"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. gruodžio 22 d., Nr. 24 (93)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Baikalfinansgrup“ tikriausiai yra Rusijos vyriausybės dalis

Pirmadienį Europos ir JAV laikraščiai rašė apie „paslaptingą“ bendrovę, varžytinėse įsigijusią kompanijos „Jukos“ svarbiausią gavybos įmonę „Juganskneftegaz“.

Britų „Financial Times“ (FT) pateikia sekmadienio aukciono aprašymą. Kai aukciono rengėjas paprašė „Gazpromneft“ siūlyti kainą, šios kompanijos atstovas paprašė leisti paskambinti ir išėjo iš salės. Aukciono rengėjas buvo sakęs dalyviams, kad naudotis mobiliuoju telefonu ar palikti salę draudžia taisyklės. Kai „Gazpromneft“ atstovas grįžo, „Baikalfinansgrup“ pateikė paskutinį savo pasiūlymą. Šis aukcionas, anot FT, sustiprino Rusijos, kaip vienos neskaidriausių verslo terpių, reputaciją. Laikraštis cituoja liberalią Rusijos politikę Iriną Chakamadą: „Visiškai nežinoma kompanija su milžiniškais finansiniais ištekliais visiems netikėtai laimėjo tokį aukcioną - tai tegalėjo įvykti Rusijoje“.

Pasak „Wall Street Journal“ (WSJ), aukcionas palieka nežinomybės debesį virš stambiausios Rusijos naftos kompanijos, rinkai ypač nerimaujant dėl pasaulinių naftos išteklių pastovumo. Pastaraisiais metais Rusija buvo vienas iš greičiausiai pasaulyje augančių naftos šaltinių, leidusių patenkinti sparčiai besiindustrializuojančios Kinijos paklausą. Tačiau Kremliaus mūšis su „Jukos“, įskaitant kompanijos įkūrėjo įkalinimą, pabrėžia investuotojų baimę dėl Maskvos veiksmų, siekiant centralizuoti valstybės kontrolę. Be to, nerimas dėl „Jukos“ prisidėjo prie to, kad šiais metais ūgtelėjo pasaulinės naftos kainos.

Anot WSJ, analitikai pažymi, jog, nors neaišku, kam priklauso sekmadienio aukciono laimėtoja, neabejojama, kad ją palaiminęs Kremlius. „Nė sekundei negaliu patikėti, kad tiek besistengusi Rusijos valstybė leistų strategiškai svarbiam turtui atsidurti nežinomos kompanijos rankose“, – teigia investicijų banko Londone „Renaissance Capital“ naftos reikalų analitikas Adamas Landesas.

„Daily Telegraph“ cituoja daugiausia „Jukos“ akcijų turinčios „Menatep“ bendrovės atstovą kuris teigia, kad aukcionas buvo „iš esmės vagystė, nelegali Rusijos vyriausybės atlikta ekspropriacija. Esame įspėję, kad nusipirkusiems šią kompaniją grės visą gyvenimą truksiantys bylinėjimaisi. Manome, kad „Baikalfinansgrup“ tikriausiai yra Rusijos vyriausybės dalis, tačiau to tiesiog nežinome“.

ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija