"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. sausio 21 d., Nr. 2 (71)

PRIEDAI

Diplomatų korpuso vadovas
linki Lietuvai įveikti sunkumus

Prezidentas Rolandas Paksas ir
apaštalinis nuncijus arkivyskupas
Peteris Stefanas Zurbriggenas
(dešinėje)
Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas patikino užsienio diplomatus, kad, nepaisant vidinės politinės sumaišties, Lietuvoje yra sutarimas svarbiausiais užsienio politikos klausimais, o jos tęstinumas bus išlaikytas, kad ir kaip pasibiagtų politinė kova. Tuo tarpu užsienio valstybių ambasadų ir diplomatinių misijų vadovai, optimistiškai vertindami Lietuvos ateitį, kartu pastebi įtemptą padėtį valstybėje ir linki sėkmingai spręsti kilusias problemas. Tokiomis mintimis pasikeista praėjusį ketvirtadienį prezidento R. Pakso surengtame priėmime ambasadoriams. Jame dalyvavo apie 30 užsienio valstybių ir diplomatinių misijų vadovų. Tai buvo tradicinis susitikimas, rengiamas metų pradžioje.

Lietuvos Prezidentas, pasveikinęs diplomatus ir jų atstovaujamas valstybes su 2004 metais, kalbėjo apie Lietuvoje vykstančius procesus. Pavadinęs tebesitęsiančią politinę krizę „skausmingais įvykiais”, R. Paksas teigė, kad jie neturėtų „pažeisti esminių demokratijos procesų”. „Asmeniškai aš dėsiu visas pastangas, kad Lietuva pateisintų Jūsų šalių pasitikėjimą ir paramą, kurią jautėme visus trylika laisvės metų. Norėčiau pridurti, kad, nepaisant vidinės politinės sumaišties, Lietuvoje buvo ir yra, ir bus visiškas sutarimas svarbiausiais užsienio politikos klausimais. Kad ir kaip pasibaigtų ši aštri politinė kova, mes sugebėsime užtikrinti užsienio politikos tęstinumą”, - sakė R. Paksas. Lietuvos Prezidentas pabrėžė, kad Lietuva, šiais metais įsiliejusi į ES, bus patikima partnerė, aktyviai prisidės prie civilizuoto pasaulio kovos su tarptautiniu terorizmu, ieškos naujų kelių Baltijos jūros regioninio bendradarbiavimo politikoje, daug dėmesio skirs santykiams su Rytų kaimynais, dalysis euroatlantinės integracijos patirtimi. Lietuvos Prezidentas taip pat pažymėjo, kad dar nemažai darbų laukia baigiant rengtis narystei NATO ir užtikrinant efektyvų Lietuvos dalyvavimą šioje organizacijoje. „Įstoję į Aljansą ir toliau vykdysime reformų tvarkaraštį. Sieksiu, kad politinės jėgos susitartų dėl 2 procentų bendro vidaus produkto skyrimo gynybai ir po 2004 metų”, - sakė R. Paksas.

Užsienio valstybių diplomatinio korpuso dekanas, apaštalinis nuncijus arkivyskupas Peteris Stefanas Zurbriggenas savo atsakomojoje kalboje labai aukštai vertino Lietuvos pasiektą pažangą, pastebėjo išaugusį žmonių optimizmą ir netgi didėjantį gimstamumą. Kartu diplomatinio korpuso dekanas kalbėjo ir apie susiklosčiusią padėtį valstybėje. Anot jo, pripažindami laimėjimus, būdami optimistiškai nusiteikę dėl ateities, ambasadų ir diplomatinių misijų vadovai Lietuvoje negali nepastebėti, kad šiuo metu valstybė yra atsidūrusi „šiek tiek įtemptoje ir sudėtingoje padėtyje”. P. S.Zurbriggenas prisiminė vieną savo mokytoją, kartojusį, kad žmonėms nuolat lemta susidurti su problemomis. Tačiau problemos iškyla tam, kad jas spręstume, o darydami tai subręstame, sakydavo mokytojas ir pridurdavo, kad a priori problemos nėra neigiamas dalykas. „Tai yra sunkus suvokimo procesas”, - kalbėjo apie problemas ir jų sprendimą P. S. Zurbriggenas. Užsienio valstybių diplomatinio korpuso dekanas, apaštalinis nuncijus arkivyskupas P. S. Zurbriggenas palinkėjo prezidentui R. Paksui ir Lietuvos žmonėms nugalėti dabarties sunkumus ir pasiekti, jog „galiausiai triumfuotų teisybė”. Apaštalinis nuncijus sakė tikįs, kad Lietuvos žmonėms pavyks įveikti ateityje laukiančius sunkumus. „Tuo pačiu siūlome jums paramą, kurią mūsų, kaip diplomatinio korpuso, vaidmuo leidžia teikti, kad kartu kurtume geresnę ateitį Lietuvai ir pasauliui, ateitį, kuri būtų pagrįsta abipuse pagarba, solidarumu ir taika, teisybe, teisingumu, meile bei laisve”, - sakė diplomatinio korpuso dekanas.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija