"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. vasario 19 d., Nr. 4 (49)

PRIEDAI







Atlantizmas ir Lietuva

Sekmadienį paminėta Vasario 16-oji buvo pirmoji po Lietuvos pakvietimo į NATO, Europos Sąjungą. Vos prieš ketverius penkerius metus svarstėme, kokia bus mūsų savijauta, kai tai įvyks. Buvo net visai rimtai kalbančių, kad tuo ir baigsis rimtoji Lietuvos politika, viskas tekės aiškiai nuspėjama, netgi nuobodoka europine vaga, netgi nebebus taip svarbu, kas, kokie žmonės valdys kraštą. Taip sakė Seimo narė konservatorė Rasa Juknevičienė pirmadienį, vasario 17-ąją, spaudos konferencijoje, vertindama galimus geopolitinius poslinkius. Ji ragino Lietuvos politikus nesiblaškyti ir vykdyti atlantizmo principais pagrįstą užsienio politiką.
Panašiai apie viso pasaulio raidą po Sovietų Sąjungos griuvimo prognozavo amerikiečių geopolitikas Frensis Fukujama - jo “Istorijos pabaiga” tuomet teigė, kad priešpriešos pasaulyje baigsis kartu su šaltuoju karu, o tautos ir žemynai gyvens amžinoje santarvėje. Tačiau pastarieji įvykiai pasaulyje verčia vėl ir vėl vartyti geopolitikos vadovėlius. Ir nors mūsų bičiulis Bruce Jackson, šiomis dienomis atvykęs į Lietuvą, ramina, jog nesutarimai tarp Prancūzijos bei Vokietijos iš vienos pusės ir JAV iš kitos dar nėra nauji geopolitiniai poslinkiai, o tik “virtuviniai” ginčai, tačiau Lietuvos ir viso Vilniaus dešimtuko visuomenės, o ypač politikai yra gerokai suklusę.
Pasaulyje dabar yra du svarbūs momentai - Irakas ir galimi geopolitiniai poslinkiai, – pasakė parlamentarė.
Lietuvos pozicija pareikšta, sakė R.Juknevičienė. Ji yra bendrame Lietuvos dešimtuko pareiškime, paramą JAV pareiškė A.Brazauskas vizito Vašingtone metu. Tačiau neramu dėl visuomenės sąmonėje formuojamų labai iškreiptų sąvokų. Sakoma, neva JAV, prezidentas Dž.Bušas, jo komanda - už karą, o visi protestuojantys, tarp jų ir V.Žirinovskis su R.Pavilioniu - baltieji taikos balandžiai. Nuginkluoti Iraką ir taip išvengti karo bei jo skaudžių pasekmių - tokia yra JAV ir jos sąjungininkių pozicija. Karo šauklys yra S.Huseinas, nepaklūstantis JT rezoliucijoms, kurių vien jam ši organizacija prikūrė net aštuoniolika!
Geopolitiniu požiūriu lietuviams turėjo būti neramu, kai į Ž.Širako ir G.Šrioderio aljansą praėjusią savaitę kur buvęs, kur nebuvęs suskubo V.Putinas. Tai privertė prisiminti ir rusų Euroazijos apologetą Aleksandrą Duginą, ir kai kuriuos Vakarų Europos geopolitikus, svajojančius apie Euraziją - aljansą nuo Dublino iki Vladivostoko, žinoma, be JAV. JAV įtakos mažėjimas Europoje - sena Rusijos svajonė. Europos Sąjungoje jau šmėkščioja gražus, politiškai lyg ir korektiškas Wider Europe ( Platesnės Europos) projektas.
Parlamentarė, svarstydama, ką reiškia Eurazija Lietuvai, sakė, kad tai būtų dar vienas Rusijos sugrįžimas prie Baltijos. Rusija, jos nuomone, kol kas neteikia jokių ženklų, kad demokratijos vertybės, žmogaus teisės ten ne tik artimiausiu metu, bet ir apskritai kada nors taps esminiu valstybės siekiu. “Atvirkščiai, pojelcininė Rusija vis aktyviau siekia susigrąžinti įtaką buvusiose SSRS teritorijose”, – pažymėjo R. Juknevičienė, ragindama nesiblaškyti ir vykdyti atlantizmo principais pagrįstą užsienio politiką.
“Vienintelis būdas išsaugoti Lietuvos valstybę, atgaivinti jos kultūrą ir galutinai įtvirtinti vakarietiškos civilizacijos principus - toliau tvirtai ir nesiblaškant vykdyti atlantizmo principais pagrįstą užsienio politiką”, – sakė R.Juknevičienė, komentuodama Irako problemą ir galimus geopolitinius poslinkius.
Pasak parlamentarės, tik stiprus abiejų Atlanto krantų ryšys gali apsaugoti Lietuvą nuo galimų skaudžių nuošliaužų vėl į Rytus.
R. Juknevičienė tikisi, kad išrinktojo prezidento Rolando Pakso nuolatiniai raginimai baigti rinkimų kampaniją yra nuoširdūs. “Todėl tikiuosi, kad vasario 26 dieną mes išgirsime ne tik formalius ir ne visada įtikinančius štampus, kad užsienio politika bus tęsiama, bet ir vienareikšmišką patikinimą, kad atlantizmas, t.y. stiprių Europos ir JAV ryšių išlaikymas, bet ne Eurazijos ideologija bus Lietuvos prioritetas”, – pažymėjo ji. Tuo labiau kad kaimyninė Lenkija, panašiai kaip Didžioji Britanija pačioje Atlanto pakrantėje, tampa, anot Seimo narės, viena svarbiausių atlantizmo atramų Europoje. R. Juknevičienės nuomone, mums tereikia pasinaudoti šia unikalia istorijos teikiama galimybe ir nesiblaškyti. Pasak jos, čia išryškėja politinių partijų, apskritai politinės orientacijos svarba. “Tiek besiklostanti tarptautinė aplinka, tiek praėję Prezidento rinkimai verčia manyti, jog net ir Lietuvai tapus NATO, ES nare, jos politinėms partijoms, be savo kairumo-dešinumo, be savo vertybinių orientacijų, teks apsibrėžti ir geopolitinėje erdvėje”, – prognozavo R. Juknevičienė.
R.Pavilionio, V.Uspaskich, “Vakaro žinių” ir į juos panašių veikla Lietuvoje - tai Eurazijos apologetų politika, sakė R.Juknevičienė. Ši politika šiandien nėra lemianti, tačiau ir prieškario Lietuvoje dirva kitokiai geopolitinei situacijai buvo ruošiama gerokai iš anksto.

XXI, ELTA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija