„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. lapkričio 16 d., Nr. 20 (113)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Maitvanagis virš planetos

Naują mirties nuo paukščių
gripo atvejį pranešusiame
Vietname tebevyksta
naminių paukščių prekyba
EPA-ELTA nuotrauka

Pasaulyje sklinda kraupi žinia: žmoniją gali pradėti masiškai naikinti liga, kuri kol kas vadinama paukščių gripu. Ją perneša skraidantys, laukuose (ore) esantys paukščiai; nuo šios ligos viruso Azijoje nuo 2003 metų jau mirė šešios dešimtys žmonių, bet netrukus, žmogaus organizme mutuojant šios ligos virusui, liga gali sukelti epidemiją ir net pandemiją. Mirtinas paukščių gripo H5N1 virusas kol kas dar neperduodamas iš žmogaus žmogui. Šiuo metu mirtinai pavojinga paukščių viruso atmaina H5N1 užsikrečia tik paukščiai, o žmonės suserga tik susidūrę su H5N1 nešiojančiais sparnuočiais. Nors prognozuoti, ar virusas ateityje galės būti lengvai perduodamas žmogaus žmogui, beveik neįmanoma, neatmetamas ir toks variantas, kad jis vien Jungtinėse Valstijose nusineš milijonus žmonių gyvybių, kaip nutiko per 1918-ųjų metų pandemiją. Visos aukos turėjo kontaktų su negyvais viruso infekuotais paukščiais.

Didžiausia grėsmė kyla žmonėms, gyvenantiems skurdžiose valstybėse, kuriose prasta sveikatos apsaugos sistema. Pavojingasis paukščių gripo virusas H5N1, anot Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), vieną dieną sukels gripo pandemiją tarp žmonių. Ekspertai būgštauja dėl genetinių viruso pokyčių, kai jis galės būti lengvai perduodamas žmogaus žmogui. „Mes nežinome, kada tai įvyks. Tačiau žinome, kad tai įvyks“, – sakė PSO generalinis direktorius Li Jong Vukas. Anot jo, iki šiol nuo paukščių gripo mirę žmonės virusu užsikrėtė nuo paukščių. Aišku, kad bus ir (gripo) pandemija, teigė PSO vadovas. Tada gali mirti milijonai. Šalyse, kuriose buvo nustatyti šios ligos protrūkiai, ji buvo likviduojama neefektyviai. Azijos pietryčių šalyse – Vietname ir Tailande – liga buvo likviduota, bet po metų atsinaujino.

Farmakologai ieško išeities

Farmakologinės firmos skubiai ieško preparatų, galėsiančių išgelbėti nuo ateityje žmonijai iškilsiančių grėsmių. JAV farmacijos kompanija „Quest Diagnostics“ pranešė sukūrusi testą paukščių gripui nustatyti ir teigia esanti pasirengusi padėti apsisaugoti nuo šio viruso. „Quest“ skelbia jau informavusi medikus apie savo sukurtą testą, padėsiantį nustatyti H5N1 virusą. Firma „Roche Holding“ pareiškė esanti pasirengusi patiekti savo gaminamų antivirusinių vaistų „Tamiflu“ JAV, kaupiančiai atsargas galimai paukščių gripo pandemijai, ir pažadėjo laiku pristatyti dar du milijonus pakuočių, užsakytų 2005 metams. Šveicarijos vaistų gamintoja, kuri jau įvykdė pradinį JAV vyriausybės užsakymą – 2,3 mln. „Tamiflu“ pakuočių, susisiekė su kitomis bendrovėmis, kurios galėtų padėti pagaminti papildomą šio vaisto kiekį. „Roche“ teigimu, JAV vaistų priežiūros tarnybos neseniai pritarė idėjai statyti dar vieną gamyklą Jungtinėse Valstijose, kurioje būtų gaminamas „Tamiflu“.

Dž.Bušas pasirengęs veiksmams

JAV prezidentas Džordžas Bušas pristatė 7,1 mlrd. JAV dolerių vertės kovos su galima paukščių gripo pandemija nacionalinę strategiją, kurioje daugiausia dėmesio skirta vaistų tobulinimui. Dž.Bušas teigė, kad JAV tikriausiai kažkuriuo metu susidurs su pandemija, kurią sukels arba Azijos paukščių gripas, arba kita gripo atmaina. Esminė pristatyto plano dalis – 2,8 mlrd. JAV dolerių vaistų tobulinimui naudojant ląstelių dauginimo technologijas. JAV prezidentas susilaukė didelės demokratų kritikos už tai, kad šalis per lėtai rengiasi galimai pandemijai. Atsakydamas į tokią kritiką, Dž.Bušas rodė susirūpinimą galima grėsme. „Paukščių gripas įgavo kai kurias charakteristikas, dėl kurių liga gali virsti pasauline pandemija“, – teigė jis JAV nacionaliniame sveikatos institute Merilende. „Jei virusas išsivystys į atmainą, kurią žmogus gali perduoti žmogui, liga gali išplisti visame pasaulyje“, – kalbėjo JAV prezidentas. JAV privalo būti pasiregusi aptikti ligos protrūkius bet kur pasaulyje, turi sukaupti vaistų atsargas ir būti pasirengusios imtis veiksmų federaliniu, valstijų ir vietos valdžios lygiu, jei pandemija pasieks šalį, sakė Dž.Bušas.

Pristatytame plane siūloma 1,2 mlrd. JAV dolerių skirti vaistams nuo dabartinės paukščių gripo atmainos įsigyti, kad būtų galima nuo ligos apginti 20 mln. amerikiečių. Milijaradą JAV dolerių siūloma skirti antivirusiniams vaistams, kurie palengvina gripo simptomus, įsigyti. Naujiems vaistams kurti siūloma skirti 2,8 mlrd. JAV dolerių. 583 mln. JAV dolerių bus skirta valstijų ir vietos valdžiai parengti veiksmų planams kilus ligos protrūkiui. Taigi Amerika gana rimtai rengiasi kovai su galima pandemija.

Pietryčių Azijoje – ne mažesnis susirūpinimas

Prieš dvi savaites penkių Pietryčių Azijos valstybių vadovai sutarė bendromis jėgomis siekti pažaboti paukščių gripo plitimą. Per Bankoke vykusį Kambodžos, Laoso, Mianmaro, Tailando ir Vietnamo ministrų pirmininkų susitikimą priimta deklaracija, kuria šios valstybės įsipareigojo kartu kovoti su paukščių gripu bei kitomis infekcinėmis ligomis. „Šia deklaracija dėl paukščių gripo išreiškiame ryžtą dėti visas pastangas, kad pažabotume ligos plitimą regione“, – pažymėjo Tailando ministras pirmininkas Taksinas Šinavatra ir pridūrė, kad artimiausiu metu Tailando valdžia kovai su paukščių gripu skirs 2,5 mln. dolerių. Tai, aišku, žymiai mažesnės išlaidos, nei skiria tokia galinga valstybė kaip JAV. Be kita ko, bendrame pareiškime pažymėta, kad valstybėms yra būtina tarptautinių organizacijų ir kitų valstybių finansinė parama.

Aukščiausio lygio susitikimas surengtas praėjus beveik dvejiems metams po to, kai buvo pranešta apie pirmuosius mirtinus atvejus susirgus paukščių gripu. Daugelį iš 62 aukų virusas pražudė būtent Pietryčių Azijoje: 41 žmogus mirė Vietname, 13 – Tailande, 4 – Kambodžoje.

PSO imasi priemonių

Aliarmo signalus skelbia ir pasaulinės institucijos. Prieš porą savaičių, vadovaujant minėtai Pasaulinei sveikatos organizacijai, buvo pritarta priemonių prieš paukščių gripą planui. Juo siekiama apriboti mirtino paukščių gripo viruso plitimą ir būti pasirengusiems greitai reaguoti kilus pandemijai. Per 600 atstovų iš daugiau nei šimto šalių pritarė būtinybei skirti lėšų šalims, jau nukentėjusioms nuo paukščių gripo. Delegatai per trijų dienų konferenciją Ženevoje taip pat aptarė planus, kaip nustatyti tarp žmonių kilusią pandemiją ir į ją reaguoti. PSO generalinis direktorius Li Jong Vukas sakė: „Pasaulis pripažįsta, kad jam mestas rimtas iššūkis. PSO yra pasirengusi sukaupti lėšų pandemijos rizikoms sumažinti. Yra sudarytas priemonių planas, tačiau dabar atėjo metas tas priemones išbandyti. Kilus pandemijai, jau bus per vėlu“.

Pandemijos atveju vakcinos nepakaks

Jau antrą konferencijos dieną PSO gripo programos vadovas Klausas Štoras įspėjo, kad kilus paukščių gripo pandemijai pasaulyje niekada nebus pakankamai vakcinos. Kalbėdamas paukščių gripo klausimais, jis pasakė: „Toks virusas gali paplisti po pasaulį per tris keturis mėnesius“, ir pridūrė, kad net jeigu būtų pagaminta 900 mln. vakcinos dozių, jų toli gražu nepakaktų. Labiausiai jų prireiktų neturtingose šalyse, kur pandemijos atveju gali mirti nuo dviejų iki septynių milijonų žmonių, 28 milijonai gali būti paguldyta į ligoninę.

H5N1 virusas gali mutuoti, ir tik tada gali būti gaminama vakcina. Jungtinių Tautų koordinatorius Deividas Nabaras paragino šalis „kuo greičiau parengti modernias monitoringo sistemas“ ir viso pasaulio mastu vesti derybas dėl vakcinos gamybos didinimo.

Naujojo testo trukmė – 10 minučių

Naująjį paukščių gripo testą, kuriam tereikia 10 minučių tiksliai viruso diagnozei nustatyti, pristatė Singapūro biotechnologijų bendrovė. „Iškilo skubi būtinybė turėti greitą ir tikslų diagnostikos testą“, – sakė „Rockeby Biomedical Corporation“ direktorius Ve Tan Sdze. Bendrovė pademonstravo du „greitojo testo rinkinius“, kuriais galima nustatyti paukščių gripo virusą paukščiams ir žmonėms. Testai, skirti paukščiams, kurie, pasak direktoriaus, yra pirmieji tokio pobūdžio, atliekami naudojant jų fekalijų, kraujo ar serumo mėginius. Kiti testai atliekami naudojant iš žmonių nosies ar gerklės imamus tepinėlius.

Paukščiams skirtas testų rinkinys kainuos 6 JAV dolerius, o rinkinys, skirtas žmonėms, – nuo 10 iki 12 JAV dolerių.

Prancūzija dar nepasirengusi

Prancūzijos valdžia praėjusią savaitę pareiškė, kad šalis kol kas nepasirengusi kovoti su paukščių gripo pandemija. „Mes dar nesame visiškai pasirengę kovoti su realiu sveikatai iškilusiu pavojumi, – per spaudos konferenciją pareiškė ministerijos koordinatorius Didjė Husinas. – Mums reikia dar daug ką nuveikti ir, tikiuosi, dar turime tam laiko“. D. Husino teigimu, būtina nuspręsti, kaip kaupti ir platinti medikamentus, tobulinti informacijos skleidimo sistemą, mokyti sveikatos sistemos specialistus bei numatyti, kaip turėtų būti slaugomi ligoniai ir kaip turėtų dirbti sveikatos įstaigos. Iki 2006 metų pradžios Prancūzijoje reikia sukaupti 200 mln. apsauginių kaukių, iki metų pabaigos įsigyti antivirusinių vaistų atsargų, kurių užtektų 14 mln. žmonių gydyti. Šalis užsisakė 40 mln. vakcinos pakuočių, kurių kol kas nėra gavusi. D. Husinas pridūrė, kad reikia rengti daugiau kelių dienų pratybų, kokios neseniai buvo surengtos Bretanėje. „Ateinančiais mėnesiais rengsime daugiau panašių pratybų, kad įsitikintume, kaip geriau susidoroti su galima tarp žmonių kilusia pandemija“, – sakė jis. Prancūzijos sveikatos sistemos vadovai įsitikinę, kad jeigu nebus tinkamai pasirengta, pandemijos metu liga gali užsikrėsti nuo 9 iki 20 mln. žmonių, iki 200 tūkst. žmonių gali mirti.

Nerimą kelia ir pandemijos ekonominiai padariniai

Kaip praėjusią savaitę pareiškė Pasaulio bankas (PB), paukščių gripo pandemija, kilusi tarp žmonių, gali kainuoti 800 mlrd. JAV dolerių. PB vyresnysis pareigūnas Džimas Adamsas susitikime paukščių gripo klausimais Ženevoje pranešė žurnalistams apie PB planus sudaryti vieno milijardo JAV dolerių programą siekiant padėti šalims kovoti su virusu. Pusė šių lėšų būtų išmokėta per ilgalaikes subsidijas bei paskolas, likusi suma – per aukotojų fondus. „Mes kalbame apie 500 mln. JAV dolerių banko įsipareigojimus bei panašias sumas iš aukotojų bendruomenės, – sakė Veiklos politikos ir paslaugų departamento viceprezidentas Dž. Adamsas. – Vykdydami savo pirminius įsipareigojimus, suteiksime dotacijas arba paskolas, priklausomai nuo šalies situacijos. Tad mažiau turtingos šalys gautų dotacijas, turtingesnėms būtų išduodamos ilgalaikės paskolos komercinėmis sąlygomis“.

Be galimo aukų skaičiaus, paukščių gripo pandemija gali smarkiai sutrikdyti pasaulinę prekybą ir pakenkti pasaulinei ekonomikai. Pasak PB pareiškimo dėl paukščių gripo grėsmės, per gripo pandemiją patirti pasaulinio bendrojo vidaus produkto (BVP) dviejų procentų nuostoliai – panašūs į tuos, kuriuos sukėlė Rytų Azijoje staigaus ūmaus respiracinio sindromo (SŪRS) epidemija – prilygtų apie 200 mlrd. JAV dolerių nuostolių per ketvirtį arba 800 mlrd. JAV dolerių per metus. „Reikėtų pripažinti, kad paukščių gripo epidemijos sukeltas šokas gali būti dar didesnis ir ilgesnis nei SŪRS“, – sakė PB Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono vyriausiasis ekonomistas Milanas Brambatas.

Kuriamas specialus fondas

Ženevoje vykusioje Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio, Pasaulio sveikatos, Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijų bei Pasaulio banko organizuojamoje konferencijoje nuspręsta kovai su paukščių gripu steigti specialų fondą. Planuojama, kad jame būtų apie 400 mlrd. litų. Konferencijos tikslas – globaliai spręsti paukščių gripo problemą. Paukščių gripas nėra vienos valstybės ar regiono, o viso pasaulio problema. Ženevoje buvo aptarti finansiniai apsisaugojimo nuo paukščių gripo klausimai. Kiekvienai šaliai bus skirta pakankamai pinigų ligai likviduoti.

„Papildomų lėšų reikia techninei pagalbai, mokymams, moksliniams tyrimams, kad būtų kaip galima greičiau surastos galimos paukščių gripo mutacijos schemos ir pagamintos vakcinos tiek paukščiams, tiek žmonėms. Taip pat reikia užtikrinti, kad ūkininkai, atsiradus ligai, gautų finansinę kompensaciją ir neslėptų sergančių gyvūnų“, – sakė konferencijoje dalyvavęs Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas.

Prancūzai nori išmokų dėl sumenkusios prekybos paukštiena

Baimė užsikrėsti ligos virusu jau mažina naminių paukščių prekybą. Prancūzijos paukštininkystės pramonės atstovai, susirūpinę dėl stipriai smukusios prekybos paukštiena, susitiko su vyriausybės pareigūnais aptarti išmokų dydžio. Prancūzijoje, garsėjančioje stambiausiu Europoje paukštininkystės sektoriumi, kurio metinė apyvarta siekia 6 mlrd. eurų (7,20 mlrd. JAV dolerių), pardavimai per savaitę, pasibaigusią spalio 29 dieną, nusmuko 20 proc., palyginti su ta pačia savaite prieš metus, ir 25 proc. praėjusią savaitę. Susitikime buvo aptarta, kaip vykdyti visuomenės švietimo kampaniją siekiant nuraminti vartotojus dėl paukštienos produkcijos saugumo.

Grėsmė tradiciniam gyvenimo būdui

Spartus paukščių gripo išplitimas gali priversti Azijos ir Afrikos gyventojus keisti savo tradicinį gyvenimo būdą, kai žmonės gyvena šalia naminių gyvulių. Tokį nuogąstavimą pareiškė JT generalinis sekretorius Kofis Ananas. „Reikia padėti žmonėms suvokti, jog paukščių gripas kelia grėsmę prieš šimtmečius susiformavusiam gyvenimo būdui – žmonių ir naminių gyvulių kaimynystei. Esu kilęs iš Ganos, kur šeimos ir naminiai gyvuliai, vaikai ir viščiukai gyvena kaip viena laiminga bendruomenė“, – sakė JT generalinis sekretorius per Niujorke lapkričio pradžioje vykusį pasaulinį suvažiavimą sveikatos klausimais. K. Ananas pažymėjo, kad iškyla ir milžiniška grėsmė laisvai prekybai, ūkio ir socialinei pažangai. JT generalinis sekretorius paragino pasaulio lyderius nedelsiant nustatyti globalios epidemijos prevencijos prioritetus.

Kinija – už genetiškai modifikuotas vištas

Kinijos mokslininkai ketina svarstyti galimybes veisti genetiškai modifikuotas vištas, kurios būtų atsparios paukščių gripo virusui. „Sudarysime ekspertų grupę ištirti, kaip paukščių gripas veikia genetiškai modifikuotas vištas“, – sakė vienas mokslininkų Hong Tangas.

Griežtos priemonės Honkonge

Honkongo valdžia uždraudė gyventojams lesinti balandžius ir grasina baudomis bei iškeldinimu iš buto. Taip siekiama apsisaugoti nuo paukščių gripo plitimo. „Balandžiai gali pernešti paukščių gripą, o humaniškiausias būdas išvengti balandžių susitelkimo yra jų nelesinti“, – sakė miesto higienos departamento atstovas. Pagautas balandžius lesinantis Honkongo gyventojas turės sumokėti 1500 Honkongo dolerių (190 JAV dolerių) baudą, taip pat gaus penkis baudos balus. Remiantis galiojančiomis taisyklėmis, vyriausybės subsidijuojamuose butuose gyvenantys honkongiečiai gali būti iškeldinti, jei per dvejus metus surenka daugiau nei 16 baudos balų. Baudos balai taip pat skiriami už šiukšlių ir daiktų išmetimą pro langą, šiukšlinimą laiptinėje bei už kelis kitus nusižengimus. Baudos balų sistema socialinio būsto gyventojams buvo įvesta Honkonge 2003 metais kilus SŪRS protrūkiui. Tuomet vietos valdžia nusprendė, kad būtent griežtesnės patalpų priežiūros taisyklės neleis ligai plisti.

Taivanas griežtins bausmes už paukščių kontrabandą

Taivano žemės ūkio taryba pareiškė griežtinsianti bausmes už paukščių kontrabandą, skirdama septynerius metus kalėti. „Peržiūrėję galiojančius įstatymus, bausmę už paukščių kontrabandą padidinome nuo trejų iki septynerių metų“, – sakė tarybos Gyvūnų ir augalų apsaugos inspekcijos bei karantino biuro atstovas spaudai. Muitinės pareigūnų teigimu, sugriežtinta bagažo kontrolė, ypač iš Pietryčių Azijos šalių, siekiant užtikrinti, kad į Taivaną kontrabandos būdu nepatektų jokių paukščių.

Taivanas jau derėjosi su farmacijos bendrove „Roche“, turinčia antivirusinio vaisto „Tamiflu“ patentą, dėl masinės medikamento gamybos saloje. Taivanas paprašė suteikti licenciją gaminti „Tamiflu“ versiją. Prieš tai „Roche“ pranešė sutinkanti aptarti detalesnį bendradarbiavimą su Taipėjumi dėl „Tamiflu“ gamybos.

Paukščių gripas pasiekė Kuveitą

Neseniai ir Kuveite nustatyti du paukščių gripo atvejai – juo buvo užsikrėtę įvežti ir migruojantys paukščiai. Sergantys paukščiai rasti skirtingose vietovėse. Jie sunaikinti. Vienas buvo rastas Kuveito tarptautiniame oro uoste, tikriausiai įvežtas iš Azijos teritorijos. Kitas, kaip manoma, buvo migruojantis – rastas pietrytinėje pakrantės dalyje, Kuveito gyventojų savaitgalio rezidencijų rajone. Pareigūno teigimu, šiuo metu dėl mirtino H5N1 paukščių gripo viruso tikrinami visi šalies ūkiai.

Japonija skelbia nacionalinį kovos planą

Japonija šį pirmadienį viešai paskelbė nacionalinį kovos su paukščių gripu planą, tam tikrais atvejais leidžiantį paskelbti nepaprastąją padėtį, uždaryti mokyklas ir uždrausti didelius žmonių susibūrimus. Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas planas taip pat numato sukurti specialų paukščių gripo epidemijos valdymo centrą. Paukščių gripo išplitimo Japonijoje atveju Sveikatos apsaugos ministerija šalyje paskelbtų nepraprastąją padėtį. Tokiu atveju vyriausybė turėtų teisę uždaryti mokyklas ir prievarta gydyti užsikrėtusius asmenis. Ministerijos skaičiavimu, kilus pandemijai, mirtų 170-640 tūkst. japonų, o paukščių gripu susirgtų 530 tūkst.-2 mln. šalies gyventojų. Planas suskirstytas į šešias fazes – nuo paprasto gripo iki pasaulinės pandemijos. Tokijas taip pat ketina padidinti priešgripinio vaisto „Tamiflu“ atsargas, kad jų užtektų gydyti 25 mln. žmonių penkias dienas.

Vietname kovos kariuomenė bei milicija

Vietnamo premjeras Fan Van Khajus paskelbė, kad kovai su paukščių gripu bus pasitelktos kariuomenė ir milicija. Kaip pranešė Vietnamo valstybinė žiniasklaida, šalyje vis dar atsiranda naujų šios ligos židinių. Ministerijoms ir provincijų administracijai išsiuntinėtoje telegramoje Fan Van Khajus paragino visų lygių valdžią „mobilizuoti ginkluotąsias pajėgas, miliciją ir universitetų studentus“ į kovą su paukščių gripu ir neleisti, kad vėl atsirastų šios ligos židinių. Premjeras taip pat pažymėjo, jog reikia stebėti situaciją, net ir atskiruose kaimuose, ir paliepė vietos valdininkams būti atviriems ir nuoširdiems, jeigu jų rajone išplistų liga. Jie privalą apie tai pranešti ir informaciją paskelbti valstybinėje žiniasklaidoje.

Tailande paukščių gripas nustatytas kūdikiui

Bankoke paukščių gripo virusas buvo nustatytas vienerių metų berniukui. Tai pirmas žmogui nustatytas paukščių gripo atvejis Tailande nuo tada, kai prieš mėnesį kilo nauja mirtino viruso banga. Medikai spėja, kad berniukas H5N1 virusu užsikrėtė, žaisdamas savo namų kieme, kuriame buvo vištos. Jos vėliau nuo šio viruso nugaišo. Per ankstesnę paukščių gripo viruso bangą 2003 metų pabaigoje Tailande nuo infekcijos mirė 13 žmonių. Dabar paukščių gripas siaučia dešimtyje šalies provincijų, daugiausiai centrinėje šalies dalyje. Nors H5N1 virusas jau išplito sostinėje Bankoke, naujas infekcijos protrūkis kol kas nepasiekė tokio pat masto kaip tuo pačiu laiku praėjusiais metais.

Lietuvoje ligos atvejų nenustatyta, bet grėsmė išlieka

Europoje pasirodžiusios pavojingos ligos atvejų Lietuvoje nenustatyta. Tai patvirtina Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje (NVL) atlikti kritusių laukinių ir naminių paukščių tyrimai. NVL vadovo Jono Miliaus teigimu, per pastarąsias dvi savaites dėl paukščių gripo ištirta daugiau kaip 400 nugaišusių laukinių ir naminių sparnuočių. Ventės rage veikia migruojančių paukščių veterinarinio stebėjimo postas, kuriame tyrimui paimami praskrendančių paukščių kraujo mėginiai. Kol kas visi tyrimo dėl šios ligos rezultatai buvo neigiami. J. Milius sakė, kad žmonės praneša apie nugaišusius paukščius, kviečiasi veterinarijos specialistus. Jis nuramino Pakruojo rajono gyventojus, kad ten rasta nugaišusi gulbė paukščių gripu nesirgo. Tai nustatyta NVL atlikus tyrimą. Paukščių gripas nenustatytas ir iš Pakruojo atvežtiems tirti nugaišusiems naminiams paukščiams.

Veterinarijos specialistai tvirtina, kad Lietuvoje paukščių gripas pirmiausia pavojingas patiems sparnuočiams. Todėl Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ypač sugriežtino valstybės sienų kontrolę, kad užkirstų kelią gyviems paukščiams ir paukštienos produktams įvežti. Žmonėms, keliaujantiems iš ne Europos Sąjungos šalių, neleidžiama įsivežti jokio gyvūninės kilmės maisto. Neleidžiama organizuoti paukščių parodų, mugių, pasirodymų, kur gali būti demonstruojami paukščiai. Prekiauti egzotiniais ir naminiais paukščiais galima tik specializuotose parduotuvėse. Turguose gyvais paukščiais, tarp jų ir balandžiais, prekiauti kategoriškai draudžiama. VMVT direktorius Kazimieras Lukauskas sako, kad šalies paukštynuose auginami paukščiai yra sveiki, jie neturi kontakto su laukiniais sparnuočiais. Todėl lietuvišką paukštieną žmonės gali pirkti be jokių abejonių.

Parengta pagal

užsienio ir Eltos informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija