"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. spalio 12 d., Nr. 18 (111)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Įdomus radinys

Amerikiečių mokslininkai, tyrinėjantys įvairias vandenynų paslaptis, aptiko labai įdomų radinį. Havajų universiteto povandeninių tyrimų laboratorijos specialistai surado Ramiojo vandenyno dugne, netoli Havajų salyno Oachu salos, didžiulį Antrojo pasaulinio karo laikų Japonijos povandeninį laivą „Sensuikon toku“. Tai nebuvo įprastas povandeninis laivas, o povandeninis lėktuvnešis. Tokio tipo laivų neturėjo nė viena Antrajame pasauliniame kare dalyvavusi valstybė. Šio povandeninio laivo hermetiškame skyriuje buvo trys lengvieji bombonešiai-amfibijos „Seiran“. Be jų, tame laive buvo svarbiausi atsarginiai mazgai ir detalės dar vienam bombonešiui. Šie bombonešiai-amfibijos buvo aprūpinti specialiomis nusileidimo ant vandens plūdėmis.

Iš viso japonai baigiantis Antrajam pasauliniam karui turėjo tris tokios klasės povandeninius laivus-lėktuvnešius. Jie buvo skirti labai slaptai karinei misijai – smogti amerikiečių miestams, jei reikės – netgi bakteriologiniais ginklais.

Tai buvo patys didžiausi to meto povandeniniai laivai pasaulyje. Jų ilgis siekė 122 m, o aukštis – 12 m. Laivų ekipažą sudarė 144 jūrininkai. Prisipylę kuro, tie povandeniniai laivai-lėktuvnešiai galėjo be kuro papildymo nuplaukti 37 tūkst. jūrmylių, kitaip tariant, pusantro karto apsukti visą žemės rutulį.

Tie japonų povandeniniai laivai pateko į amerikiečių rankas jau praėjus savaitei po Japonijos kapituliacijos. Juos užimant, šio junginio vadas nusižudė.

Paimtus laivus amerikiečiai nusitempė į savo Perl Harboro karinę jūrų bazę, kad nuodugniai ištirtų visas jų technines ir karines paslaptis. Tačiau apie tai sužinojo sovietų šnipai ir Maskva pareikalavo karo sąjungininkų teisėmis leisti ir rusams dalyvauti tuose tyrimuose. Tačiau amerikiečiai atsisakė tai padaryti ir rusams buvo tik leista stebėti, kaip šie japonų povandeniniai lėktuvnešiai buvo nuskandinti torpedomis 1946 metų gegužę.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija