"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2003 m. gruodžio 3 d., Nr. 23 (68)

PRIEDAI

Princai palieka pėdsaką

Petras KATINAS

JAV knygynuose pasirodė juristo ir publicisto Džeraldo Poznerio knyga „Kodėl miegojo Amerika“. Ji iškart buvo pavadinta politiniu trileriu. Knygoje rašoma apie tai, kaip Centrinė žvalgybos valdyba, Federalinis tyrimų biuras ir prezidento Džordžo Bušo administracija pražiopsojo 2001 m. rugsėjo 11-osios teroro aktus.

Dž.Pozneris išgarsėjo dar dviem savo knygomis „Byla užbaigta“ ir „Užmiršti svajonę“. Joje autorius nesutinka su oficialiai paskelbtomis versijomis apie prezidento Džono Kenedžio ir pastoriaus Martino Liuterio Kingo nužudymą. Šį kartą Dž.Pozneris įrodinėja, kad, rengiant rugsėjo 11-osios teroristų ataką, už teroristų nugaros buvo Saudo Arabijos karališkosios šeimos princai.

Autorius mini du rimtus tokios informacijos šaltinius: aukštas pareigas užimantį vyriausybės atstovą ir CŽV pareigūnus. Pastarieji Dž.Pozneriui papasakoję apie sensacingus Saudo Arabijos piliečio, vieno iš „Al Qaedos“ pirmųjų asmenų Abu Zubaidos parodymus JAV tardytojams. Abu Zubaida buvo sučiuptas 2001 m. kovo 28 d. Pakistane, o amerikiečiai jį tardė Afganistane. Nors buvo imtasi visų priemonių (pavartoti net specialūs vaistai), teroristų vadeiva tylėjo. Tuomet amerikiečiai sugalvojo savotišką triuką: jie tariamai pervedė Abu Zubaidą į Saudo Arabiją, įrengė specialią kamerą, kuri yra šios šalies kalėjimuose, o jį tardė du arabų kilmės, puikiai mokantys arabų kalbą amerikiečių tardytojai. Abu Zubaida iš tiesų pamanė, jog buvo perduotas Saudo Arabijai, ir todėl pasakė tardytojams kelis telefonų numerius. „Paskambinkite jais ir jums bus pasakyta, ką daryti toliau“, - pasakė suimtasis. Vienas iš perduotų telefonų numerių priklausė ne kam kitam, o princui Achmedui bin Salamanui, Saudo Arabijos karaliaus giminaičiui bei didžiausiam šalyje žiniasklaidos magnatui. Ir kiti telefono numeriai priklausė karališkosios dinastijos atstovams. Kai tie bandė paneigti apie savo pažintis ir bendradarbiavimą su teroristu, pastarasis pateikė visą pluoštą nepaneigiamų įrodymų apie glaudžius ryšius, egzistuojančius tarp Saudo Arabijos karališkosios dinastijos atstovų, Pakistano žvalgybos ir „Al Qaedos“ vadovo Osamos bin Ladeno.

Abu Zubaida prisipažino, jog dar 1991 metais princas Turki al Feisalas, Saudo Arabijos žvalgybos vadovas, susitikęs su O.bin Ladenu, leido jam išvykti iš šalies ir pažadėjo jį reguliariai aprūpinti pinigais. O 1996-aisiais Abu Zubaida pats dalyvavo susitikime, vykusiame Pakistane, kuriame dalyvavo O.bin Ladenas, aukštas Pakistano žvalgybos karininkas Mušafas Ali Miras ir užtikrino O.bin Ladeną, kad Pakistano ir Saudo Arabijos žvalgyba garantuoja O.bin Ladeno saugumą, o taip pat ginklų bei pinigų tiekimą „Al Qaedos“ grupuotės skyriams įvairiose pasaulio šalyse.

1998 metais Kandagare įvyko Pakistano žvalgybos (ISI) vadovų ir Afganistano „Talibano“ lyderių susitikimas, kuriame dalyvavo ir Saudo Arabijos princas Turki al Feisalas, kuris prisiekinėjo susirinkusiesiems, kad Saudo Arabija niekada neišduos O.Bin Ladeno, ir pažadėjo talibams, kad visokeriopa pagalba jiems plauks nenutrūkstamu srautu. Kaip tvirtino Abu Zubeida, didžiuliai pinigai talibams plaukė tarpininkaujant trims Saudo Arabijos karališkosios šeimos princams.

Tačiau 2002 metais kaip tik šie paminėti karališkosios šeimos atžalos vienas po kito paliko šį pasaulį labai mįslingomis aplinkybėmis. Pavyzdžiui, 2002 m. birželio 22 d. nuo infarkto staiga mirė niekada niekuo nesiskundęs 43 metų princas ir spaudos magnatas Achmedas bin Salamonas. Kitą dieną autokatastrofoje žuvo karališkosios šeimos narys princas Sultanas bin Feisalas, o po savaitės Rimacho dykumoje „nuo troškulio“ mirė dar vienas princas – Saudas al Kabiras. Na, ir šių paslaptingų mirčių seriją po kelių mėnesių užbaigė Pakistano karinių oro pajėgų karininkas, prityręs lakūnas ir žvalgybos ISI pareigūnas, jau minėtas Mušatas Ali Miras. Jo pilotuojamas lėktuvas, esant puikioms oro sąlygoms, sprogo ore. Lėktuve buvo ir jo žmona bei keli padėjėjai.

Todėl Dž.Pozneris savo knygoje rašo, kad šie asmenys buvo pašalinti, kai suimtasis vienas iš „Al Qaedos“ lyderių Abu Zubaida atskleidė aukštų Saudo Arabijos karališkosios šeimos ir Pakistano pareigūnų ryšius su O.bin Ladenu. Dž.Pozneris teigia, jog amerikiečių žvalgyba smarkiai apsiriko perdavusi Abu Zubaidos tardymo medžiagą Rijadui ir Islamabadui. Todėl autorius daro išvadą, jog Saudo Arabijos aukščiausioji valdžia ne tik puikiai žinojo, bet ir prisidėjo prie „Al Qaedos“ teroristų rengiamo 2001 m. rugsėjo 11-osios teroro aktų.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija