"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. gegužės 7 d., Nr. 9 (54)

PRIEDAI

JAV dolerio kursas krenta ir kris toliau

Praėjusios savaitės pabaigoje Europos valiutos kursas JAV dolerio atžvilgiu pakilo iki aukščiausio per pastaruosius ketverius metus lygio. Ketvirtadienį euro kursas sudarė 1,129 JAV dolerio, o penktadienį JAV valiutai pavyko šiek tiek sustiprėti - iki 1,123 JAV dolerio už eurą. Tuo pačiu metu JAV dolerio kursas Japonijos jenos atžvilgiu nusileido žemiausiai per pastarąjį mėnesį, o Australijos dolerio atžvilgiu - iki žemiausio per pastaruosius trejus metus lygio. Ekspertai, apklausti finansų agentūros “Bloomberg”, prognozuoja, jog šią savaitę JAV dolerio kursas silps toliau - jau penktą savaitę iš eilės. Du trečdaliai iš 34 ekspertų rekomenduoja parduoti JAV dolerius už eurus.
Dar vienas JAV valiutos silpimo etapas prasidėjo pasibaigus karinei operacijai Irake ir yra susijęs su įtempta situacija JAV ekonomikoje, į kurią sutelkė dėmesį visi pergalę atšventę investuotojai. Analitikai pažymi, jog kol kas statistiniai duomenys nuteikia tik pesimistiškai. Praėjusios savaitės pabaigoje buvo paskelbti nedarbo JAV duomenys, kuriuos valiutų rinkos dalyviai paprastai laiko vienais svarbiausių. Nors bedarbių armijos prieaugis balandį buvo mažesnis už prognozuotąjį - 48 tūkstančiai žmonių vietoj prognozuotų 55 tūkstančių, nedarbo skaičiai vis dar yra pernelyg dideli. Nedarbas šalyje auga jau trečią mėnesį iš eilės ir šalyje jau yra 6 procentai bedarbių. Tačiau pramonės sektoriuje padėtis yra kur kas prastesnė, nes nedarbas šiame sektoriuje auga jau 33 mėnesį iš eilės.
Be to, šalyje auga biudžeto deficitas. Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vertinimais, šiais metais deficitas gali siekti 5 procentus bendrojo vidaus produkto (BVP). “Biudžeto deficitas yra tikrasis JAV dolerio Achilo kulnas. Ir jei amerikiečiai norėtų turėti stiprią valiutą, mes tai pastebėtume. O stipraus dolerio politika lieka praeityje, nepaisant to, kaip dažnai dabartinė vadovybė skelbia ketinanti ją vykdyti”, - teigia investicinio banko HSBC valiutų analitikas Markas Čandleris.
Žemos bazinės palūkanų normos taip pat nedidina JAV doleriais denominuotų finansinių priemonių patrauklumo. Todėl, anot ekspertų, artimiausiu metu JAV doleris silps, o euras stiprės toliau. “Euras įgauna vis daugiau jėgų. Jau per kelias ateinančias savaites kursas pašoks iki 1,15 JAV dolerio už vieną eurą”, - prognozuoja investicinio banko “Bear Stearns” vyriausiasis ekonomistas Deividas Braunas.

ELTA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija