"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. gegužės 21 d., Nr. 10 (55)

PRIEDAI

Argentinos prezidentas paaiškėjo be rinkimų

Nestoras Kirčneras Argentinos prezidentu automatiškai tapo atsisakius dalyvauti antrajame rinkimų rate Karlosui Menemui

Dėl gresiančio triuškinančio pralaimėjimo dalyvauti antrajame Argentinos prezidento rinkimų rate atsisakius Karlosui Menemui, 54-uoju prezidentu šalies istorijoje automatiškai tapo jo priešininkas Nestoras Kirčneras.
Konservatyvus peronistas K.Menemas apkaltino šiuo metu prezidento pareigas einantį Eduardą Dualdę ir N. Kirčnerą šmeižto kampanija privertus jį atsisakyti savo kandidatūros gegužės 11-ąją turėjusiame įvykti balsavime. N. Kirčneras savo ruožtu pavadino K. Menemą bailiu, kuris savo išsisukinėjimais prieš rinkėjus sudavė skaudų smūgį demokratijai. 53 metų N. Kirčneras, pirmajame rinkimų rate surinkęs 22,24 proc. balsų, gegužės 25-ąją pakeis poste E. Dualdę. Pagrindinis jo uždavinys bus išvesti šalį iš didžiausios istorijoje ekonominės, institucinės ir socialinės krizės.
72 metų K. Menemas, savo gimtojoje La Riochoje paskelbęs pareiškimą apie kandidatūros atsiėmimą, nutraukė dvi dienas trukusias spėliones dėl savo dalyvavimo rinkimuose. “Aš pirmajame rate nugalėjau, o dabar pasitraukiu”, - sakė jis nusivylusiems savo šalininkams, pridurdamas, jog dėl apgaulės jam nebuvo sąlygų dalyvauti antrajame balsavime.
K. Menemas pirmajame rinkimų rate surinko daugiausia balsų - 24,45 proc., tačiau jų neužteko pergalei pasiekti. Daugelis argentiniečių kaltina K. Menemo politiką dėl šalies nuosmukio. Jis vadovavo Argentinai dvi kadencijas (1989-1999). Anot apklausų, sekmadienį turėjusiame įvykti antrajame rinkimų rate N. Kirčnero pranašumas prieš K. Menemą galėjo siekti daugiau kaip 40 proc.
Senatorė Ada Maza iš La Riochos provincijos paskelbė perleisianti savo vietą Senate K. Menemui . Tai užtikrins buvusiam vadovui imunitetą nuo galimo teisinio persekiojimo, susijusio su skandalais jo valdymo laikotarpiu.

dpa-ELTA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija