"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. balandžio 27 d., Nr. 8 (101)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kaip kuriami mitai

Neseniai mirė laikomas Rusijos naujosios nacionalinės idėjos propaguotoju, „nacionalpatriotų“, komunistų bei įvairaus plauko imperininkų vadintas vos ne naujuoju Leninu, filosofas Aleksandras Panarinas. Kai kurie rusų politikos ekspertai mano, kad šiuo metu Kremlius vadovaujasi būtent A.Panarino nubrėžta politine linija. Jos pagrindinis teiginys, jog Rusijos nacionalinė idėja – „telkti visus silpnuosius prieš stipriuosius“. Kitaip tariant, prieš JAV imperializmą. Filosofas prieš pat savo mirtį imperiniame laikraštyje „Tribuna“ rašė, kad Rusijos priėmimas į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) būtų pražūtis Rusijai. „Stojimas į PPO – tai, atvirai kalbant, pakvietimas rusams tapti indėnais. Tai yra, uždaryti visus rusus į getą, nublokšti juos nuo civilizacijos“. Pirmiausia todėl, kad Rusija, tapusi PPO nare, privalės įvesti pasaulines kainas kurui, dujoms, elektros energijai. Esant elgetiškiems atlyginimams, daugeliui gyventojų tai reikš mirtį. Juk dauguma neišgalės nei šildyti savo būstų, nei nusipirkti pačių būtiniausių maisto produktų. Be to, įstojus į PPO visa posovietinė erdvė taps be industrijos ir – be nuosavų nacionalinių resursų. Ji liks tiktai žaliavų tiekėja. O tuos rusų resursus perdirbs turtingieji. „Vakaruose mums dažnai klausiama: jūsų teritorija didžiulė, kur jūs dėsite savo gyventojus, kad jie nepretenduotų perdirbti toje teritorijoje išgaunamų resursų? Atsakau: pasiųsti mūsų žmones į karą. Amerikiečių strateginis planas – supjudyti Rusiją su musulmonišku pasauliu. Tai nepaprastai pavojinga provokacija: sukurti vakuumą aplink Rusiją posovietinėje erdvėje, o po to suskaldyti ją. Nepaisant to, kad didžioji Rusija buvo kuriama kaip slavų ir turkų tautų sintezė“, – rašė A.Panarinas.

Toliau filosofas paneigė teiginius, jog šiuo metu pasaulyje vyksta civilizacijų – krikščioniškosios ir musulmoniškosios – karas. Pasak A.Panarino, toks teiginys – tai JAV CŽV išgalvota provokacija siekiant likviduoti dideles valstybes, pirmiausia Rusiją, o vėliau imtis Indijos ir Kinijos. Todėl filosofas įsitikinęs, jog šiuo metu vyksta ne civilizacijų, o turtingųjų karas prieš vargšus ir silpnuosius.

„Tai kuo gi gali baigtis tas, jūsų teigimu, pilietinis karas?“ – paklausė filosofo laikraščio „Tribuna“ žurnalistas. Iš jo atsakymo aiškėja ne tik „naujojo Lenino“, bet ir daugelio aukščiausiųjų Kremliaus vadovų pozicija. Štai ką išmąstė A.Panarinas: „Naujoji pasaulio tvarka JAV vadovaujant – tai daugiau ar mažiau mažumos režimas, nepaliekantis neturtingiesiems dargi minimalių išgyvenimo teisių. Jeigu nugalės mažuma (t.y. JAV – P.K.), tai dauguma turės išnykti nuo žemės paviršiaus, nes planetos resursų, kaip teigia turtingieji, pakaks tik penktadalio žmonijos gerovei. Aišku, turtingųjų mažumai norint realizuoti savo planus nereikia jokios demokratijos, o tik pasaulinės diktatūros. Mus šiandien įtikinėja, kad XXI amžius bus amerikietiškas. Tačiau aš esu įsitikinęs – jis bus antiamerikietiškas. Nes antiamerikietiškumas tampa masių ideologija visame pasaulyje. Po amerikiečių įvykdytų Jugoslavijos ir Irako bombardavimų, jų demokratiją imta vadinti bombų mėtymo demokratija. Šios dėmės jau niekada nenusiplaus nei JAV, nei buržuazinė demokratija. Vadinasi, amerikietiško centrizmo ideologija žlunga. O tai jau yra galo pradžia. Ir kuo daugiau Jungtines Valstijas šlovins „kompradorinis elitas“, tuo labiau kils neapykanta šiai šaliai kaip turtingųjų revanšo prieš neturtinguosius įsikūnijimui. Ir kuo daugiau liberalai veiks kaip jėga, įpratusi prie nebaudžiamumo, tuo labiau šimtų milijonų širdyse augs protesto banga. Vadinasi, pasaulis sugrįš prie rusų idėjos, kuri atspindi solidarumą su visais engiamaisiais, vargšais ir prispaustaisiais. Todėl esu įsitikinęs, kad XXI amžius taps rusų amžiumi.

Mūsų turtuoliai iki šiol dar nesuvokia JAV keliamo pavojaus, bet anksčiau ar vėliau jie supras, kad jų turtai – ne privatizacijos, nuskurdinusios daugumą tėvynainių, rezultatas, o supervalstybės naudai vykstantis procesas. Ta valstybė skelbia: „Jūsų nuosavybė jums pernelyg gera“. Visos kalbos apie Rusijos mafiją Vakaruose, apie Rusijos nesugebėjimą valdyti savo teritorijos, apie tai, kad Rusija tapo chaoso terpe, naujaisiais Balkanais, skleidžiamos todėl, kad JAV rengiasi paversti Rusiją savo protektoratu ir valdyti jos turtus. Ir tada, kai rusų turtuoliai pajus tą grėsmę savo kailiu, jie, kaip ir ketvirtojo dešimtmečio raudonieji komisarai, supras, kad tiktai Rusijos valstybė yra vienintelė jų istorinė prieglauda“.

Taigi dabar Rusijoje aukštinamas neseniai miręs filosofas A.Panarinas, pagrindine Rusijos idėja paskelbęs „telkti visus silpnuosius prieš stipriuosius“, faktiškai nepasakė nieko nauja. Taip vėl atgaivinamas „proletarinio internacionalizmo“ komunistinis mitas. Tiesa, šiek tiek patobulintas. Bent jau kol kas nereikalaujama kelti pasaulinės revoliucijos, bet užuominos apie ją pakankamai aiškios. O tos antiamerikietiškos revoliucijos, aišku, Maskvai vadovaujant, štabas jau kuriamas. Paradoksas, bet į „štabą“ įtraukti ne kokie nors sovietinių laikų Maskvos išlaikytiniai iš trečiojo pasaulio valstybių, o demokratijos bastionų – Prancūzijos ir Vokietijos, dabar jau ir Ispanijos socialistų, valstybių vadovai.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija