"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. spalio 12 d., Nr. 18 (111)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Genocido vykdytojai ramūs

Petras KATINAS

Dar metų pradžioje daug kentėjusios Kambodžos vyriausybės galva Hun Senas kreipėsi į Jungtinių Tautų generalinį sekretorių Kofį Ananą, reikalaudamas kaip įmanoma paspartinti Tarptautinio tribunolo įkūrimą nusikaltėliams už Kambodžos tautos genocidą nuteisti. Kaip pabrėžė šalies premjeras, nusikaltėliai, suplanavę ir vykdę genocidą, privalo būti teisiami, kol jie dar gyvi. „Praeis visai nedaug laiko, ir mes nebeturėsime ko pasodinti į teisiamųjų suolą. Jungtinės Tautos turi pagaliau skirti lėšų raudonųjų khmerų vadeivoms Kambodžoje nuteisti“, – sakė Hun Senas. Vykdžiusių genocidą raudonųjų khmerų vadeivų daugumai vidutiniškai yra apie 70 metų amžiaus. Raudonaisiais khmerais pasivadinę Kambodžos radikalūs komunistai atėjo į valdžią 1975 metais ir siaubė Kambodžą, masiškai žudydami jos gyventojus, naikindami jos kultūrą, šventyklas iki 1979 metų. Jiems vadovavo ne koks nors bemokslis išsišokėlis, išlindęs iš Kambodžos džiunglių ir prisiskaitęs Lenino-Stalino-Mao Czeduno raštų, o netgi garsiosios Paryžiaus Sorbonos auklėtinis Pol Potas, įvedęs šalyje karinį komunizmą ir kareivinių režimą. Pol Poto galvažudžiai pirmiausia sunaikino vietos inteligentiją, faktiškai panaikino visą kultūros ir švietimo sistemą. Likvidavo netgi pinigus. Buvo užsibrėžta likviduoti visus miestus. Pats Pol Potas ramiai užbaigė savo dienas kažkur Kambodžos džiunglėse. Po savo vadeivos mirties kiti raudonųjų khmerų genocido bendrininkai ir vykdytojai, tarp jų Jeng Saris, Khen Samfanas ir Nuonas Čea, oficialiai atsisakė tolesnės „partizaninės“ kovos ir dabar taip pat ramiai gyvena laisvėje. Beje, Kambodžos vyriausybės vadovas, kreipdamasis į JT vadovybę ir prašydamas įkurti Tarptautinį tribunolą genocido vykdytojams teisti, priminė, tragišką 2004 m. gruodžio 26 d. cunamį Indijos vandenyne, kurio aukomis tapo daugybė žmonių. Kaip pažymėjo Hun Senas, Pol Poto vadovaujami raudonieji khmerai per 1975-1979 metų savo valdymo laikotarpį nužudė daugiau kaip du milijonus kambodžiečių. Tai yra dešimt kartų daugiau nei žuvo per tą siaubingą 2004 m. gruodžio 26-osios gamtos katastrofą.

Hun Senas priminė JT generaliniam sekretoriui K.Ananui, jog tam, kad Tarptautinis tribunolas pradėtų darbą prieš genocido vykdytojus, reikia būtinai surasti dar mažiausiai 40 milijonų dolerių.

Kambodžoje mirties bausmė atšaukta po Pol Poto režimo žlugimo. Taigi genocido vykdytojams, jeigu Tarptautinis tribunolas ir būtų sukurtas, blogiausiu atveju gresia kalėjimas iki gyvos galvos. O derybos su Jungtinėmis Tautomis dėl tribunolo įsteigimo ir jo finansavimo vyko net šešerius metus! Pagaliau 2003 metais Kambodža ir JT pasirašė oficialų susitarimą dėl tarptautinio teismo prieš buvusio raudonųjų khmerų režimo vadeivas. Abi pusės įsipareigojo skirti tam tikslui 56,2 mln. dolerių. Iš jų 13,2 mln. įsipareigojo skirti pati Kambodža iš savo valstybės biudžeto, o likusius turėjo skirti valstybės donorės.

Tačiau Jungtinių Tautų generalinis sekretorius K.Ananas pažymėjo, kad per artimiausius trejus metus JT, susiduriančios su finansiniais sunkumais, negalės skirti pinigų Tarptautinio tribunolo darbui. Jungtinių Tautų sekretoriatas paaiškino, jog tiktai 79 Jungtinėms Tautoms priklausančios valstybės įvykdė savo įsipareigojimus skirti pinigų tarptautiniams tribunolams įkurti buvusiojoje Jugoslavijoje ir Ruandoje, o Kambodžai pinigų ir nebeliko…

Taigi raudonųjų khmerų senstantys iki ausų savo tautiečių kraujyje paskendę vadeivos gali būti ramūs. Atpildo jie sulauks nebent aname pasaulyje. Tuo labiau kad ir dabartinė Kambodžos valdžia pernelyg užkrėsta raudonosiomis bacilomis ir nelabai stengiasi nubausti masinių žudynių vykdytojus. Reikalavimas, jog komunistinio genocido vykdytojus teistų Tarptautinis tribunolas, ko gero, tėra tik priedanga. Juk Kambodžoje nėra, tikriausiai, nė vienos šeimos, kurių nariai nenukentėjo nuo raudonųjų khmerų ar nebuvo nužudyti. Todėl ir be jokio tarptautinio tribunolo galima būtų pasodinti žudikus už grotų. Deja, dabartiniai Kambodžos vadovai, bent kai kurie iš jų, irgi susiję su Pol Poto režimu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija