"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. rugpjūčio 20 d., Nr. 16 (61)

PRIEDAI

Stojimas į ES atvers galimybes Lietuvos turizmo plėtrai

Pasaulio turizmo asociacijos atstovas Europai Luidžis Kabrinis

Algirdo Sabaliausko (ELTA) nuotrauka

Praėjusiais metais į Lietuvą atvyko 4,7 proc. mažiau užsienio svečių nei užpernai - iš viso 3,999 mln. Kadangi tokie pasauliniai įvykiai, kaip terorizmo aktai, kariniai konfliktai, SŪRS Lietuvą paveikė mažiau, tikimasi, kad šitie metai turizmo verslui bus palankūs, nors dabar statistinės tendencijos nedžiugina. Didžiausias kelionių organizatorius Baltijos šalyse, Lietuvos “Novaturas” užfiksavo, kad šiemet dėl tarptautinių įvykių kelionių bumas mūsų šalyje prasidėjo vėliau - gegužės pabaigoje, birželio pradžioje, tačiau mano, kad jis turėtų būti ypač sėkmingas.
Europos dalis pasauliniame turizme, manoma, sudaro apie du trečdalius ir turistams lieka vienu patraukliausių regionų.
PTO atstovo Europai vertinimu, pastaruoju metu keičiasi turistų elgesys - jie linkę neskubėti, palaukti paskutinių minučių, mieliau keliauja į artimesnes šalis, didelį dėmesį kreipia į kainą, dėl teroro atakų baimės vietoje lėktuvų skrydžių dažniau vykstama keliais, verslo kelionių mažėja, jos pinga. Nepaisant ekonominės padėties bei įvykių, per pastaruosius dvejus metus sukrėtusių pasaulį labiausiai per pusę amžiaus, turizmas išlieka vienu dinamiškiausių verslų. Palyginus 1950 ir 2000 metus, atvykstančių turistų skaičius išaugo nuo 25 mln. iki 696 mln. Praėjusiais metais į Europą buvo atvykę 411 mln. turistų - 58 proc. keliavusiųjų.
Pasaulio turizmo asociacija yra vienintelė organizacija, formuojanti pasaulio ir jo regionų turizmo sektoriaus plėtros gaires. Šiuo metu tikraisiais PTO nariais yra 139 valstybės, septynios teritorijos yra asocijuotieji nariai, organizacija taip pat vienija 350 prisijungusiųjų narių.
Lietuva svarsto galimybę artimiausiu metu prisijungti prie PTO ir matuoja savo finansines galimybes, nes kitų metų šalies biudžetas turėtų būti įtemptas dėl mokesčių ES. Preliminariai skaičiuojama, kad metinis mokestis Pasaulio turizmo organizacijai sudarytų apie 42 tūkst. eurų.
Prie Europos Sąjungos (ES) greitu laiku prisijungsiančioms naujoms narėms padaugės galimybių išplėsti savo turizmo verslą, nors atsivėrus sienoms ir padidės konkurencija. „Dabar yra mestas iššūkis šalims, ypač toms, kurios nori tapti ES narėmis. Jos turi įrodyti savo patrauklumą”, - teigė pirmą kartą Lietuvoje su oficialiu vizitu viešėjęs Pasaulio turizmo asociacijos atstovas Europai Luidžis Kabrinis. Pasak jo, dabar padėtis dėl SŪRS gerėja, pasaulio ekonomika pradeda kilti, todėl nėra esminių sunkumų turizmo plėtrai - daugiausia ji priklausys nuo pasirinktos rinkodaros. L.Kabrinio nuomone, Lietuva užsieniečiams galėtų būti patraukli kaimo turizmu, nes šalis yra išsaugojusi gražią gamtą, įstojus į ES padaugės kontaktų ir kelionių, suintensyvės judėjimas tarp šalių, tačiau kartu išaugs konkurencija.

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija