"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. rugpjūčio 20 d., Nr. 16 (61)

PRIEDAI

„Adata“ vėl galėjo smigti į Amerikos kūną…

Vakarų žiniasklaida skelbia, kad JAV ir Rusijos specialiųjų tarnybų pastangomis užkirstas kelias galbūt visai serijai teroro aktų Amerikoje. Atrodo, kad tai pirmas realus dviejų didžiųjų valstybių slaptųjų tarnybų bendradarbiavimo rezultatas, kurio reikšmę šiuo metu vertinti sunku. Mat, kaip parodė 2001-ųjų rugsėjo 11-osios teroristų išpuoliai Niujorke ir Vašingtone, aukų galėtų būti tūkstančiai.

Įkliuvo su žudymo, o ne medicinos įranga

Taigi Amerikos Nju Džersio valstijos Nju Arko mieste buvo suimtas 68-erių metų Indijos pilietis, turintis Didžiosios Britanijos pilietybę, Hekmatas Lakchanis. Jis kaltinamas bandymu teroristams parduoti rusų gamybos zenitinį kompleksą “Igla” (“Adata”). Niujorke buvo sulaikyta ir keletas jo bendrininkų. Trečiadienį teismas jiems pateikė kaltinimus. Pagal du iš jų kontrabandininkams gresia 25 metai kalėjimo ir 1 mln. 250 tūkstančių dolerių bauda. Turint galvoje nusikaltėlio amžių, tai bus įkalinimas iki gyvos galvos.
Kontrabandininkas buvo pradėtas stebėti prieš pusantrų metų dar Rusijoje. Federalinė saugumo tarnyba ir JAV Federalinis tyrimų biuras dirbo ranka rankon, įrašinėjo pokalbius su prekeiviais ginklais, sekė juos nuo Maskvos iki Niujorko, filmavo ir fotografavo. Tad medžiagos teisme pakaks.
O ir įkliuvo indų kilmės britas tuomet, kai teroristų prekeiviu iš Sudano apsimetusiam agentui perdavinėjo dėžes, ant kurių buvo užrašyta “Medicinos įranga”. Iš tiesų vietoj medicinos adatų jose buvo rusų gamybos raketa “žemė-oras”, sutrumpintai vadinama “Igla”. Tyrimo metu paaiškėjo, kad H.Lakchanis ketino parduoti dar 50 tokių raketų ir toną plastikinių sprogmenų S-4. O liepos 15 dieną iš netoli Sankt Peterburgo esančių karinių sandėlių kaip tik ir dingo aštuonios tokios raketos.

„Adata“ jau nusinešė šimtus gyvybių

Taigi kelių valstybių pastangomis užkirstas kelias žiauriems teroro aktams. Ne veltui Maskva ir Vašingtonas skelbė apie naujus galimus teroro išpuolius, galbūt net žiauresnius negu tą rugsėjo 11-ąją, kurios antrąsias metines netrukus pažymėsime. Bet užsienio spauda primena ir apie “Adatos”, patekusios į teroristų rankas, siaubą. Didžiausia teroro akcija, atlikta su šia raketa, įvyko pavasarį Čečėnijoje. Šia raketa buvo numuštas rusų transporto lėktuvas Mi-26 ir žuvo 127 kareiviai.
Per aštuoniolika mėnesių teroristinės organizacijos “Al Qaeda” kovotojai mažiausiai dukart mėgino panaudoti nešiojamus raketinius kompleksus SA-7. Jie bandė numušti Amerikos karinį lėktuvą Saudo Arabijoje, o 2002-ųjų gruodį - Izraelio oro kompanijos “El Al” keleivinį lėktuvą “Boing 757” netoli Mombasos miesto Kenijoje. Abu kartus raketos į taikinius nepataikė. Tiesa, ekspertų nuomone, tada buvo paleistos paprastesnės raketos negu “Igla”.

Įkalčių pakanka ir per maža

Kad ši grėsmė ne iš piršto laužta, įrodo kontrabandininko pokalbių su federaliniu agentu įrašai. Štai viename jų H.Lakchanis giriasi, kad šia raketa galima numušti didelį keleivinį lėktuvą, netgi “Air Force One”, tai yra prezidento Džordžo Bušo lėktuvą. Bet, kaip rašo Vokietijos “Die Welt”, prezidento laineris turi priešraketinės gynybos įrangą ir paleistus užtaisus nukreipia į šoną. Amerikos mokslininkai tiria galimybę tokia įranga aprūpinti ir keleivinius lėktuvus.
Londono “The Guardian” pastebi, kad įkalčių prieš kontrabandininkus yra pakankamai. Pats H.Lakchanis ne kartą gyrė Osamą bin Ladeną, teroristus, o teroro aktus Amerikoje vadino “neblogais įvykiais”. Tačiau kaltinti jo tiesioginiais ryšiais su teroristais dar negalima. Bet ir turimų įkalčių pakanka, kad kontrabandininkas būtų įkištas už grotų iki paskutinių savo gyvenimo dienų.

Pergalę švęsti per anksti

Ir vis dėlto švęsti pergalę dar anksti. “Die Welt” rašo, kad vien “Al Qaeda” teroristai dar turi dešimtis tokių raketų, kurios skrieja daugiau kaip už penkių kilometrų ir pataiko į taikinį pusketvirto kilometro aukštyje. Dalis jų į radikalių grupuočių rankas pateko per Sovietų Sąjungos karą Afganistane. Dabar jos populiarios Kaukaze. Manoma, kad iš 750 tūkstančių nuo peties paleidžiamų tokio tipo raketų, kurias įsigijusios įvairių šalių ginkluotosios pajėgos, šimtai parduodama juodojoje rinkoje. Dalis šių mirtį nešančių “Adatų” laukia savo panaudojimo teroristinių grupuočių sandėliuose…
Štai kodėl pirmoji Rusijos ir JAV tarnybų bendradarbiavimo sėkmė dar nereiškia, kad nepasikartos rugsėjo 11-osios tragedija. Terorizmas gajus, o nukenksminti jo geluonį nepaprastai sunku.

Česlovas IŠKAUSKAS
Politikos apžvalgininkas

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija