"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. gegužės 26 d., Nr. 10 (79)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Karo muziejui perduoti unikalūs paskutiniojo „Lituanica” skrydžio kadrai

Karo muziejui perduotuose
unikaliuose paskutiniojo
„Lituanica” skrydžio kadruose –
Steponas Darius ir Stasys Girėnas

Vytauto Didžiojo karo muziejui Kaune perduota unikali filmuota archyvinė medžiaga, kurioje įamžintas legendinis Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydis iš Niujorko oro uosto bei paskutinis S. Dariaus interviu JAV žiniasklaidai.

Septynių dešimtmečių senumo filmuotą medžiagą muziejui perdavė LNK Žinių tarnybos vadovas Edmundas Jakilaitis ir Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas.

Istoriniuose kadruose S. Darius ir S. Girėnas įamžinti Niujorke prieš transatlantinį lėktuvo „Lituanica” skrydį į Kauną. S. Darius duoda interviu amerikiečių žurnalistams, iškart po to legendinė „Lituanica” pakyla skrydžiui į Kauną. Lietuvoje nematytus kadrus LNK Žinių tarnyba, tarpininkaujant Lietuvos ambasadai JAV, įsigijo iš „FOX News Network” televizijos.

„Prieš porą mėnesių LNK Žinios sužinojo, kad kažkur JAV, greičiausiai Šiaurės Karolinos universiteto archyve, saugoma tokia unikali filmuota medžiaga apie vieną svarbiausių įvykių šalies istorijoje. Pagalbos surasti įrašą paprašėme Lietuvos ambasados JAV, - pasakoja LNK Žinių tarnybos vadovas E.Jakilaitis. - Kai įsigijome šią aukso vertės medžiagą, iš karto nusprendėme ją perduoti Vytauto Didžiojo karo muziejui, kuris turi S. Dariaus ir S. Girėno žygdarbiui skirtą ekspoziciją, „Lituanica” nuolaužas. Dabar su filmuotais vaizdais galės susipažinti ne tik muziejaus lankytojai, bet ir mokslininkai ar studentai, analizuojantys S. Dariaus ir S. Girėno veiklą”.

„LNK televizija iš pradžių mums suteikė žinių, kad S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio įrašą turi Šiaurės Karolinos universitetas. Tačiau šiame universitete niekas apie tokią medžiagą nežinojo, - pasakojo Lietuvos ambasadorius JAV V.Ušackas. - Ambasados darbuotojai pasiteiravus Pietų Karolinos universitete, mums parašė iš universiteto archyvo, kad įrašas apie tokią medžiagą egzistuoja, bet pačios medžiagos nėra. Tačiau universitetas rado duomenų, kad medžiagos autoriai - tuometinė „FOX Newsreel” kino kronika. Kreipėmės į juos, ir televizija savo archyve rado mūsų ieškomą filmą. Iš tikrųjų labai pasisekė, kad medžiaga išliko, nes tuometinės juostos buvo gaminamos iš nitroceliuliozės, kuri nėra atspari”.

Į Lietuvą atkeliavusioje FOX televizijos medžiagoje, ko gero, yra vienintelis iki šių laikų išlikęs S. Dariaus balso įrašas. Amerikiečiams duotame interviu jis angliškai sako: „Transatlantinis skrydis nėra labai sudėtingas, jei turi tinkamą įrangą ir esi gerai pasirengęs. Aš manau, kad mūsų kelionė iš Niujorko į Lietuvą, į Kauną, neturėtų būti labai sudėtinga”.

Pasakojimą apie lietuvių iššūkį JAV žurnalistai baigia taip: „Girėnas mojuoja atsisveikindamas, sako „viso gero” pasauliui. Po sėkmingo skrydžio per Atlantą šie drąsūs lakūnai žuvo Soldino miestelyje, šimtas mylių į šiaurę nuo Berlyno”.

Pasak filmuotą medžiagą saugojimui priėmusio Vytauto Didžiojo karo muziejaus vadovo Juozapo Jarevičiaus, Karo muziejus, kuriame veikia didelė Lietuvos lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno ekspozicija, iki šiol neturi nei filmuotos medžiagos apie „Lituanica”, nei lakūnų balsų įrašų. „Tai bus labai vertinga medžiaga muziejui, kurią rodysime per temines pamokas moksleiviams, kariams”, - sako muziejaus direktorius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija