„XXI amžiaus“ priedas. Visuomenės gyvenimo analizė ir komentarai.

2007 m. gruodžio 7 d., Nr.7 (43)


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kiekviena krizė turi daryti mus stipresnius

Andrius Navickas

Andrius Navickas

Kai, regis, pradeda aiškėti, kas yra kas, su kuo ir kodėl, plyksteli naujas politinis fejerverkas, sukelia eilinę dūmų uždangą ir supranti, jog vėl atsakymų reikia ieškoti giliau nei atrodė. Čia kaip vienoje rusiškoje pasakoje (natūralu, jog būtent rusų liaudies pavelde tenka ieškoti rakto Lietuvos politiniam gyvenimui atrakinti) apie Koščėjų, kuris dar buvo vadinamas Nemirtinguoju, nes iki jo mirties buvo nepaprastai sunku nusigauti.

Vieną po kito atrakiname slaptus užkaborius, tikimės, jog visa, kas paslėpta, bus iškelta į dienos šviesą, pradedame kalbėti apie apsivalymą, bet netrukus atsiduriame ties naujomis durimis, kurių rakto vėl skausmingai tenka ieškoti. Braunantis ginklo, kuris esą padės nudaigoti Koščėjų, link, nuolat auga mįslių galvos ir vis sunkiau rasti karžygių, kurie ryžtųsi jas nukapoti ir vėliau nevirstų naujais slibinais.


Quo vadimus?

Jūratė Laučiūtė

Petras Plumpa

Pirmiausia apie pavadinimą: kodėl nelietuviškai? Ogi - todėl! Arba, kaip sako maži vaikai - man taip "patinkiau"!

Nusibodo būti savo tėvų krašte antrarūšiu piliečiu vien dėl to, kad nori gyventi (o ne vegetuoti) valstybinės lietuvių kalbos kontekste. Ką mes girdim ir matom šiandien? Kas gali - dainuoja nelietuviškai, kas negali - bent jau keikiasi nelietuviškai. O dar kiti pūškuodami rašo, kuria, stumia į priekį mokslą ir progresą - ir vėl ne archaiškais lietuviškais, bet moderniais kitakalbiškais (geriausiai, žinoma, angliškais) bėgiais. Tad ir aš mėginu vapėti nelietuviškai, bet bent jau taip, kaip suanglėjusi dauguma. O kadangi man įprastesnės (ne iš ideologinių sumetimų, o dėl grynai mokslinės specializacijos specifikos) rytų slavų kalbos Lietuvoje tabu, šekit, skaitykit mane ... lotyniškai.


Diktatūros teorija praktikoje: Rusijos rinkimų anatomija

Tomas Misiūnas

JAV ekonomistas Kenetas Arou (Keneth Arrow) 1972 metais laimėjo Nobelio premiją ekonomikos srityje už rinkimų sistemų įvertinimą, kuris žinomas "Arrow teoremos" arba "Arrow paradokso" vardu: nė viena balsavimo sistema nėra ideali, kuri patenkintų visus įmanomus kriterijus, tokius kaip laisvas tarpusavyje nepriklausančių alternatyvų pasirinkimas ir jų įvairovė, o kiekvieno individo pasirinkimas lemia bendrą visų kitų individų pasirinkimų rezultatą. "Arrow teoremos" paradoksas tas, kad jeigu įtatymų leidžiamojoje institucijoje yra bent du asmenys ir jie renkasi bent iš trijų alternatyvų, jie negalės susitarti, jeigu neįves papildomų kriterijų. Papildomi kriterijai šioje teorijoje reiškia, kad bus nutolta nuo idealaus demokratinio pasirinkimo. Politinėje praktikoje tai reiškia, kad renkant politines partijas demokratiškuose rinkimuose jos save identifikuoja su dešine arba kaire, taip palengvindamos rinkėjų dalią ir susiedamos save su kitomis partijomis, arba rinkimų įstatymai nustato, kiek rinkėjų balsų yra vertas mandatas, bet tokios taisyklės žinomos iš anksto.


Vyriausybei vis sunkiau valdyti valstybę

Petras Plumpa

Pokalbis su Andrium Kubilium, Seimo vicepirmininku, Tėvynės sąjungos pirmininku, apie "trigalvį slibiną", kyšius ir techninę vyriausybę

- Gali susidaryti įspūdis, kad Tėvynės sąjunga keičia nuomonę dėl "trigalvio" slibino - Atominės elektrinės nacionalinio investuotojo, dalyvaujant privačiam kapitalui - sukūrimo.

- Mes liekame tos pačios nuomonės. Atominės elektrinės idėja yra gera, reikalinga ir strategiškai svarbi. Tėvynės sąjunga buvo viena iš pirmųjų partijų, kuri jau prieš porą metų sakė, kad Lietuvai reikia naujos atominės elektrinės. Bet mes keliame klausimą, kaip ta idėja įgyvendinama. Seime iš tikrųjų pakankamai vieningai patvirtintas įstatymas, kuris sudarė galimybę Vyriausybei labai efektyviai dirbti ir pasiekti tinkamų rezultatų, bet visiškai akivaizdu buvo jau tada, kad Vyriausybei teks nemažas išbandymas. O to išbandymo Vyriausybė nesugeba atlaikyti.


Santarvė yra tai, ko Lietuvai dabar labiausiai reikia

Mantas Adomėnas

Mantas Adomėnas

Likus metams iki eilinių Seimo rinkimų prasidėjo judėjimas ir Lietuvos politikos dešinėje - į Tėvynės sąjungą įsilieja Lietuvos tautininkų sąjunga ir jau toli pažengė derybos dėl Lietuvos krikščionių demokratų prisijungimo prie konservatorių. Abiejose šiose partijose esama samprotavimų už ir prieš. "Atodangos" paprašė pasisakyti Tėvynės sąjungos prezidiumo narį, vieną iš bendros Tėvynės sąjungos ir Lietuvos krikščionių demokratų programos rengėjų dr. Mantą Adomėną.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija