"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2003 m. spalio 1d., Nr. 19 (64)

PRIEDAI

Neranda išeities

Petras KATINAS

Tarptautinė darbo organizacija (TDF) paskelbė pranešimą apie skurdo padėtį pasaulyje ir konstatavo, jog yra labai mažai vilčių, kad 2015 metais galima sumažinti tą skurdo lygį pasaulyje dvigubai. Bent jau taip TDF planavo prieš trejus metus. TDF pareiškia, kad pagrindiniu skurdo kriterijumi laikomas dirbančiojo uždarbis, mažesnis nei du doleriai per dieną. Pagal šį kriterijų, pasirodo, žemiau skurdo ribos gyvena pusė pasaulio gyventojų, tai yra trys milijardai žmonių.

Šis TDF pranešimas sukėlė nemažą atgarsį Rusijos žiniasklaidoje ir visuomenėje. Ekonomikos apžvalgininkas Aleksandras Jurovas dienraštyje „Moskovskij komsomolec“ rašo, jog tokiu skurdžiu uždarbiu – du doleriai per dieną – ir panašiais atlyginimais Rusijoje nieko nenustebinsi. Mat Rusijos gyventojų dalis labiausiai nuskurdusių pasaulio skurdžių „komandoje“ pakankamai didelė. Dviejų dolerių atlyginimas per dieną reiškia 60 dolerių per mėnesį, arba apie 1800 „medinių“ rublių. Tokius atlyginimus gauna dauguma Rusijos gydytojų, mokytojų ir kitų biudžetinių įstaigų darbuotojų. O dėl mokytojų atlyginimų, tai, TDF duomenimis, Rusijoje mokytojo, turinčio penkiolikos metų darbo stažą, atlyginimas yra 700 dolerių per metus. Palyginti: Turkijoje mokytojo metinis atlyginimas – 9 tūkst. dolerių, Tunise – 16 tūkst., JAV ir Didžiojoje Britanijoje – 38 tūkst., o Pietų Korėjoje – 40 tūkst. dolerių.

Taigi dauguma Rusijos biudžetininkų gyvena žemiau skurdo ribos. Guodžiamasi nebent tuo, jog pasaulyje yra dar labiau vargstančiųjų. Mažiau kaip vieną dolerį per dieną pasaulyje gauna net 23 proc. planetos gyventojų, o Rusijoje prie tokių pirmiausia galima priskirti visas valytojas ir sekretores. Juokingai atrodo, kai Rusijos ministrų kabinetas, iškėlęs uždavinį artimiausiais metais padidinti bendrąjį vidaus produktą (BVP) mažiausiai dvigubai, tuo pačiu metu pateikė Dūmai įstatymo projektą, kuriame numatytas minimalus visų biudžetininkų atlyginimas – 600 rublių! Tai reiškia, kad Rusijos vyriausybė nusprendė tris kartus skurdesniais padaryti savo biudžetininkus, nei yra pasaulyje. Tokiu būdu Rusijos biudžetininkai atsiduria vienoje gretoje kartu su skurdžiausių Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos šalių gyventojų sluoksniais. Kaip pažymima TDF pranešime, kovoti su skurdu įvairiomis pašalpomis ir dotacijomis yra beviltiškas užsiėmimas. Todėl siūloma, kaip vienintelę išeitį, kad turtingiausios valstybės nedarytų kliūčių žmonėms iš kitų šalių, atvykstantiems ieškoti darbo. Tačiau kaip tai padaryti, niekas nežino.

Tarptautinių organizacijų susirūpinimą kelia ne tik skurdas, bet ir kitos socialinės-ekonominės problemos. Jungtinių Tautų tarptautinio nusikalstamumo prevencijos centro pranešime pažymima, jog pasaulyje didėja nauja vergų prekyba. Šioje srityje tvirtai pirmauja Rusija. Nedaug nuo jos atsilieka Ukraina, Tailandas, Nigerija, Rumunija, Albanija, Kinija, Baltarusija ir Bulgarija. Pirmiausia kalbama apie „prekybą“ moterimis. Įdomu, kad, Centro pranešimu, Rusija tvirtai pirmauja visose trijose pagrindinėse kategorijose – ir kaip vergų tiekėja, jų tranzito šalis ir kaip jų gavėja…Iš esmės šiuolaikiniai vergai yra dažniausiai moterys, kurios apgaule, šantažu ar savo noru parduodamos ar įtraukiamos į vis augančią sekso industriją. Vien tiktai į Jungtines Valstijas kasmet įvairiais būdais „eksportuojama“ 50 tūkst. moterų iš Rusijos ir Baltarusijos. Tai tik į JAV. O panašūs maršrutai puikiai veikia į Europą ir Artimuosius Rytus.

Reikia pažymėti, kad Rusija ne tik eksportuoja, bet ir importuoja verges ir vergus. Juk iš daugelio nuskurdusių NVS šalių į Maskvą, Sankt Peterburgą ir kitus didžiuosius Rusijos miestus plūsta ne tik „meilės deivės“, bet ir vyrai – statybininkai bei nuskurdę kolūkiečiai. Jie čia nežmoniškai išnaudojami, neturi jokių teisių, menkiausių socialinių garantijų. Be to, per neaprėpiamas Rusijos platybes puikiai veikia „gyvųjų prekių“ srautai iš Vietnamo, Kinijos, Indijos, Pakistano, Bangladešo ir Afganistano, tranzitu vykstantys į Vakarus. Visą tą tranzitą kontroliuoja nusikalstamos struktūros, padedant milicijai ir pasienio tarnyboms.

JAV Valstybės departamento duomenimis, kasmet pasaulyje į vergiją parduodama mažiausiai keturi milijonai žmonių. Jungtinių Tautų ekspertai paskaičiavo, jog nusikaltėliai iš biznio uždirba daugiau kaip 3,5 mlrd. dolerių.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija