"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 15 (84)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Imperininkų planai
ir pavojingos užmačios

Buvęs Rusijos prezidento V.Putino ypatingasis įgaliotinis Kaliningrado sričiai Dmitrijus Rogozinas vėl jau kelintą kartą paskelbė savo šovinistines ir imperines ambicijas.

Dabar D.Rogozinas vadovauja Valstybės Dūmos frakcijai „Rodina“, o šiomis dienomis tapo vienvaldžiu to paties pavadinimo partijos pirmininku, savotišku fiureriu. Įvykusiame partijos „Rodina“ suvažiavime paskelbta, jog pagrindinis partijos uždavinys – užtikrintai laimėti 2007 metų Valstybės Dūmos rinkimus. Pagrindinėmis partijos nuostatomis paskelbti du dalykai: negailestinga kova su oligarchais ir sugrąžinimas „liaudžiai“ viso Rusijos turto. Partijos manifeste, kurį paskelbė visa didžioji Rusijos žiniasklaida, suformuluota ir pagrindinė „Rodina“ ideologinė formulė: „patriotinės ir tėvynės gynybos sintezė bei socialinio teisingumo atkūrimas“. Tai aiški D.Rogozino paraiška nustumti į politikos pašalius suskilusią Rusijos kompartiją ir tapti bolševikinių, labiausiai reakcingų imperinių jėgų lyderiu. Atrodo, kad taip ir atsitiks, nes, didelei Rusijos visuomenės daliai nepagydomai sergant imperializmo ir SSRS atkūrimo ligomis, tai priimtinesnė programa nei neaiškūs komunistų – ziuganovininkų ryšiai su tais pačiais oligarchais, iš kurių D.Rogozinas ketina atsiimti „iš liaudies pavogtą turtą“. Tuo labiau kad pats G.Ziuganovas, dėvintis prabangiausiais itališkais kostiumais bei važinėjantis naujausios markės mersedesais, daugeliui komunistų kelia baisų įtūžį. Na, o D.Rogozinas ir jo „Rodina“ visiškai priimtini V.Putinui. „Mes esame tikrieji socialdemokratai, tačiau su rusiška specifika, todėl skiriamės nuo tradicinių europietiškų betaučių socialdemokratų. Mūsų pagrindinis tikslas – nacionaliniai interesai ir šalies saugumas. Bet ir Vakarų socialdemokratų bedvasiškumas mums absoliučiai nepriimtinas, pavyzdžiui, jų požiūris į laisvąją meilę, homoseksualizmą. Vakarų socialdemokratija antimorališka ir antipatriotinė“. D.Rogozino partijos „Rodina“ manifeste ypač pabrėžiama, kad „reikia grąžinti liaudžiai, kas iš jos pagrobta“. Paklaustas, kokiu būdu jo partija tai padarys, D.Rogozinas atsakė, jog to proceso technologija labai paprasta. Pirmiausia bus įvesti progresyviniai mokesčiai, o svarbiausia – dideli mokesčiai už prabangos dalykus – vilas, jachtas, mersedesus, apskritai už visą nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą. Tačiau ekonominiai dalykai, kvepiantys bolševizmu, - dar ne viskas. Ypač akcentuojamas teiginys, kad „Rodina“ – išskirtinai „patriotinė partija“. Kitaip tariant, imperinė ir šovinistinė. Pripažinęs, kad visos tautos, taip pat ir čečėnai, turi teisę išlaikyti savo identiškumą bei kultūrą, jis teigė, kad negali būti ir kalbos apie jokį valstybingumą.

D.Rogozinas ypač atkreipė dėmesį į Gruziją ir Baltijos valstybes ir net drįso priekaištauti Kremliui, kad jis elgiasi neryžtingai ir neatsiliepia į Abchazijos ir Pietų Osetijos beldimą į Rusijos duris, kai jos maldauja jas priimti į Rusijos Federaciją. Politologo J.Stroganovo paklaustas, kas tada bus, nes Rusija oficialiai pripažįsta Gruzijos teritorinį vientisumą,D.Rogozinas nedvejodamas atsakė, kad kitos išeities nėra, nes SSRS byrėjimo procesas dar nesibaigė, todėl reikia atsižvelgti į tautų valią. „Aišku, mes išgirsime daug triukšmo (prijungus Abchaziją ir Pietų Osetiją – P.K.). JAV valstybės departamentas paskelbs kokį nors pareiškimą, papurkštaus Briuselis. Tačiau viskas tuo ir pasibaigs“.

Mums svarbiausias D.Rogozino požiūris į Baltijos valstybes. Jis daugiausia kalba apie Latviją ir Estiją, nes ne kartą yra pareiškęs, kad jau šį rudenį Lietuvoje bus prorusiška vyriausybė, su kuria jokių problemų Rusijai nebus.

J.Stroganovas, pats ne kartą rašęs, jog reikia pagaliau baigti su Latvijos ir Estijos „savivale“ vietinių rusų atžvilgiu, paklausė: „Vis aštrėja mūsų tautiečių problemos Latvijoje ir Estijoje. Jų teisės nuolat pažeidžiamos, išstumiama rusų kalba. Ką turi daryti Rusija tokioje situacijoje?“ D.Rogozinas atsakė: „Man atrodo, kad einame neteisingu keliu. Bandome pykti ir auklėti Latviją ir Estiją. Tokią Rusijos reakciją jos išnaudoja pavaizduodamos Rusiją kaip siekiančią imperinių tikslų. Už tai joms paplojama per petį NATO ir Europos Sąjungoje. Juk žinome šių abiejų valstybių gyventojų skaičių – jis prilygsta trims Maskvos rajonams. Todėl ir elgtis su jomis mes privalome kaip elgiamasi visame pasaulyje – per ekonomiką ir bankus. Nutraukti joms naftos, dujų tiekimą, neparduoti spalvotųjų metalų, nepaisant kam juos parduodame. Pirmiausia reikia nupirkti pirkėjus(!) šiose respublikose ir tik tada jau mūsų pirkėjui parduoti tai, ko reikia Baltijos šalims. O pelną, gautą už rusiškų žaliavų pardavimą, skirti Baltijos šalių politikams ir partijoms, kurios yra Rusijos draugės, palaikyti“.

Ir taip kalba ne V.Žirinovskis, o labai artimas V.Putinui žmogus. Galbūt Lietuvos politikai pagaliau susimąstys, kad tas politikų ir partijų pirkimas jau seniai vyksta, bet pastaruoju metu tai daroma vis ciniškiau. Tuos Kremliaus nupirktuosius matome visi, kas nori matyti. Taigi D.Rogozinas neatskleidė nieko nauja. Tiktai viešai pareiškė tai, ko jau seniai siekia Maskva – pirmiausia paversti Baltijos šalis marionetinėmis valstybėmis. O vėliau su tomis nupirktomis marionetėmis pasibelsti į Kremliaus duris. Analogiškai, kaip dabar daro Abchazijos ir Pietų Osetijos marionetės.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija