"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. spalio 12 d., Nr. 18 (111)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Nobelio taikos premija – Tarptautinės atominės energetikos agentūrai ir jos vadovui

Tarptautinės atominės energetikos
agentūros vadovas 63 metų
egiptietis teisininkas
Mohamedas el Baradėjus
Epa-ELTA nuotrauka

Nobelio taikos premiją 2005 metais laimėjo Tarptautinės atominės energetikos agentūra (TATENA) ir jos vadovas Mohamedas el Baradėjus, pranešė Norvegijos Nobelio komitetas.

TATENA ir jos generalinis sekretorius buvo išrinkti iš rekordinio 199 kandidatų skaičiaus. Jie buvo laikomi favoritais, nes šiais metais pasaulis mini 60-ąsias Nagasakio ir Hirosimos atominio bombardavimo metines.

TATENA vadovas M. el Baradėjus pareiškė, kad 2005 metų Nobelio taikos premija bus stimulas jam ir jo agentūrai sprendžiant problemas, susijusias su Šiaurės Korėjos ir Irano branduolinėmis ambicijomis.

M. el Baradėjus tvirtino nesitikėjęs laimėti premijos, nepaisant to, kad buvo laikomas favoritu, nes nesulaukė tradicinio išankstinio Nobelio komiteto telefono skambučio. Apie savo laimėjimą jis sužinojo tik stebėdamas ceremonijos transliaciją.

63 metų egiptietis teisininkas ir jo vadovaujama TATENA 2005 metų Nobelio taikos premiją gavo už pastangas užkertant kelią atominių ginklų plitimui bei užtikrinant, jog branduolinė energetika bus naudojama tik taikiems tikslams.

„Apdovanojimas nusiuntė labai aiškią žinią: „Tęsti tai, ką darome, būti nešališkiems ir principingiems“, būtent tai ir ketiname daryti“, - teigė M. el Baradėjus.

1,3 mln. dolerių vertės premija, kurią įsteigė švedų filantropas Alfredas Nobelis, įteikiama gruodžio 10-ąją.

Pagal Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija