"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. birželio 8 d., Nr. 11 (104)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Latvių politikai vertina JAV Senato rezoliuciją dėl Baltijos šalių okupacijos

Latvijos naujienų agentūros LETA apklausti politikai skirtingai vertino, kokią įtaką Rusijos politikai Baltijos šalių atžvilgiu turės praėjusią savaitę JAV Senato priimta rezoliucija, kad Rusija turi pripažinti Baltijos šalių okupacijos faktą.

Latvijos parlamento Europos reikalų komiteto vadovas Oskaras Kastenis (Latvijos pirmoji partija) sakė, kad rezoliucija gal parodys Rusijai, jog „Baltijos šalių okupacijos klausimas nėra pakankamai apsvarstytas“. Pasak jo, pasauliui labai įdomūs istoriniai Antrojo pasaulinio karo pabaigos aspektai, todėl rezoliucija turėtų paskatinti diskusijas Rusijoje. Tai nėra joks spaudimas Rusijai iš JAV pusės.

Parlamentinės grupės „Už Tėvynę ir laisvę“ bei LNNK pirmininkas Maris Grinblatas sakė, kad JAV Senato rezoliucija bus veiksmingesnė Rusijos politikai negu kiti panašūs dokumentai. Jo nuomone, jau pasiekta, kad JAV rodo nepalenkiamą požiūrį, jog Rusija turi pripažinti Baltijos šalių okupaciją. „Toks pripažinimas leistų tęsti veiklą okupacijos pasekmių likvidavimo srityje ir reikalauti didžiulių kompensacijų už nuostolius“, – sakė M. Grinblatas.

Latvijos Seimo užsienio reikalų komiteto narys Aigaras Petersonas („Naujasis laikas“) tvirtina, kad JAV Senato rezoliucija – Latvijos užsienio politikos pasiekimas. Jo nuomone, Rusija niekaip nereaguos į rezoliuciją, nes Rusija yra „kurčia Latvijos, Lietuvos ir Estijos mėginimams paaiškinti istoriją ir Europos bei JAV pozicijai“. Rusijos politikos formuotojai „nenori nieko iš niekur pasimokyti“, sakė jis. Kad padėtis pasikeistų, turi keistis“ valdančioji formacija“, – pabrėžė A. Petersonas.

Pagal LETA-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija