamas su Valstybės saugumo departamentu ir jo tyrimu Seime susijęs šurmulys paliko daug neatsakytų klausimų. Kam iš tiesų dirba Lietuvos specialiosios tarnybos ir kam jos atsiskaito? Ką daryti, kai tokia struktūra kaip VSD netenka politinio pasitikėjimo ir ar apskritai posovietinėje Lietuvoje galėjo būti suformuotas "švarus" saugumo departamentas? Artėjantys savivaldos rinkimai stumia šiuos klausimus į šoną. Kita vertus, Seime imtasi pakartotinio Juro Abromavičiaus žūties tyrimo. Vienas iš liudijusių - euorpalamentaras prof. Vytautas Landsbergis, į kurį kai kurie kiti liudytojai, tokie kaip liūdnai pagarsėjęs Audrius Butkevičius ir liberaldemokratė Kristina Sudžienė, nurodė kaip į žmogų, galėjusį kita vaga pakreipti to meto įvykius.


Perpetuum mobile, arba nespjauk į stovintį vandenį

Tomas Bitinas

Tomas Bitinas

Lietuvoje - intensyvaus judėjimo apraiškos. Prezidentas išskrido į Meksiką, Abonentas plaukioja Rubikono pakrantėmis vienoje valtyje su ponia "Draugyste", o saugumo šefas ir toliau kasdien sąžiningai vaikšto į darbą. Albinas Januška pakeitė darbovietę, Edminas Bagdonas kraustosi iš kotedžo į Baltarusiją, profesorė kunigaikštienė Kazimira Danutė sąžiningai vyksta (ir dar kol kas grįžta) pasigrožėti Kremliaus kurantais. Juda Vilniaus vandens parko ir Valdovo rūmų statybos.

Tuo tarpu šimtai tūkstančių lietuvių automobiliais, lėktuvais, laivais ir autobusais keliauja svetur. Iš dainos žodžių neišmesi: "kai nieko neturi, tai ir nereikia nieko, nebent skanesnio duonos kąsnio". Tauta taip pat nori judėti.


Rusija – Baltarusija: kas ką laimėjo ir kodėl tiek daug pralaimėjusių?

Tomas Misiūnas

2006 m. pabaiga ir 2007 m. metų pradžia buvo įsimintina ir svarbi mūsų kaimynėms - Rusija ir Baltarusija šantažavo viena kitą dujomis, nafta, muitais ir kvotomis, Lenkija tikino, kad kurį laiką gali apsieiti be naftos. Praėjo veik 12 metų Aleksandro Lukašenkos autoritarinio valdymo - ir Europos Sąjunga (ES) galų gale išsiaiškino, kurioje žemėlapio vietoje yra ta Baltarusija.

Taigi visų naujametinių dujų ir naftos žiburėlio dalyvių laimėjimai akivaizdūs, nors jie nebūtinai turi materialią išraišką.


Jaunieji krikščionys demokratai: tarp visuomenės ir Bažnyčios

Giedrius Surplys

Giedrius Surplys
DELFI nuotr.

Gruodžio mėnesį Lietuvos krikščionių demokratų Jaunimo sekcijos vadovu išrinktas Giedrius Surplys. Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute įgijęs magistro laipsnį,dirbęs ir žurnalistu, ir TV laidos vedėju, įkūręs krikščioniškos muzikos grupę, Giedrius Surplys raitojasi rankoves atgaivinti krikščioniškąją demokratiją ir priminti lietuviams, kad ji jiems reikalinga.

"Galiu pasakyti savo viziją - kaip Jaunimo sekcijos pirmininkas,- "Atodangoms" tvirtino G. Surplys. - . Krikščionys demokratai turi atsistoti kaip advokatas, kaip propaguotojas, kaip mokytojas ir interesų gynėjas tarp visuomenės ir Bažnyčios. Turiu omeny, kad partija turi atrasti savyje jėgų, gebėjimų, galimybių ir charizmos kalbėtis su visuomene ir padėti jai suprasti Bažnyčios požiūrį: į abortus, gėjus, reprodukciją ir genų inžineriją, verslo etiką, į tai, kur mus veda liberalizmas."

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija