„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. balandžio 25 d., Nr. 8 (145)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Migracija – XXI amžiaus neišvengiamybė?!

Balandžio 13 dieną Seime startavo kasmetinė Europos savaitė, skirta Romos sutarties 50-mečiui paminėti. Pirmasis renginys – Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto inicijuota diskusija „Migracija – XXI amžiaus neišvengiamybė?!“

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Kęstutis Sadauskas diskusijos dalyvius supažindino su Europos Sąjungos politika ekonominės migracijos srityje. Per pastaruosius 20 metų imigracija didėjo ir tapo pagrindiniu ES gyventojų skaičiaus augimo veiksniu.

Apie Lietuvos migracijos politiką kalbėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valstybės sekretorius Rimantas Kairelis ir Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus pavaduotojas Dainius Paukštė. Valstybės sekretorius renginio dalyviams pristatė Ekonominės migracijos valdymo strategiją, kuri artimiausiu metu turi būti tvirtinama LR Vyriausybėje. Nuo 1990 metų iš Lietuvos iš viso emigravo 404 tūkst. žmonių; mūsų valstybė yra pirmoji ES pagal emigrantų skaičių tūkstančiui gyventojų. Tačiau vilties teikia tai, kad pastaruoju metu mažėja išvykstančių, o daugėja grįžtančių lietuvių. Ekonominės migracijos reguliavimo strategijos rengimo tikslas – atsižvelgiant į esamą ekonominės migracijos būklę Lietuvoje, Europos Sąjungoje bei pasaulyje nustatyti ilgalaikius ekonominės migracijos politikos tikslus ir prioritetus, kad spartaus ekonominio augimo sąlygomis Lietuvoje nepritrūktų darbo jėgos bei būtų išvengta kitų neigiamų šio proceso pasekmių.

Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus pavaduotojas D.Paukštė kalbėjo apie imigracijos valdymo priemones Lietuvoje. Jeigu ES šiandien rūpi ekonominės imigracijos – darbo jėgos įsivežimo klausimai, tai Lietuvai galvos skausmą kelia tiek emigracija, tiek imigracija. Naujųjų ES valstybių narių gyventojams pasirinkus senųjų darbo rinkas, Lietuvai vienintelis darbo jėgos šaltinis liko trečiosios šalys.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto vyresnysis ekspertas Giedrius Kadziauskas diskusijos metu bandė atsakyti į klausimą: ar verta grįžti namo, t.y. ar efektyvios Vyriausybės priemonės išeivijai susigrąžinti?

Skirtingai nuo valstybės institucijų vykdomos politikos migracijos valdymo srityje priemonių, diskusijoje dalyvavo ir savo iniciatyvą pristatė nevyriausybinės organizacijos atstovai, vykdantys projektą „Pasilik Lietuvoje“. Jaunųjų lyderių ir verslininkų federacija Junior Chamber International (JCI) kartu su Lietuvos verslo atstovais vykdo projektą „Pasilik Lietuvoje“, kuriuo siekiama paskatinti jaunus žmones siekti geresnio gyvenimo ir neieškoti darbo užsienyje. Vienas iš projekto iniciatorių, projekto vadovas Chris Nichol, pristatė renginio dalyviams informaciją apie šį projektą, kuris startavo 2007 m. sausio 1 d. ir tęsis iki gegužės 19-osios. Projekto atstovai supažindino renginio dalyvius apie įvykusius ir planuojamus renginius. Diskusijos metu buvo pristatyta projekto balandžio mėnesio ambasadorė – Sonata Laurinavičienė, kuri pasidalijo savo asmeniniais išgyvenimais emigracijoje ir dabartiniu gyvenimu Tėvynėje. Ambasadorių programa yra orientuota į 18-35 metų Lietuvos gyventojus. Tai yra motyvacinė programa, kurios dėka, remdamiesi išrinktų „Pasilik Lietuvoje“ ambasadorių patirtimi, nuostatomis, Lietuvos gyventojams bandoma priminti, kad čia tikrai daug ką galima nuveikti, tik reikia pasistengti.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas A.Sysas, tardamas apibendrinamąjį žodį, pasidžiaugė diskusijos sėkme, dalyvių gausa, pranešimų nauda bei žiniasklaidos susidomėjimu.

Laura Klečkauskaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija