"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. vasario 5 d., Nr. 3 (48)

PRIEDAI







Klausimų daugiau nei atsakymų

Garsiajame Šveicarijos kalnų kurorte Davose vyko tradicinis Pasaulio ekonomikos forumas, į kurį buvo susirinkę daugiau kaip 20 valstybių ir vyriausybių vadovų, daugybė didžiausių pasaulio kompanijų ir firmų vadovų. Pasaulio politikai ir verslininkai neslėpė savo susirūpinimo dėl numatomo karo Irake ir bandė analizuoti, kaip tai atsilieps pasaulio ekonomikai.
Forume išryškėjo JAV ir Europos Sąjungos valstybių prieštaravimai. Žibalo į ugnį įpylė forumo išvakarėse paskelbta vienos Vokietijos organizacijos atlikta apklausa septyniolikoje Europos valstybių. Iš jos aiškėja, kad 57 proc. europiečių mano, jog per artimiausius 20 metų ES ekonominė galia susilygins su JAV ir net aplenks Ameriką. Tačiau kol kas Europos lyderiai pripažįsta, kad Senasis žemynas susiduria su nemažais ekonominiais sunkumais, nė kiek ne mažesniais nei Jungtinės Valstijos. Kita vertus, ES politikai ir verslininkai neslepia savo baimių dėl galimo karo su Iraku. Davose netgi nuskambėjo raginimai stiprinti Europos pozicijas prekybos ir makroekonominės politikos srityse. Europos lyderiai teigia, kad bendros valiutos - euro įvedimas dvylikoje ES valstybių ir sprendimas priimti į ES dar dešimt naujų narių gana greitai duos rezultatų, nes išsiplėtusi Europos Sąjunga, kurioje bus 450 milijonų gyventojų, gamins 20 proc. viso pasaulio prekių. Tačiau yra ir abejojančiųjų tokiomis rožinėmis Europos ateities perspektyvomis. Ypač daug tokių skeptikų Didžiojoje Britanijoje. Daugeliui britų tik juoką kelia teiginiai, kad po 20 metų Europa susilygins su JAV ir net taps supervalstybe. Įdomūs apklausų duomenys Rusijoje. Dauguma rusų ES atžvilgiu nusiteikę neigiamai ir netiki, kad ES galės konkuruoti su Amerika. Tai ir suprantama. Rusai puikiai prisimena laikus, kai N.Chruščiovas žadėjo pasivyti ir pralenkti Ameriką, ir kas iš tų lenktynių išėjo.
Yra dar vienas aspektas. Galingiausios Europoje Vokietijos ekonomika nepaliaujamai smunka. Didėja biudžeto deficitas, auga nedarbas. Praėjus 100 dienų po socialdemokratų ir žaliųjų koalicinės Vyriausybės, vadovaujamos kanclerio G.Šrioderio, valdymo, socialdemokratų populiarumas nepaliaujamai krenta, ir dabar tik trečdalis vokiečių, balsavusių už juos, taip nepasielgtų. Kaip teigė įtakingas JAV žurnalas „The Wall Street Journal“, Vokietijos ekonomika - didžiausia ligonė visoje Europoje. Vokiečiai bene labiausiai iš visų ES šalių gyventojų baiminasi dėl savo ateities. Todėl Vokietijos spaudoje vis dažniau reiškiamas nepasitikėjimas Europos Sąjungos ateitimi. Nemažai vokiečių įsitikinę, jog po 20 metų ES susilpnės, o 8 proc. šalies gyventojų mano, kad ES subyrės, ir euras nueis nebūtin. Daugiau kaip 40 proc. europiečių mano, kad politiniai nesutarimai Europos Sąjungoje išliks, o kalbos apie bendros ES Konstitucijos priėmimą taip ir liks kalbomis.
Aišku, Davoso forume buvo nemažai kalbėta apie vadinamojo trečiojo pasaulio šalis, kurios vis atkakliau kaltina pasaulio turingąsias šalis nenoru pasidalyti savo turtais. Kaip tik iš trečiojo pasaulio ir kyla vadinamųjų antiglobalistų sąjūdis. Be antiglobalistų neapsieita ir šiemečiame Davoso forume. Šveicarijos valdžia laukė antiglobalistų antplūdžio ir ėmėsi nepaprastų saugumo priemonių. Virš Davoso nuolat skraidė karo lėktuvai ir sraigtasparniai. Iš anksto buvo pranešta, kad bus numušti bet kokie lėktuvai, jeigu jie pasirodys virš Davoso. Tos saugumo priemonės Šveicarijai kainavo dešimt milijonų dolerių. Žurnalistai jau spėjo apskaičiuoti, kad vieno forumo dalyvio apsaugai išleista po penkis tūkstančius dolerių. Apskritai Davoso forumas bandė ieškoti įvairių naujai iškilusių problemų sprendimo.
Tarp svarbiausių problemų - naftos kainų ir jos transportavimo klausimai. Neatsitiktinai ypač daug dėmesio susilaukė Saudo Arabijos naftos milžinės „Aranko“ bei Rusijos kompanijų „Jukos“ ir „Tiumen“ vadovai. Į pasaulinę naftos rinką veržiasi ir Kazachstanas. Pranešama, jog JAV aktyviai veikia įtakingi lobistai, kad Kazachstanas galėtų eksportuoti savo naftą per JAV pagalba projektuojamą naftotiekį iš Azerbaidžano iki Turkijos. Beje, ir per vis dar neramumų apimtą Afganistaną ketinama nutiesti tarptautiniu mastu finansuojamą tranzitinį vamzdyną iš Centrinės Azijos.
Sunku pasakyti, kaip Davose vykusios diskusijos pakels ekonominę stagnaciją išgyvenančių JAV, Japonijos, Vokietijos ekonomiką. Daugelis amerikiečių ir europiečių su neslepiamu pavydu žvelgia į Kiniją, kurios ekonomika žengia septynmyliais žingsniais. Nėra abejonės, kad netrukus Kinija taps labai svarbi pasaulio ekonomikos dalis ir darys įtaką ekonominiams procesams visame pasaulyje.

Petras KATINAS

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija