"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2003 m. rugsėjo 17d., Nr. 18 (63)

PRIEDAI

Amerikiečiai ir toliau kovos
prieš „Al Qaeda“ teroristų tinklą

2001-ųjų rugsėjo 11-ąją „Al Qaeda“ teroristų tinklas savo taikiniais pasirinko strateginius JAV politikos, gynybos bei ekonomikos taikinius. Kova ir šiandien, praėjus dviems metams nuo tragedijos galingiausioje pasaulio valstybėje, dar nebaigta. Amerikiečiai iš šių tragiškųjų įvykių daug ko pasimokė ir tvirtina neleisią ateityje teroristams pateikti tokių nemalonių staigmenų.

Nors pilotams savižudžiams pavyko sugriauti Pasaulio prekybos centro pastatus ir kuriam laikui sustabdyti JAV finansų rinkos veiklą, teroristai nepasiekė pagrindinio savo tikslo – nesulaukė visų islamą išpažįstančių valstybių paramos. Rugsėjo 11-osios atakos organizuotos siekiant radikaliai transformuoti musulmoniškąjį pasaulį tam, kad vėliau būtų galima sukurti savotišką Kalifatą – milžinišką daugiatautę musulmonišką imperiją nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno.

Islamą išpažįstančius kraštus pagal valdantįjį režimą galima suskirstyti į dvi grupes. Pirmoji valstybių grupė pritaria pasaulietinėms, socialistinėms bei karinio valdymo idėjoms. Bene tipiškiausios jos atstovės yra Egiptas, Sirija, Irakas ir Libija. Antrajai grupei priklauso dauguma Arabijos pusiasalyje įsikūrusių valstybių, kurias O.bin Ladenas vadina veidmainėmis dėl jų užsienio politikos. Jį neramina ir Irano musulmonų šiitų problema, mat jais nepasitiki kitokių pažiūrų „Al Qaedos“ nariai.

Teroristų tinklas beatodairiškai siekė musulmoniškose valstybėse įtvirtinti islamo fundamentalistų valdžią, tačiau norint tai pasiekti reikėjo rasti sekėjų bent kai kuriuose šių kraštų. „Al Qaeda“ tinklas nesiimančių radikalių islamiškųjų metodų musulmonų šalių lyderius vadino krikščionių, žydų bei hinduistų marionetėmis, darančiomis gėdą islamui. Ne mažiau svarbiu tikslu tapo ir siekis įrodyti, jog JAV yra pats aršiausias islamiškojo pasaulio priešas, kurio karinė galia nepajėgi užkirsti kelią teroristiniams išpuoliams. Rugsėjo 11-oji turėjo įtikinti milijonus musulmonų visame pasaulyje, kad JAV galiausiai pralaimės, o teroristus palaikys visi islamą išpažįstantys žmonės, kurie, kilus karui, kovos prieš amerikiečius. „Al Qaeda“ tinklas teroristinių išpuolių Niujorke ir Vašingtone griebėsi norėdamas pasauliui atskleisti amerikiečių pažeidžiamumą ir nesugebėjimą surengti atsakomuosius smūgius, taip teroristams suteikiant progą ir ateityje rengti panašius išpuolius.

Tačiau įvykiai pakrypo netikėta linkme. Teroristų atakos turėjo pakenkti JAV ir būti šlovinamos viso pasaulio musulmonų. Taikiniai pasirinkti neatsitiktinai, jų reikšmę supranta kiekvienas. Apie atakas kalbėjo visas pasaulis, netrukus po šių tragiškųjų įvykių amerikiečiai surengė karinę operaciją Afganistane, vėliau ir Irake. JAV veikė ryžtingai ir neleido suabejoti savo galia. Jei amerikiečiai apskritai nebūtų griebęsi atsakomųjų veiksmų, jie būtų tyliai pripažinę pralaimėjimą. Nė vienoje islamą išpažįstančioje valstybėje po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios į valdžią neatėjo radikalūs fanatikai. Netgi priešingai – Talibano režimas prarado įtaką Afganistane, žlugo S.Huseino režimas Irake. Tiesa, pirmosiomis šių karinių operacijų dienomis atrodė, jog amerikiečiai tiesiog ieško atpirkimo ožio islamo kraštuose ir nepajėgs laimėti. Be to, JAV jėga įžengė į musulmoniškąjį pasaulį ir iš pirmo žvilgsnio tarsi patvirtino „Al Qaedos“ žodžius, kad ji yra aršiausias islamo priešas. Ir galiausiai amerikiečiams pavyko įrodyti, kad nemažai laikytų radikaliomis islamiškųjų valstybių nuo Saudo Arabijos iki Pakistano linkę bendradarbiauti su krikščionimis.

„Al Qaeda“ tinklo nariai galės džiaugtis pergale tik tada, jei bent keliose musulmoniškose valstybėse įsigalės radikalūs režimai. Laimei, taip neatsitiko ir vargu ar kada nors atsitiks. Minint antrąsias rugsėjo 11-osios metines aiškėja, jog „Al Qaeda“ veikė apgalvotai ir apskaičiavo viską, išskyrus galimą tolesnių įvykių raidą.

JAV vyriausybė perprato teroristų strategiją. „Al Qaeda“ laukė JAV kovos su islamiškuoju pasauliu, tačiau Vašingtonas to nedarė, jis kovojo ne prieš islamą, bet prieš atskirus režimus. Vašingtono pareigūnai pripažino, jog jų šalis ne vienam musulmonui galėjo atrodyti nusilpusi, ko ir siekė teroristai. JAV lyderiai tam tikra prasme veikė pagal teroristų tinklo scenarijų, tiesa, tikėdamiesi, kad teroristai įklius į savo pačių tinklus. JAV invazija Irake privertė pakeisti požiūrį net tokias valstybes kaip Sirija ir Saudo Arabija. Palankumą amerikiečiams demonstravo ir seni jų priešai iraniečiai.

Tačiau padaryta dar toli gražu ne viskas. Amerikiečiai privalo tęsti misijas Afganistane ir Irake ir ten kontroliuoti padėtį, kylantys partizaniniai karai šiose šalyse būtų naudingi ne jiems, bet teroristams. Būtina bendradarbiauti su regiono valstybėmis neverčiant jų pakeisti valdančiuosius režimus. Be abejo, teroristų tinklo nariai visomis išgalėmis stengsis JAV vyriausybę versti nepasitikėti savimi.

Nei amerikiečiai, nei „Al Qaeda“ nariai nesirengia pasiduoti. Teroristai kurs naujų, kur kas didesnių išpuolių planus, kuriems JAV sieks užkirsti kelią. Keli ateinantys mėnesiai gali nulemti tolesnius įvykius. Logiška būtų manyti, jog amerikiečiai tęs misijas Irake bei Afganistane. Tuo tarpu tikėtina, kad „Al Qaeda“ mėgins organizuoti dar daugiau aukų pareikalausiančius išpuolius JAV teritorijoje. Per dvejus metus teroristams nepavyko pasiekti užsibrėžtų tikslų, todėl jie tikrai nenurims. Kita vertus, amerikiečiai pasimokė iš tragiškųjų 2001-ųjų rugsėjo 11-osios įvykių ir darys viską, kad teroristams nepavyktų pasiekti to, ko jie nori.

Gražina MINKAUSKAITĖ

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija