"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 15 (84)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Žemės žmonės žengė į Mėnulį

Erdvėlaivio “Apollo 11”
įgula 1969 metų gegužę
prieš kelionę į Mėnulį
(iš kairės): Nylas
Armstrongas, Maiklas
Kolinzas ir
Edvinas Oldrinas

Prezidentas Džordžas
Bušas (antras iš kairės)
susitiko su Mėnulio
žmonėmis (iš kairės):
Maiklu Kolinzu, Nylu
Armstrongu, Edvinu Oldrinu
EPA-ELTA nuotrauka

Prieš 35 metus, 1969 m. liepos 20 d. žmogus pirmą kartą išsilaipino Mėnulyje ir paliko plieninę plokštę su išgraviruotu užrašu: „Čia pirmą kartą Žemės žmonės žengė į Mėnulį. 1969 metų po Kristaus liepos mėnuo. Mes atėjome su taika nuo visos žmonijos“. Žemėje, NASA skrydžių valdymo centre Hiustone, girdėjo astronauto kvėpavimą, paskui atsklido jo balsas: „Aš stoviu ant žemutinės pakopos. Mėnulio kabinos atramos įsmigusios Mėnulio grunte 1 – 2 colius. Mėnulio paviršius, iš arčiau pažiūrėjus, susideda iš labai smulkių granulių. Jos beveik kaip milteliai. Dabar stosiu ant paviršiaus. Tai mažas žmogaus žingsnis, bet gigantiškas visos žmonijos šuolis “, – ištarė “Apollo 11” vadas Nylas Armstrongas ir kaire koja nuo tos žemutinės Mėnulio kabinos pakopos žengė ant Mėnulio. Netrukus ir jo bendražygis Edvinas Oldrinas pasekė jo pavyzdžiu. Trečiasis astronautas - Maiklas Kolinzas liko pilotuoti pagrindinės kapsulės, skriejusios apie Mėnulį.

Ir Bažnyčia neliko pasyvi šių didžių žmonijos istorijos įvykių stebėtoja. Popiežius Paulius VI parodė išskirtinį dėmesį žmogaus išsilaipinimui Mėnulyje. Tai liudija Šventojo Tėvo kalbos, maldos ir audiencijos astronautams.

Po 35-erių metų Ovaliniame JAV Baltųjų rūmų kabinete liepos 21-ąją astronautus priėmė ir pasveikino JAV prezidentas Džordžas Bušas.

VR, XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija