"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. spalio 12 d., Nr. 18 (111)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kraupūs žemės drebėjimo padariniai

Labiausiai nukentėjusiame Pakistane,
po mokyklos griuvėsiais, gelbėtojai
rado šimtų žuvusių vaikų kūnus

Šeštadienį Indijos ir Pakistano kontroliuojamą Kašmyrą sudrebino mažiausiai 7,6 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas. JAV geologijos tarnybos duomenimis, žemės drebėjimo epicentras buvo už maždaug 95 kilometrų į šiaurės rytus nuo Pakistano sostinės Islamabado, maždaug 10 kilometrų gylyje. Smūgiai buvo jaučiami ir Afganistano, Indijos ir Bangladešo sostinėse. Požeminiai smūgiai prasidėjo 6 valandą 30 minučių Lietuvos laiku. Tai buvo didžiausias drebėjimas regione per 100 metų. Per pirmąsias 24 valandas po pagrindinio žemės drebėjimo užregistruota dar mažiausiai 20 pakartotinių požeminių smūgių, kurių stiprumas siekė 5 ir 6 balus.

Kasdien, suskaičiavus aukas, katastrofos mastas tampa vis siaubingesnis. Žuvusiųjų skaičius čia gali viršyti 41 tūkstantį Tiek pat žmonių gali būti sužeista. Likusiems gyviesiems skubiai reikia maisto produktų, geriamo vandens, medikamentų, antklodžių ir palapinių. Tarptautinėms gelbėjimo komandoms iš Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos, Turkijos, Japonijos, Kinijos ir kitų šalių skirta po atskirą operacijų teritoriją. Kad pagalba nukentėjusių nepasiekė pakankamai skubiai, kalti didžiuliai sugriovimai ir nusiaubto regiono dydis.

Visame pasaulyje pradėtos paramos akcijos. Pakistano prezidentas Pervezas Mušarafas kreipėsi į pasaulio bendriją, ragindamas jo šaliai skirti transportinių sraigtasparnių. Tik jie į katastrofų regionus gali atgabenti skubiai būtinų pagalbos krovinių, pavyzdžiui, palapinių, antklodžių ir medikamentų. Nė vienas transportinis lėktuvas negali nusileisti Himalajų kalnų atšakose.

Pagal dpa-Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija