"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugsėjo 22 d., Nr. 18 (87)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Sustabdydama čečėnų svetainės veiklą, Lietuvos valdžia pasielgė nelabai apdairiai

Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius mano, kad Lietuvos valdžia, tarp jų ir Valstybės gynimo taryba, pasielgė nelabai apdairiai ir nelabai garbingai priimdama sprendimą uždaryti čečėnų interneto svetainę Lietuvoje. Pasak jo, visų pirma visai neaišku, ar toks Valstybės saugumo departamento veiksmas buvo teisėtas, be to, neaišku, kas nustatė, kad svetainėje paskelbta informacija yra terorizmo propaganda. Pirmadienį spaudos konferencijoje A. Kubilius taip pat pridūrė, kad Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija, kuri turėjo tai nustatyti, to nenustatė. A. Kubiliaus nuomone, blogiausia yra tai, kad toks valdžios veiksmas yra aiškus pasidavimo Rusijos šantažui liudijimas. „Kol Rusija nepareikalavo, pati Lietuvos valdžia tame puslapyje kokios nors ypatingos terorizmo propagandos nematė ir tokių veiksmų nesiėmė“, – pažymėjo A. Kubilius. Jis priminė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino lūpomis Rusija pažadėjo smogti į bet kurią pasaulio vietą, kur galėtų slėptis teroristai. „Kyla klausimas, jeigu interneto puslapis būtų neuždarytas, ar Lietuva būtų sulaukusi kokio nors smūgio? Iš Valstybės gynimo tarybos skubėjimo sutikti su Rusijos reikalavimais galima pamanyti, kad tokie grasinimai buvo išsakyti arba taip suprasti Lietuvoje“, – sakė A. Kubilius. Jo nuomone, Lietuvos valdžia tiesiog privalo išnaudoti V. Putino kovos su terorizmu koncepciją. „Norėčiau pamatyti Rusijos ambasadorių, iškviestą pas užsienio reikalų ministrą Antaną Valionį, kur būtų pareikalauta, kad jie pirmiausia smogtų ten, kur slapstosi Medininkų teroristai. Jei nežino kur, manyčiau, kad Lietuvos tarnybos bus pajėgios surasti ir parodyti kur“, – pažymėjo A. Kubilius.

Tuo tarpu Valstybės saugumo departamentas (VSD) prašo Seimo numatyti griežtą atsakomybę už terorizmo idėjų propagavimą ir jo kurstymą bei grąžinti baudžiamąją atsakomybę už karo propagandą. Pateikti tokį prašymą VSD paskatino iš Vilniaus aptarnaujamo čečėnų tinklalapio kavkazcenter.com veikla.

„Pastaruoju metu internetiniame tinklalapyje kavkazcenter.com skelbiama informacija propaguoja tarptautinį terorizmą ir kursto nacionalinę bei religinę nesantaiką, taip pažeisdama Lietuvos Respublikos įstatymus“, – pažymima išplatintame VSD pranešime. Anot jo, bet koks terorizmą skatinančių idėjų propagavimas yra ydingas ir darantis žalą valstybei reiškinys, todėl VSD neketina toleruoti „terorizmo propagandos, nesvarbu, kokie būtų tokios propagandos skleidimo šaltiniai, taip pat iš kur ar kas ją skleidžia“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija