„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. spalio 25 d., Nr. 18 (134)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

JT generalinis sekretorius – korėjietis Ban Kimunas

Pietų Korėjos užsienio reikalų
ministras Ban Kimunas išrinktas
JTO generaliniu sekretoriumi
Reuters nuotrauka

Jungtinių Tautų (JT) Generalinė Asamblėja naujuoju generaliniu sekretoriumi išrinko Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrą Ban Kimuną. Jis pakeis gruodžio 31 dieną antrą kadenciją baigiantį Kofį Ananą.

40 metų diplomatinio darbo patirtį turintį B.Kimuną į generalinio sekretoriaus postą rekomendavo Saugumo Taryba. Vykusiame balsavime jo kandidatūrai bendru pritarimu pritarė ir 192 valstybes vienijanti Generalinė Asamblėja.

Nuo 2004 metų Pietų Korėjos užsienio reikalų ir prekybos ministerijai vadovaujantis diplomatas taps aštuntuoju generaliniu sekretoriumi per 60 metų JT istoriją. Delegatams sakytoje kalboje B.Kimunas pažadėjo išnaudoti savo poziciją, kad sustiprintų organizaciją. „JT sėkmė bus matuojama ne tuo, kiek žadame, tačiau kiek suteikiame tiems, kuriems mūsų labiausiai reikia“, – teigė jis, savo prioritetais nurodęs kovą su skurdu, ŽIV ir AIDS plitimu, aplinkosaugos problemas, žmogaus teisių apsaugą bei kovą su terorizmu.

B.Kimunas 1970 metais Seulo nacionaliniame universitete gavo bakalauro diplomą tarptautinių santykių srityje, o po 15 metų tapo Harvardo universiteto viešojo administravimo magistru. Pirmasis B.Kimuno postas JT buvo Indijos sostinėje Delyje. Vėliau jis karjeros laiptais kilo dirbdamas diplomatinį darbą Vašingtone, Niujorke ir Vienoje. B.Kimunas taip pat yra ėjęs Pietų Korėjos prezidento nacionalinio saugumo ir politikos reikalų patarėjo pareigas.

B.Kimunas pažadėjo būti ryžtingas vadovas ir perspėjo, kad visi, kurie jį vadina silpnu lyderiu, klysta, nes jis nėra pastumdėlis. „Galbūt aš atrodau neryškus ar kalbu per švelniai, bet tai nereiškia, kad man stinga ryžto vadovauti ar prisiimti įsipareigojimus”, - savo pirmame oficialiame interviu žurnalistams sakė B.Kimunas. Pasak jo, tokie bruožai kaip kuklumas ir nuolankumas Azijoje yra laikomi geromis savybėmis, tačiau nereikia jų klaidingai suprasti. „Visada priimu ryžtingus sprendimus, kai to reikia”, - sakė jis, paklaustas apie žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kuriuose teigiama, jog dėl savo švelnaus būdo jis nėra tinkamas kandidatas šiam darbui.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija