"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. sausio 21 d., Nr. 2 (71)

PRIEDAI

Dėl Europos Sąjungos plėtros
gali iškilti nenumatytų
ekonominių problemų

Šių metų gegužės 1-ąją Europos Sąjungos narėmis taps dešimt šalių kandidačių. Bene labiausiai dėl būsimųjų permainų jaudinamasi Vokietijoje, kur netyla prieštaringos prognozės. Oficialiai Vokietijos vyriausybė tikina, neva naujųjų narių priėmimas šiai šaliai atneš apčiuopiamos naudos, tačiau daugelis paprastų vokiečių slapta baiminasi emigrantų antplūdžio bei kitų galimų ES plėtros pasekmių. Tokias baimes kursto ir politikai populistai.

Vokiečių nedžiugina faktas, kad netrukus visateise ES nare taps viena iš kaimyninių valstybių– Lenkija, su kuria ribojasi nemaža Vokietijos teritorijos dalis. Lenkijoje gyvena beveik 40 milijonų gyventojų, t. y. daugiau nei visose kitose šalyse kandidatėse kartu sudėjus. Vokietijos piliečiai jau dabar pastebi tam tikrą ekonominio lygio nuosmukį, todėl jų nebeįmanoma įtikinti, kad ES plėtra į Rytus turės teigiamos įtakos Vokietijos ekonomikos augimui. Darbininkai baiminasi, kad kaimynai lenkai, kurie sutinka dirbti už kur kas menkesnį atlygį, taps rimtais konkurentais ir atims darbo vietas. Beje, nedarbas viena stabiliausių Europos šalių laikomoje Vokietijoje jau kelerius metus nemažėja.

Ne ką palankiau vertinama Turkija. Nors, norėdami dirbti ES legaliai, naujųjų narių piliečiai privalės gauti oficialius leidimus, ir toks pereinamasis laikotarpis tęsis net septynerius metus, manoma, kad nemaža dalis smulkiųjų Vokietijos verslininkų ryšis samdyti nelegalius migrantus. Legaliai įsidarbinti nuo pat gegužės pradžios leista tik Maltos ir Kipro gyventojams. ES sienai nusidriekus iki Lenkijos, kaimynėmis taps Rusija, Ukraina ir Baltarusija, kurių kriminalinio pasaulio atstovai veikiausiai netruks pasinaudoti galimybe užkariauti Europą.

Abejonių kelia ir ES valdymo efektyvumas. Pasak kritikų, jau šiandien ES komisarai nespėja išspręsti visų iškylančių problemų, kurių ateityje tikrai nemažės. Tokios kalbos paaštrėjo po nevykusio mėginimo priimti naująją Konstituciją, patyliukais šnabždamasi, esą Vokietijos ir Prancūzijos ambicijos gali sužlugdyti vieningosios Europos idėją. Mat ne vienas aukštą postą užimantis politikas nesigėdija viešai skelbti, jog naujosioms narėms teks antraeilis vaidmuo.

Iš tiesų naujosios narės ekonominiais rodikliais gerokai atsilieka nuo senbuvių. Pavyzdžiui, viena iš keturių vargingiausių šalių kandidačių vadinamoje Lenkijoje vienam piliečiui tenka vos 41 proc. vidutiniam statistiniam europiečiui tenkančių pajamų. Situacija nepagerės akimirksniu. Pasak ekonomistų, Lenkijos ekonomikai daugiausia įtakos turi vidiniai faktoriai. Tiesa, prognozuojama, kad 2004-aisiais Lenkijoje bendrasis vidaus produktas išaugs iki rekordinio 3,5 proc., todėl turėtų sparčiai mažėti nedarbas, kuris dabar siekia net 17 proc. Na, o lenkų pareigūnai tikina, kad nedarbas egzistuoja visose valstybėse, kurių ekonomika kuriama pagal realaus gyvenimo dėsnius. Pasak statistikos, išvykti dirbti į ES valstybes norėtų maždaug 100 tūkst. lenkų. Prognozuojama, kad vidutinės lenkų šeimos išlaidos šiemet padidės bent 6 proc. Taip įvyks dėl ES galiojančių įstatymų. Dėl atitinkamų direktyvų ir kvotų Lenkija bus priversta mažinti pieno ir cukraus gamybos apimtis. Todėl manoma, kad pieno produktai ir konditerijos gaminiai Lenkijoje pabrangs 20-40 proc. Itin išaugs nekilnojamojo turto, naujų automobilių, benzino, cigarečių bei jautienos kainos. Kai kurie žymūs ekonomistai tvirtina, kad pirmaisiais narystės ES metais lenkams bus net sunkiau nei dabar. Tiesa, po kelerių metų turėtų atpigti traukinių bei lėktuvų bilietai, mažėti išlaidos ryšio priemonėms, padidėti bankų palūkanos už indėlius ir atpigti daugelis pirmo būtinumo maisto produktų. Greito pasipelnymo gali tikėtis nebent lenkų verslininkai, kurie jau dabar gamina eksportui į Europos valstybes skirtą produkciją, bei stambieji ūkininkai, kuriems ES skirs nemažas dotacijas. Per pirmąjį narystės ES dešimtmetį Lenkija iš bendro Europos biudžeto turėtų gauti apie 100 milijardų eurų. Žinoma, jei lenkai įrodys esą verti tokių milžiniškų investicijų. Mat kol kas užsienio ekspertai pastebi didžiulę korupciją ir neefektyvų ES skirtų lėšų panaudojimą. Dėl to nelinkę ginčytis ir opoziciją valdančiajai daugumai sudarantys politikai.

Tuo tarpu Rusija taip pat rūpinasi dėl ES plėtros. Šios šalies ekonomistai apskaičiavo, kad į Europos bendriją įstojus dešimčiai Rytų bei Vidurio Europos šalių Rusijos ekonomika praras milijardus dolerių. Teigiama, kad Maskva ir Briuselis rengiasi naujam šaltajam karui. Praėjusį gruodį Maskvoje apsilankiusi ES delegacija buvo sutikta gana abejingai, Rusijos Dūmos nariai ir net pats prezidentas V.Putinas negailėjo kritikos ES politikai, neva ji sužlugdysianti Rusijos ekonomiką. Dvišalės prekybos sutartys po gegužės 1-osios nebeteks teisinės galios, o muitai iš Rusijos eksportuojamoms prekėms gerokai išaugs. Iškils ir kitų problemų, pavyzdžiui, dėl eksportuojamų prekių kokybės, mat niekam ne paslaptis, jog Rusija toli gražu ne visada laikosi ES priimtų kokybės standartų. Rusijos piliečiai baiminasi, kad, norint nuvykti į naująsias ES nares, jiems reikės gauti vizą, nors iki šiol į daugelį jų buvo galima keliauti laisvai.

Sunku pasakyti, ar Rusija patirs šimtus milijonų dolerių nuostolių, kaip teigia vienas ministrų, ar įvykiai klostysis pagal dar pesimistiškesnes prezidento V.Putino prognozes. Pasak V.Putino, nuostoliai gali siekti milijardus dolerių. Neabejojama, kad netrukus sumažės elektros energijos gamybos įrengimų, metalų, chemijos pramonės gaminių bei branduolinės energetikos pramonės produkcijos eksportas. Pasak Rusijos politikų ir verslininkų, ES veiksmų Rusijos atžvilgiu neįmanoma pavadinti kitaip kaip diskriminaciniais. Oficialių aukščiausiojo rango pareigūnų susitikimų metu kalbama apie vieningos ekonominės erdvės tarp ES ir Rusijos kūrimą, tačiau realiame gyvenime neketinama tai įgyvendinti, o po gegužės 1-osios Rusijos prekybiniai santykiai sumažės. Gali būti, kad Rusija mėgins griebtis atsakomųjų veiksmų ir visiškai uždraus kai kurių maisto produktų iš ES šalių importą.

Gražina MINKAUSKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija