"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. vasario 19 d., Nr. 4 (49)

PRIEDAI







Stiprėjanti Lietuvos tarptautinė padėtis
Prezidento Valdo Adamkaus kalba užsienio valstybių diplomatams Vasario 16-ąją

Prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma

Kęstučio Vanago (ELTA) nuotrauka

Sveikinu susirinkus į mūsų tradicinį susitikimą Vilniuje. Džiugu, kad šią išskirtinę Lietuvos valstybei dieną esame kartu. Jūsų šalių parama buvo svarbi kuriant Lietuvos valstybę, ir šią solidarumo dvasią stengiamės išsaugoti.
Solidarumo jėgą vėl patyrėme praėjusiais metais. Sprendimais išplėsti Europos Sąjungą ir NATO atverstas naujas Europos ir galbūt viso pasaulio raidos puslapis. Nėra abejonių, kad saugumo ir stabilumo zona plečiasi visomis kryptimis, užpildydama istorijos lūžiuose atsivėrusias spragas. Ir labai svarbu, kad šis procesas nesustotų.
Tai ypač aktualu šiandien, kai ideologines šaltojo karo linijas keičia naujos. Jos brėžiamos ne žemėlapyje, o mūsų sąmonėje, mūsų vertybėse. Laisvė ir baimė, įstatymas ir teroras, bendradarbiavimas ir nepaklusnumas tarptautiniam įstatymui – šios takoskyros pastaruoju metu tapo ypač ryškios. Jas įveiksime tik plėtodami saugumą, stabilumą ir bendradarbiavimą.
Šia prasme NATO ir Europos Sąjungos plėtra – tai lauktas ir kartu istorinis žingsnis. Prahoje ir Kopenhagoje Vidurio ir Rytų Europa pakviesta kurti naują, šiuolaikinį pasaulį, pagrįstą integracija ir bendromis vertybėmis. Tikimės, kad mūsų valstybės sklandžiai įsilies į šį procesą ir jį praplės didesne kultūrinių bei socialinių akcentų įvairove.
Plėtra buvo ir bus Europos permainų, jos stiprėjimo variklis. Europos Sąjunga užsibrėžė tikslą tapti savarankiška ir įtakinga pasaulio jėga, ir mes šią kryptį visokeriopai remiame. Naują, pasaulinę savo kokybę Europos Sąjunga pasieks tik dar labiau vienydamasi ir šalindama kliūtis bendradarbiavimui.
Ne paslaptis, jog tam, kad pasivytume Europą, reikia ypač didelių investicijų. Todėl labai vertiname Europos Sąjungos valią ir solidarumą, parodytą derybose dėl narystės. Europos Sąjungoje Lietuva ir kitos regiono valstybės siekia socialinės bei politinės darnos, kurią užtikrintų didėjanti struktūrinė parama ir stiprinamos Bendrijos institucijos.
Europos ir Amerikos bendradarbiavimas šiandien daro didžiulę įtaką pasaulio raidai. Jį būtina tęsti, užtikrinant tarptautinį saugumą, kovojant su terorizmu, sprendžiant pasauliui grėsmę keliančių diktatoriškų režimų nuginklavimo uždavinius. Mūsų regiono valstybės, kurių gyvenimas XX amžiuje buvo pažymėtas nelaisvės ir priespaudos ženklu, gerai žino, kad su diktatoriais taikstytis negalima. Ne kartą esu pasisakęs už visas įmanomas taikos išsaugojimo paieškas. Tačiau mes neturime leistis į ginčus ir įrodinėti, kad Irako režimas slepia masinio naikinimo ginklus. Mes žinome, kad Sadamas Huseinas turėjo šiuos ginklus ir būtent jis turi įrodyti, jog tų ginklų nebėra. Iki šiol vykstantis pasaulio bendrijos kantrybės bandymas turi ribas, kurias peržengus taikiai konfliktą išspręsti gali būti nebeįmanoma. Esu tikras, kad šiuo klausimu Jungtinės Valstijos ir Europa privalo rasti ir ras bendrą sprendimą. Lietuva, kaip ir kitos būsimosios Europos Sąjungos bei NATO narės, prisidės prie tarptautinės bendrijos pastangų. Mes taip pat sieksime stiprinti transatlantinį ryšį, kad jis taptų ne tik XX, bet ir XXI amžiaus pamatine vertybe.
Vienas svarbiausių Lietuvos užsienio politikos prioritetų – gerų santykių su kaimynais plėtojimas. Esu tikras, kad mūsų patirtis šioje srityje yra naudinga ne tik regiono, bet ir besivienijančios Europos mastu. Lietuva aktyviai dalyvavo konsultacijose ir derybose su Europos Sąjunga bei Rusija tranzito į Kaliningrado sritį klausimais, kurios parodė, kad vadovaujantis solidarumo, interesų derinimo ir gerų kaimyninių santykių principais galima išspręsti labai sudėtingas problemas. Esame suinteresuoti ir ateityje svariai prisidėti prie Europos Sąjungos ir Rusijos bendradarbiavimo įvairiose srityse. Kaip jau ne kartą esu pažymėjęs, Lietuva ir toliau rems Ukrainos siekius įsijungti į Europos struktūras.
Neseniai Lietuvoje įvykę Prezidento ir savivaldybių rinkimai patvirtino mūsų valstybės demokratinę brandą. Lietuva eina keliu, kurį pasirinko daugiau kaip prieš dešimtmetį – laisvės, demokratijos, rinkos ekonomikos ir pilietinės visuomenės keliu. Esu tikras, kad Lietuvos įsitvirtinimas Europos ir euroatlantinėse struktūrose vyks sėkmingai, kad ir toliau bus tęsiamas aktyvus regioninis bendradarbiavimas. Baigdamas savo, kaip Lietuvos Respublikos Prezidento, kadenciją, noriu pabrėžti, jog ir ateityje sieksiu aktyviai dalyvauti tarptautiniuose reikaluose.

Spausdinama sutrumpintai

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija