"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. balandžio 13 d., Nr. 7 (100)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Džiaugiasi, kad Lietuva nepataikaus V.Putinui

Žinoma Rusijos opozicijos politikė – „Demokratinės sąjungos“ pirmininkė Valerija Novodvorskaja sveikina Lietuvos ir Estijos vadovų apsisprendimą nepriimti Rusijos prezidento, kurį vadina diktatoriumi, kvietimo dalyvauti gegužės 9-osios iškilmėse Maskvoje. V. Novodvorskajos teigimu, švęsti pergalę turi pagrindo sovietinio jungo nepatyrusios valstybės, o ne tos, kurias Antrajam pasauliniam karui baigiantis esą „išlaisvino“ sovietų kariuomenė. „Lietuvos vadovas, ačiū Dievui, neatvyks į Maskvą švęsti gegužės 9-osios – vadinamosios „pergalės dienos“. Tai, kas rengiama Maskvoje, yra sovietinis siautėjimas. Tikrąją pergalę, kurią gali švęsti, pasiekė ne SSRS, o Europa, ir švęsti turi pagrindo ta jos dalis, kuriai neteko sovietinis jungas, o ne ta, kuri patyrė sovietų kariuomenės „išvadavimą“, – sakė V. Novodvorskaja. Rusijos politikės žodžiais, tirono, kuris liko gyvas, pavaldiniams po karo gyvenimas tapo dar blogesnis, nes tirono rankos tapo laisvesnės ir jis energingai ėmėsi „smaugti“ savo pavaldinius. Šiomis aplinkybėmis, anot V. Novodvorskajos, buvusios „sovdepijos“ piliečiams gegužės 9-ąją nėra ko švęsti. „Nebent jie švęstų 1948 metais sustiprėjusių represijų siaubą arba tai, kad nacių koncentracijos stovyklų belaisvius gabenę ešelonai buvo apsukti į sovietų koncentracijos stovyklas Sibire“, – teigė Rusijos opozicionierė. Ji taip pat pažymėjo, jog V. Putino kvietimo nepriėmę užsienio valstybių vadovai neužsitrauks sau gėdos, pataikaudami diktatoriui. „Džiaugiuosi, kad Lietuva, sovietinei „perestrojkai“ baigiantis paskelbusi nepriklausomybę, bus tarp tų šalių, kurios nedalyvaus Raudonojoje aikštėje ir taip neužsitrauks gėdos, nepataikaus dar vienam Rusijos diktatoriui – V. Putinui ir ignoruos siautulį Raudonojoje aikštėje. Norėtųsi, kad ir Latvijos prezidentė netaptų vienybės laužytoja. Demokratinė sąjunga ragins visus kviečiamuosius gegužės 9-ąją į Maskvą nevykti“, – sakė V. Novodvorskaja.

Prie Rusijos prezidento neseniai įsteigtą specialią valdybą, kuri turės ginti šios valstybės interesus artimajame užsienyje bei „kultūros ir dvasiniais ginklais“ kovoti prieš „oranžines“ ir panašias revoliucijas, V. Novodvorskaja vertino pašaipiai. „Lietuvai po įstojimo į NATO nereikia nerimauti dėl visų Rusijos, jos prezidento bei prie jo steigiamų valdybų šizofreniškų išsišokimų. Lietuvoje „oranžinė“ revoliucija įvyko gana seniai, kai tokių valdybų nė būti nebuvo. Tą dieną, kai Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonės stovėjo susikibę rankomis Baltijos kelyje, galima sąlyginai vadinti „oranžine“. Rusijos valdžia kažkaip vėlai susizgribo – dabar jau ji nieko nepakeis. Tie, kurie dirbs minėtoje valdyboje, Baltijos valstybėms nieko nepadarys. Galės tik graužtis alkūnes ir lieti ašaras gaudami už tai atlyginimus“, – tvirtino politikė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai paskyrė žinių agentūros „Regnum“ vadovą Modestą Kolerovą vadovauti Tarpregioninių ir kultūrinių ryšių valdybai prie Rusijos Federacijos prezidento. „Nieko neturėtų trikdyti šie „tarpregioniniai ir kultūriniai ryšiai“. Šita valdyba užsiiminės kontrrevoliucija posovietinėje erdvėje. Rusijos prezidento puslapyje pasirodė dokumentas, kuris vadinasi „Pažyma apie Tarpregioninių ir kultūrinių ryšių su užsienio šalimis valdybos veiklą“. Ten nurodyta, jog „didelė šios valdybos veiklos sritis yra nepriklausomose valstybėse, susikūrusiose buvusios SSRS teritorijoje“, – M. Kolerovo paskyrimo proga skelbta Rusijos svetainėje „Utro.ru“. Anot M. Kolerovo, Rusija turinti ginti savo interesus visoje posovietinėje erdvėje bei darysianti tai „kultūros ir dvasingumo ginklais“.

Agentūros „Regnum“, kuriai vadovauja M. Kolerovas, interneto puslapyje pastaruoju metu periodiškai skelbiami straipsniai, „demaskuojantys“ Rusijos priešus, kurie aplink šią valstybę esą rezga „aksomines revoliucijas“ ir taip kenkia jos interesams bei pakerta jos suverenumą.

ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija