"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2003 m. rugsėjo 17d., Nr. 18 (63)

PRIEDAI

Estai pasakė „taip“

Prieš referendumą Estijoje dėl šalies narystės Europos Sąjungoje vietinėje ir užsienio spaudoje buvo labai abejojama referendumo sėkme, o estai net buvo pavadinti euroskeptiškiausia tauta Europoje. Vadinamieji euroskeptikai dar gerokai prieš rugsėjo 14-osios referendumą išvystė didžiulę propagandinę kampaniją prieš Estijos narystę ES. Buvo imtasi netgi grubių provokacijų prieš ES šalininkus. Nežinomi asmenys bandė nuversti nuo bėgių eurotraukinį, raginantį dalyvauti referendume ir balsuoti už stojimą į ES.

Palyginti su kitomis valstybėmis kandidatėmis į ES, referendumas Estijoje vyko labai ramiai. Pažymima, kad Estijos vyriausybė iš visų dešimties šalių kandidačių referendumui skyrė mažiausiai lėšų. Preliminariniais duomenimis, referendume dalyvavo apie 60 proc. balsavimo teisę turinčių Estijos piliečių, iš kurių du trečdaliai pasisakė už Estijos narystę Europos Sąjungoje. Šis referendumas buvo tik antrasis Estijai atkūrus nepriklausomybę.

Manoma, kad Estijos referendumo rezultatai atsilieps ateinantį savaitgalį įvyksiančiame analogiškame referendume Latvijoje. Tiesa, Latvijoje visai nesvarbu, kiek rinkėjų dalyvaus referendume. Pakaks atėjusiųjų balsuoti balsų daugumos, pritariančių Latvijos stojimui. Na, o Estijos premjeras Juhanas Partsas, sužinojęs referendumo rezultatus, pareiškė: „Nuo šiandien Estijai prasideda XXI amžius“.

P.K.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija