"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. liepos 16 d., Nr. 14 (59)

PRIEDAI

Lietuvos valstybės diena oficialiai minėta įvairiose pasaulio šalyse

Lietuvos ambasada Čekijoje Valstybės dienos proga Prahos Rudolfino rūmuose pakvietė į renginį “Lietuva kelyje į Europą”. Ambasadorius Romualdas Kozyrovičius pristatė svečiams Lietuvai reikšmingą istorinę datą ir supažindino su Lietuvos užsienio politikos aktualijomis. Ta proga surengtame dainininkų Eduardo Kaniavos, Juditos Leitaitės ir pianistės Audronės Juozauskaitės-Visockienės koncerte dalyvavo Čekijos vyriausybės, Prahoje reziduojančio diplomatinio korpuso atstovai, verslininkai bei menininkai.
Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje, minėdama karaliaus Mindaugo karūnavimo 750-ąsias metines, savo patalpose surengė dailininkės Jūratės Stauskaitės darbų ekspoziciją. Lietuvos Prezidento vardu ambasadorius Aurimas Taurantas įteikė J. Stauskaitei Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžių, taip pat valstybės atminimo ženklus pakvietimo į NATO proga Lietuvai nusipelniusiems Jungtinės Karalystės piliečiams bei buvusiam Čekijos ambasadoriui Lietuvoje Štefanui Fulei. Renginyje dalyvavo Jungtinės Karalystės Parlamento, vyriausybės, Londone reziduojančio diplomatinio korpuso, verslo bei meno atstovai.
Lietuvos valstybės dienai paminėti koncertas surengtas ir Suomijoje. Centriniame Helsinkio Esplanadi bulvare esančioje vasaros estradoje koncertavo Artūro Noviko vadovaujama Lietuvos vaikų ir jaunimo centro Džiazo studijos vokalinė grupė “Jazz Island” iš Vilniaus.
Lietuvos ambasada Maskvoje karaliaus Mindaugo karūnavimo 750-ąsias metines paminėjo tapybos, grafikos, skulptūros, taikomojo meno, fotografijos ir kompiuterinės grafikos parodos “Trubeckojai-Golycinai (Rusijos Gediminaičiai)” atidarymu Jurgio Baltrušaičio namuose. Trubeckojų ir Golycinų kunigaikščių giminių kilmė siejama su didžiuoju Lietuvos kunigaikščiu Gediminu. Parodoje dalyvavo beveik 20 menininkų, kurie pristatė apie 60 darbų. Ambasadoje Maskvoje taip pat buvo surengtas Valstybės dienai paminėti skirtas priėmimas, kuriame dalyvavo aukšti Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnai, Rusijos Dūmos deputatai, diplomatinio korpuso atstovai, žymūs verslininkai, meno, kultūros ir mokslo bendruomenės nariai.
Lietuvos ambasadoje Tokijuje Lietuvos valstybės jubiliejaus proga buvo surengtas šventinis priėmimas. Priėmime dalyvavo Japonijos žemės, infrastruktūros ir transporto ministrė Čikage Ogi, parlamentarai, Japonijos užsienio reikalų ministerijos, diplomatinio korpuso, verslo, kultūros ir žiniasklaidos atstovai, o didžiųjų Japonijos miestų Osakos, Kioto, Saporo, Kobės ir Kudžio miestų vadovai atsiuntė sveikinimo telegramas. Ambasadorius Algirdas Kudzys supažindino priėmimo svečius su Lietuvos valstybės ištakomis. Taip pat atidaryta Lietuvos ir Japonijos ryšių istorijos momentus bei šiuolaikinę Lietuvą vaizduojančių fotografijų ekspozicija, pristatyta japonų tapytojos Toko Avazu kūrybos paroda “Lietuvos Kryžių kalnas”.

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija