"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 15 (84)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Gibraltaras paminėjo
britų valdymo 300 metų

Gibraltaro berniukas, laikydamas
rankoje šios britų kolonijos
vėliavą, stovi žmonių grandinėje,
juosiančioje Gibraltaro uolą,
minint Gibraltaro priklausymo
Didžiajai Britanijai 300 metų

Tūkstančiai Gibraltaro gyventojų rugpjūčio 4-ąją, minėdami britų valdymo 300 metų jubiliejų, žmonių grandine apjuosė garsiąją uolą; tuo tarpu Ispanijoje buvo piktinamasi, kad šventėje dalyvauja Didžiosios Britanijos ministras. Apie dvylika tūkstančių žmonių, apsirengusių Gibraltaro vėliavos spalvų - raudonos ir baltos, – drabužiais, iškėlę Didžiosios Britanijos vėliavą „Union Jack“, susiėmę rankomis juosė uolą ir taip išreiškė savo vienybę. Būtent rugpjūčio 4-oji buvo pagrindinė jubiliejinių reginių diena - prieš 300 metų, 1704-aisiais, anglų ir olandų pajėgos okupavo Gibraltarą, Ispanijos pietinėje pakrantėje esančią britų koloniją, kurios teritoriją Ispanija visą laiką norėjo ir tebenori susigrąžinti.

Ispanija reiškė protestą Didžiajai Britanijai dėl jos gynybos ministro Džefo Huno dalyvavimo šiuose renginiuose; ispanai tai pavadino naujausios serijos „nedraugišku gestu“.

Ispanijos ministras pirmininkas Chosė Luisas Rodrigesas Sapateras apie Londono elgesį pareiškė, jog „nei vyriausybė, nei dauguma Ispanijos žmonių nemano, jog tai, kas vyksta, būtų priimtina“. „Aš tvirtinu, kad turime trijų šimtų metų problemą, ją turime nagrinėti atsargiai, ramiai, dialogu“, - sakė į Menorkos salą atostogų atvykęs premjeras.

Tuo tarpu Gibraltaro vyriausiasis ministras Piteris Karuana tvirtino, kad Gibraltaras turi teisę minėti savo istorinius įvykius. „Mes neminime jokio mūšio, jokio vienos pusės pralaimėjimo ar kitos pergalės. Mes minime tris šimtmečius mūsų istorijos su Jungtine Karalyste“, - sakė jis.

Beje, Dž.Hunas nestovėjo gyvoje žmonių grandinėje - jis dalyvavo Gibraltaro asamblėjos, parlamento, sesijoje. Deputatai balsavimu priėmė pasiūlymą suteikti britų karo laivynui aukščiausią kolonijos apdovanojimą „Freedom of the City“ (garbės piliečio vardą), nes šis laivynas daug metų gynė Gibraltaro teritoriją.

Gibraltaro pagrindine gatve iškilmingai žygiavo apie 300 karo jūreivių su šautuvais, kurių durtuvai atlenkti.

Beje, Gibraltaro parlamentas priėmė dar vieną sprendimą - raginimą priešintis bet kokioms deryboms, kurios vyktų „prieš Gibraltaro piliečių valią dėl bet kurios Gibraltaro suverenumo dalies perdavimo Ispanijai“.

Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija