„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2007 m. spalio 26 d., Nr.6 (42)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Grėsminga Rytų - Vakarų poliarizacija

Pokalbis su Petru Plumpa

Petras Plumpa

Seimo rinkimai Alytaus rajone parodė, kad dar ir šiandien, artėjant prie nepriklausomos Lietuvos dvidešimtmečio, Lietuvoje daug gali nuveikti Rusijos statytiniai. Ką Jums, disidentui, vienam iš laisvos buvusių Lietuvos saugumo vadovų, tai reiškia?

- Daug žmonių balsuoja akimis. Kai prieš 10 metų buvo renkamas prezidentas ir kandidatavo Artūras Paulauskas, Vilniaus gatvėse žmonės (atrodo, ne fermų darbuotojai, kurie mažai skaito spaudą) klausiami atsakė, kad balsuos už Artūrą Paulauską, nes "gražus vyras" (anksčiau dėl to balsuodavo už Algirdą Brazauską. Red.). Tokių balsuotojų susidaro gana daug.


Konservatoriai ir krikdemai - tarp šeimos ir partnerystės

Dr. Egidijus Vareikis

Petras Plumpa

Jau kuris laikas kalbama apie galimas Tėvynės sąjungos (TS) ir Lietuvos krikščionių demokratų (LKD) jungtuves. Abiejų partijų atstovai tvirtina, kad politinės valios susijungti nestinga, tačiau derybos dėl būsimo bendro gyvenimo formų vyksta nelengvai. Būtų natūralu tikėtis, kad mažesnioji, šiuo atveju krikdemų grupė tiesiog įstotų į Tėvynės sąjungą, šiaip jau turinčią savą krikdemų frakciją, tačiau LKD krikdemai šitaip paprastai nenori. Lietuvos krikščionių demokratų programa-maksimum yra sukurti jungtinę TS/LKD partiją, tuo tarpu Tėvynės sąjungai ir tikriausiai daugumai šios partijos rėmėjų atrodo, kad jungtinės partijos - dvigalvio slibino - kaip tik nereikia.

Dažnai sakoma, velnias slypi detalėse. O tų detalių išties daug. Jos sunkina derybas, jos verčia gūžčioti pečiais detalių nežinančius stebėtojus, jos gali būti svarbios ir ateityje.


Tikras ar menamas premjero atsistatydimo planas

Tomas Bitinas

Tomas Bitinas

Sakoma, kad valdžia gadina žmones, tad galima daryti prielaidą, kad kuo didesnis vadukas ir kuo ilgiau jis užsibūna aukštose pareigose, tuo žmogus yra labiau pagedęs. Tokiu atveju vienas iš labiausiai valdžios pagadintų žmonių Lietuvos politikos padangėje turėtų būti ne kas kitas kaip prezidentas Valdas Adamkus, beveik pusę nepriklausomybės laikotarpio užimantis aukščiausias pareigas valstybėje. Vis dėlto visos gyventojų apklausos rodo, kad Prezidentas yra populiariausias politikas Lietuvoje ir bent artimiausiu metu rinkėjai nemato jokių jo pagedimo ženklų.


Nuo vilko pas meškutę?

Tomas Čyvas

Tomas Čyvas

Kas jau kas, o infantilios polonofobijos mėgėjai Vilniaus energetinio forumo dėka tikrai laimėjo gerą progą pašūkauti ir pademonstruoti savo patriotinį įkarštį. Lenkijos nepasirašyti susitarimai ir seniai žinomas noras ginti savo interesus žiniasklaidos buvo pateikiami kaip akibrokštas, įžūlumas, šantažas ir t.t. Kai kas gal naktį susapnavo ir Želigovskio šmėklą.

Kas iš tikrųjų nutiko?

Pirma, kas bent kiek domisi Lenkijos vykdoma užsienio politika, seniai turėjo progų įsitikinti, kad kaimynai nebūtinai linkę sutikti, kai jiems tepasiūloma padėti parašą, įteisinant tai, ką už juos nutarė kiti. Blokavę ES strateginės partnerystės su Rusija sutartį, privertę derėtis Sutarties dėl Konstitucijos Europai autorius, ne kartą įsiutinę Briuselio biurokratiją, lenkai ir lietuvių, kaip pamenama, prašė neskubėti priimti Atominės elektrinės įstatymo. Pastarais buvo priimtas kosminiu greičiu, nervingai atmetant bet kokias abejones ar klausimus, nors kalbama apie milijardus (o gal kaip tik todėl). Taigi tai, jog kaimynų siekiai kiek skiriasi nuo to, kas nutarta mūsų strategų galvose, vakarėliuose ar pirtyse su "Maximos" investuotoju, neturėjo niekam būti paslaptis.


Ar baigėsi Viktoro Uspaskicho era?

Virginijus Savukynas

Petras Plumpa

Nežinia, kur sėdės Viktoras Uspaskichas, bet tikrai ne Seimo nario kėdėje. Jis rinkimus pralaimėjo ne kam kitam, o jo paties nuskriaustos Dalios Budrevičienės gynėjui Kęstučiui Čilinskui. Kaip vertinti šiuos rinkimus?

Pirmiausia, rinkėjų jie visiškai nesujaudino. Nors kiek rypavo politinis elitas, jog yra gėda, kad į antrą turą išrinktas garsusis bėglys, bet tai nesugraudino jaurių dzūkų širdžių: į rinkimus atėjo beveik tiek pat žmonių kaip ir pirmą kartą.

Ką tai rodo? Ogi tai, kad dabartiniai politikai gali paveikti tik ištikimiausius savo gerbėjus, - abejojantys, svarstantys jei ir klauso ko nors, tai tik ne partijų lyderių nuomonės.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija