„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. vasario 28 d., Nr. 4 (141)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Doleris visame pasaulyje yra doleris

Iš JAV valiutos atsiradimo istorijos

Nepaisant to, kad visą laiką laikomai stipriausia pasaulio valiutai – amerikietiškam doleriui metė iššūkį atsiradęs euras, doleris daugelyje pasaulio šalių laikomas pinigu be konkurencijos. Daugelyje šalių dolerio pavadinimas „baksas“ atsirado jau labai seniai. Žodis „baksas“ kilo iš angliško žodžio „buck“ – elnias. Mat elnio ragai ir oda kažkada buvo pinigų ekvivalentu Didžiojoje Britanijoje.

Doleris (vok. – taler), kaip piniginis JAV vienetas, buvo paskelbtas 1785 m. liepos 6 d. Iš pradžių doleris buvo sidabrinė moneta. Nuo 1861 metų į apyvartą išėjo pirmieji banknotai, kurie buvo spausdinami ant lininio ir medvilninio popieriaus. Banknotai buvo žalios spalvos. Vienas kupiūros kraštas buvo nelygus. Monetų rūmuose buvo saugomi pavyzdžiai, pagal kuriuos nustatydavo atskirų piniginio vieneto serijų tikslumą. 1862 metų rugpjūčio mėnesį pradėjo darbą Graviravimo ir banknotų spausdinimo biuras. Keturios moterys ir du vyrai Finansų ministerijos rūsyje ėmė rūšiuoti ir antspauduoti vieno ir dviejų dolerių vertės banknotus, kuriuos spausdino privačios firmos. 1863 metais valstybė perėmė visus dolerių banknotų spausdinimo reikalus. 1877 metais visa Jungtinių Valstijų valiuta buvo spausdinama Graviravimo ir banknotų spausdinimo biure.

Šiuo metu Jungtinėse Amerikos Valstijose galioja dolerių banknotai, išleisti ne anksčiau kaip 1928 metais. Banknotų nominalai –1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 5000 ir 10 000 dolerių. Reikia priminti, kad didesnius nei 100 dolerių nominalo banknotus draudžiama išvežti iš JAV teritorijos. O 10 000 dolerių banknotai nespausdinami jau nuo 1944 metų vasaros ir šiuo metu tiksliai paskaičiuota, jog beliko tiktai 348 tokios vertės kupiūros. 1968 metais JAV buvo nutraukta didesnės kaip 100 dolerių vertės banknotų emisija. O paskutinis 2 dolerių vertės banknotas buvo išspausdintas 1976 metais. Ant 500 dolerių vertės banknoto yra 25-ojo JAV prezidento Mak Kinlio portretas, ant 1000 – 22-ojo ir 24-ojo JAV prezidento Stiveno Klivlendo, o ant 5000 dolerių banknoto – ketvirtojo prezidento Džeimso Medisono portretas.

Oficialiai JAV piniginiu vienetu doleris tapo 1785 metais. Po dvylikos metų pasirodė Č.Li knyga „Amerikietiškas buhalteris“, kurioje buvo išspausdintas dabar visame pasaulyje žinomas dolerio simbolis – $. Šio ženklo autoriumi laikomas turtingas emigrantas iš Airijos į Naująjį žemyną ir tiekęs ginklus Amerikos nepriklausomybės kovotojams jų kare su anglais Oliveris Polakas. Mat, pirkdamas ginklus iš Ispanijos, O.Polakas savo buhalterinėse knygose naudojo raidžių „P“ ir „S“ ženklus, kas reiškę ispaniškus pinigus pesus ir jų skaičių. Laikui bėgant išliko tiktai raidė „S“, perbraukta viena ar dviem vertikaliomis linijomis. Apie šį dolerio ženklą ir jo kilmę plačiai savo knygoje „Visagalis doleris ir Amerikos sąmonė“ rašė žinomas britų istorikas Džeisonas Gudainas.

Beje, egzistuoja nemažai ir kitų šio dolerio simbolio atsiradimo versijų. Vienos iš jų šalininkai ženkle $ įžiūri stilizuotą Ispanijos karališkosios šeimos herbą – du juosta perrištus Heraklio stulpus. Na, o kiti, laikantys save tikraisiais JAV patriotais, simbolyje $ mato tiktai užfiksuotą valstybės pavadinimą „U“ ir „S“ (United States). Esą raidės „U“ apatinė dalis laikui bėgant išnyko, ir todėl liko dabartinis dolerio simbolis – $, tapęs bene pačiu žinomiausiu pasaulyje simboliu. Kaip žinoma, dolerio vertė, palyginti su pokario metais, labai sumažėjo. Tačiau „baksas“ daugeliui pasaulio žmonių išliko kaip geidžiamiausia ir patikimiausia valiuta.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija