„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. spalio 26 d., Nr. 19 (112)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Aljansas pasitiki Lietuva

Į susitkimą Lietuvoje be NATO
šalių gynybos ministrų atvyko
ir JAV gynybos sekretorius
Donaldas Ramsfeldas. Nuotraukoje
(iš kairės) – Lietuvos prezidentas
Valdas Adamkus, D.Ramsfeldas
ir krašto apsaugos
ministras Gediminas Kirkilas

Kilus rimtai vidinei politinei krizei Ukrainoje, kuri atsirado ne be Maskvos pagalbos sumaniai manipuliuojant prezidento V.Juščenkos nušalintos premjerės J.Timošenko ambicijomis, Vilniuje įvykęs NATO šalių ir Ukrainos gynybos ministrų susitikimas buvo didelė parama Ukrainos prezidentui V.Juščenkai ir toms Ukrainos politinėms jėgoms, siekiančioms, kad Ukraina greičiau įsilietų į euroatlantines struktūras. Jau vien tai, jog į Vilnių atvyko JAV gynybos sekretorius Donaldas Ramsfeldas ir NATO generalinis sekretorius Japas de Hopas Scheferis, parodo, kad Ukrainos klausimas ir jos tapimas Aljanso nare yra labai svarbus, ypač Vašingtonui. Tuo labiau kad Kremlius jau aiškiai demonstruoja savo geopolitinius tikslus. Pirmiausia siekiant artimiausiu metu sujungti Eurazijos ekonominės bendrijos sąjungą su Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija. O į tą junginį siekiama įtraukti, be Rusijos, Kinijos, Baltarusijos, Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano ir dabar prisijungusio Uzbekistano, Indiją, Iraną, netgi tradicinį JAV sąjungininką Pakistaną. Taip formuojamas galingas geopolitinis blokas kaip atsvara pirmiausia JAV ir NATO.

D.Ramsfeldas po susitikimų su Lietuvos prezidentu V.Adamkumi ir krašto apsaugos ministru G.Kirkilu pagyrė Lietuvą už jos aktyvų dalyvavimą taikos misijose Irake ir ypač Afganistane. Tačiau nieko konkretaus nežadėjo dėl nuolatinio NATO „oro policijos“ buvimo Lietuvoje. Krašto apsaugos ministras G.Kirkilas siūlė JAV gynybos sekretoriui, kad NATO lėktuvai pakiltų į orą ne tik svetimiems orlaiviams pažeidus Lietuvos oro erdvę, bet ir vykstant karinėms pratyboms neutraliuose vandenyse šalia Lietuvos ir Baltijos valstybių. Ypač kai vyksta karinių oro pajėgų pratybos.

D.Ramsfeldo atvykimą į Vilnių plačiai komentuoja Kremliui pavaldi Rusijos žiniasklaida. Pabrėžiama, kad D.Ramsfeldas yra įtakingiausias asmuo JAV prezidento Džordžo Bušo administracijoje, o jo atvykimas į Lietuvos sostinę dieną anksčiau nei planuota rodo, kad, be Ukrainos, JAV gynybos sekretorius atvežė kažkokias instrukcijas Lietuvos vadovams. Taip pat pabrėžiama, jog Vilnius tampa lyg ir NATO placdarmu, nes per trumpą laiką Lietuvos sostinėje įvyko svarbūs aukšto lygio NATO valstybių vadovų susitikimai.

Savo ruožtu Ukrainos ambasadorius Lietuvoje B.Klimčiukas padėkojo Lietuvai, kad ji yra pagrindinė Ukrainos lobistė jos integracijai į NATO ir ES. „Ukrainos integracija į NATO eina per Vilnių“, – pabrėžė ambasadorius. Jis sakė tikįs, jog ir pagrindiniai dokumentai dėl Ukrainos narystės Aljanse bus pasirašyti Vilniuje.

Beje, vienas Rusijos politikos apžvalgininkų pažymėjo, kad dabar JAV, Lenkija ir Lietuva vaidina pagrindinį vaidmenį „stumiant“ Ukrainą į NATO. Tačiau Maskva neslepia, kad dar ne viskas prarasta, nes Ukrainos provakarietiška politika gali pasikeisti po būsimųjų Ukrainos parlamento rinkimų.

Petras KATINAS

Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija