"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. birželio 8 d., Nr. 11 (104)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Padaugėjo stojimo į ES priešininkų

Didžiosios Britanijos vyriausybė atsisakė planų ateinančių metų pavasarį šalyje surengti referendumą dėl Europos Sąjungos (ES) Konstitucijos. Apie tokį sprendimą Britanijos užsienio reikalų sekretorius Džekas Stro pirmadienį pranešė parlamento nariams. Nerengti referendumo Didžiosios Britanijos ministrų kabinetas priėmė po to, kai ES konstitucinę sutartį atmetė Prancūzija ir Nyderlandai. Didžiosios Britanijos sprendimas nerengti referendumo ateinančių metų pavasarį nereiškia, kad jis nebus surengtas vėliau 2006 metais.

Prancūzams ir olandams atmetus ES Konstituciją, Norvegijoje padaugėjo šalies stojimo į šią organizaciją priešininkų. Tai rodo dienraštyje „Aftenposten“ paskelbti apklausos rezultatai. Tyrimo duomenimis, 59 procentai norvegų nepritaria jų karalystės stojimui į ES, o už stojimą yra 41 procentas. Apklausos rezultatai byloja, kad, palyginti su balandžio mėnesiu, tendencijos visiškai pasikeitė – tada euroskeptikų buvo 42 procentai, o euroentuziastų – 58 procentai. Pasak stebėtojų, atsižvelgdamos į naujausius tyrimus, pagrindinės politinės partijos, esančios už Norvegijos narystę Europos Sąjungoje, nedrįs gvildenti šios temos tol, kol ES šalininkų stovykla neįgis didelės ir stabilios persvaros. Premjeras Chelis Magnė Bondevikas iš Krikščionių demokratų partijos pareiškė, jog mažai tikėtina, kad diskusija dėl Norvegijos narystės Europos Sąjungoje prasidėtų per ketverius artimiausius metus.

ES Konstitucijos priešininkų skaičius Čekijoje pirmą kartą viršijo jos šalininkų skaičių. Tai pranešė naujienų agentūra ČTK. Ji rėmėsi apklausos, surengtos jau po to, kai prancūzai ir olandai tarė ES Konstitucijai „ne“, rezultatais. Sociologijos centro „Factum Invenio“ duomenimis, šiuo metu ES Konstitucijai pritaria 31,5 procento čekų, nepritaria – 33,7 procento, o didžiausią grupę – 34,8 procento – sudaro dar neapsisprendę piliečiai. Gegužės viduryje apklausos rodė, kad Čekijoje yra 51 procentas ES Konstitucijos šalininkų. Čekijos valdžia ketina surengti referendumą dėl ES Konstitucijos, bet jo data dar nenumatyta.

Airijos užsienio reikalų ministras Dermotas Ahernas suabejojo, ar vertėtų Airijai rengti referendumą dėl ES Konstitucijos, kai ją atmetė Prancūzija ir Nyderlandai, rašoma dienraštyje „Irish Times“. Dienraščio korespondentui paklausus, ar Airija po prancūzų ir olandų ištarto „ne“ ES Konstitucijai rengs referendumą šiuo klausimu, D. Ahernas atsakė: „Negaliu atsakyti. Turime palaukti, pamatysime, kuo baigsis pasitarimai Europos Taryboje birželio viduryje. Žinoma, šie įvykiai yra gana seismiški, mums reikia atidžiai viską patikrinti“. Prieš referendumą Prancūzijoje D. Ahernas tvirtai sakė, jog Airijos vyriausybė rengs referendumą, net jei prancūzai tars „ne“. Viešuose pareiškimuose apie referendumų Prancūzijoje ir Nyderlanduose rezultatus Airijos vyriausybė tvirtino, jog ir toliau rengiamasi ratifikuoti ES Konstituciją iki nustatyto termino – 2006 metų lapkričio. Referendumo ES Konstitucijos klausimu data Airijoje nėra nustatyta.

Portugalija galėtų atšaukti referendumą dėl ES Konstitucijos patvirtinimo, kurį planuojama surengti spalį, jei ES lyderiai nuspręs sustabdyti pakto ratifikavimo procesą, teigė užsienio reikalų ministras Diogas Freitas do Amaralas. Tokį sprendimą ES lyderiai gali priimti per birželio 16-17 dienomis vyksiantį 25 šalių bloko viršūnių susitikimą, teigė jis nacionalinei televizijai. „Gali taip atsitikti, kad 25 šalių lyderiai, sėdėdami aplink apskritą stalą, gali priimti sprendimą, jog geriausia būtų nutraukti ratifikavimo procesą“, – teigė Portugalijos užsienio reikalų ministras.

Prancūzijos ir Nyderlandų nepritarimas ES Konstitucijai gali padidinti pasipriešinimą tolesnei ES plėtrai, teigė Lenkijos užsienio reikalų ministras Adamas Danielis Rotfeldas. Lenkijos radijui jis taip pat sakė, kad ekonomikos augimas 25-iose ES šalyse galėtų sumažinti pasipriešinimą plėtrai. „Mums reikia įrodyti, kad susivienijusi Europa gali varžytis su JAV“, – tvirtino Lenkijos užsienio reikalų ministras. A.D.Rotfeldas teigė, jog prancūzų ir olandų nepritarimas Konstitucijai per referendumus gali reikšti, kad ES senbuvės jaučiasi nuskriaustos po praeitų metų ES plėtros. Lenkijos ministras taip pat paragino šalies gyventojus patvirtinti ES konstitucinę sutartį per referendumą. Apklausų rezultatai, kurie buvo susumuoti dar prieš referendumus Prancūzijoje ir Nyderlanduose, rodo, kad 61 proc. lenkų ketina dalyvauti referendume, o 60 proc. apklausos dalyvių, teigusių, kad balsuos per referendumą, ketina pritarti Konstitucijai.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija