"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. rugpjūčio 20 d., Nr. 16 (61)

PRIEDAI

Didžiausia elektros tiekimo krizė

Praėjusio ketvirtadienio vakarą įvyko didžiausia Šiaurės Amerikos istorijoje elektros energijos tiekimo krizė. JAV ir Kanadoje per tris minutes per savotišką grandininę reakciją automatiškai išsijungė daugiau kaip 20 elektrinių. Per 50 mln. vartotojų daugeliui valandų liko be elektros. Kompetentingos Kanados ir JAV žinybos iš pradžių dėl krizės kaltino viena kitą, kol abiejų valstybių lyderiai - prezidentas Džordžas Bušas ir ministras pirmininkas Žanas Kretjenas sutarė sudaryti tarpvalstybinę darbo grupę, išanalizuosiančią plataus masto elektros dingimo priežastis ir parengsiančią rekomendacijas ateičiai.
Šimtai tūkstančių žmonių šeštadienį JAV ir Kanadoje dar laukė, kada atsiras elektra. Net ten, kur elektros tiekimas buvo atnaujintas, elektra tai dingdavo trumpam, tai vėl atsirasdavo. Taip pat ir eismas dar vyko ne taip sklandžiai kaip paprastai, nemažai lėktuvų vėlavo arba jų skrydžiai buvo atšaukti. Kol buvo dingusi elektra, JAV per žvakių sukeltus gaisrus žuvo trys žmonės. Kanadoje per krizę mirė du žmonės.
Spėjama, kad ekonominiai didžiausios Šiaurės Amerikos istorijoje elektros tiekimo krizės nuostoliai sieks daugiau negu 6 mlrd. JAV dolerių (5,34 mlrd. eurų). Tą pirmadienį skelbė įtakingas verslo leidinys "Wall Street Journal". Jo teigimu, labiausiai nukentėjo aviakompanijos, kurioms teko atšaukti apie tūkstantį reisų, ir automobilių pramonė.
Praėjus keturioms dienoms nuo krizės pradžios, pirmadienį dar nebuvo iki galo aišku, kas dėl jos yra kaltas. Ekspertai iš pradžių pareiškė, kad elektra dingo, Ohajo valstijoje sugedus trims perkrautoms elektros perdavimo linijoms. Tačiau šios valstijos žinybos, anot laikraščio "Boston Globe", šį kaltinimą atmetė.

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija