„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. liepos 4 d., Nr. 13 (150)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Karšta vasara prie Temzės

Dešimt metų Didžiosios Britanijos premjero poste išbuvęs ir gegužės 17 dieną Leiboristų partijos vadovo posto netekęs Tonis Bleiras pažadėjo, kad birželio 27-ąją perduosiąs ministro pirmininko pareigas naujam valdančiosios partijos lyderiui 56-erių metų škotui Gordonui Braunui. Pastarasis visus tuos dešimt metų ėjo finansų ministro, Didžiojoje Britanijoje vadinamo iždo kancleriu, pareigas. Tai jam, ne tiek premjerui, priskiriami akivaizdūs Didžiosios Britanijos ekonominiai laimėjimai. Naujasis premjeras per visą savo politinės veiklos laikotarpį vengė viešumos, buvo laikomas uždaro būdo „asketu“, retai besišypsantis. Šis Škotijos dvasininko sūnus nuo vaikystės jautė simpatiją leiboristams, kartu savo autoritetu laikė JAV prezidentą Džoną Kenedį. Jau ankstyvoje jaunystėje jo interesai buvo labai platūs. Pirmiausia domėdamasis istorija ir politika, G.Braunas daug dėmesio skyrė matematikai ir sportui. Edinburgo universitete studijavęs istoriją, savo diplominį darbą skyrė leiboristų judėjimo Škotijoje istorijai. Baigęs šį universitetą jis kurį laiką jame dėstytojavo, vėliau dirbo Škotijos televizijoje, bet ją po kelerių metų paliko. Tada vienas iš tos televizijos vadovų, apgailestavęs, kad netenka Naujienų skyriaus bendradarbio, pasakė kolegoms: „Atsiminkite, ateis laikas, kai mes visi dirbsime jam“. Pirmą kartą į Didžiosios Britanijos parlamentą savo kandidatūrą jis iškėlė 1979 metais, bet tuomet nepateko, nes rinkimus laimėjo legendinė „geležinė ledi“ Margareta Tečer ir jos konservatorių partija. Į parlamento rūmus G.Braunas pateko po kelerių metų. Daugiau jam, o ne buvusiam premjerui Toniui Bleirui priskiriami nuopelnai radikaliai pertvarkant Leiboristų partiją, atsisakant marksistinių dogmų ir apvalant ją nuo komunistinių ir komunistuojančių elementų, kurių knibždėte knibždėjo šioje partijoje.

2000 metų rugpjūtį G.Braunas susituokė su Leiboristų partijos viešųjų ryšių specialiste Sara Makauly. Po metų Braunų šeimą ištiko tragedija, kai mirė jų pirmagimė dukrelė Dženifer. Dabar šeima augina du mažamečius berniukus, iš kurių vienas serga nepagydoma sunkia liga – cistine fibroze, kitaip sakant, cerebriniu paralyžiumi. Todėl G.Brauno žmona Sara beveik nesirodo viešai ir kategoriškai atsisako duoti interviu ją atakuojantiems žurnalistams. Vyrui tapus premjeru, ji pareiškė, kad ir dabar ji nekeičianti savo nuostatų dėl bendravimo su žiniasklaida.

Tapęs premjeru savo pirmojoje kalboje G.Braunas akcentavo, kad užsienio politikoje daugiausia dėmesio skirsiąs dar glaudesniam bendradarbiavimui su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, taip pat veiks kartu su Europos Sąjunga. Kalbant apie pastarąją, tai Briuselyje pastebimai nerimaujama, kad naujasis Dauningstryto premjero rezidencijos šeimininkas gali būti kliūtis ES planams. Jis laikomas dideliu euroskeptiku, neketinančiu atsisakyti savo svaro sterlingų euro naudai. G.Braunas taip pat akcentavo, kad jo vyriausybė vykdys visus Didžiosios Britanijos tarptautinius įsipareigojimus Irake ir Afganistane, dės pastangas kovoje su tarptautiniu terorizmu. Be to, naujasis premjeras aiškiai užsiminė, kad ketina keisti Anglijos įstatymus suteikiant platesnę autonomiją jo gimtajai Škotijai ir Velsui. G.Braunas gerokai atnaujino ministrų kabinetą. Užsienio reikalų ministru paskyrė 41 metų aplinkos sekretorių Davidą Milibandą, patį jauniausią ministrą per pastaruosius 30 metų. Pakeisti ir kiti ministrai. Iš T.Bleiro kabineto paliktas tiktai gynybos ministras Desas Braunas.

Didžiosios Britanijos ir užsienio spauda atkreipė dėmesį, kad G.Braunas savo pirmajame pareiškime daug dėmesio skyrė imigracijos problemoms. Jis pabrėžė, kad iš imigrantų, mainais už galimybes, bus pareikalauta ir atitinkamos atsakomybės: gerbti ir įnešti savo indėlį į kultūrą, išmokti anglų kalbų ir apskritai „žaisti“ pagal civilizuotos visuomenės taisykles. Gal tai praėjusią savaitę ir sukėlė ekstremistų išpuolius. Žmonių budrumo dėka pavyko išvengti sprogimų Londono centre paliktuose stovėti dviejuose automobiliuose, prikimštuose sprogmenų, benzino bakų ir vinių. O trečias automobilis su sprogmenimis taranavo vieną iš Glazgo oro uosto pastatų. Laimei, sprogimo metu aukų nebuvo. Dėl teroristinių atakų policija jau areštavo penkis asmenis. Manoma, kad tai vietiniai islamistai, praėję atitinkamus sprogdintojų savižudžių kursus Irake ir Afganistane. Atsižvelgdama į paskutinius įvykius, Anglijos vyriausybė paskelbė šalyje ypatingo saugumo lygio padėtį. Naujasis premjeras pareiškė, kad britų neįmanoma įbauginti ir piliečių saugumas bus užtikrintas. (Jau areštuoti septyni su teroro aktais susiję asmenys.) Tačiau Anglijoje tvyro gana nerami nuotaika. Kaip seksis G.Braunui, sunku pasakyti. Nors apklausų duomenys rodo, kad pirmą kartą per paskutiniuosius keletą mėnesių leiboristai savo populiarumu pralenkė konservatorius, kuriems vadovauja labai energingas ir ambicingas 40 metų politikas Davidas Makeronas. Toks leiboristų populiarumo šuolis, nors ir nedidelis, siejamas su G.Brauno atėjimu į valdžią. Tai pripažino ir pats naujasis premjeras. Jis pareiškė, kad šie teroristiniai išpuoliai neabejotinai susieti su teroristų tinklu „Al Qaeda“.

Tokia teroristinių išpuolių grėsmė iškilo ir kitoms šalims. Apie tai įspėjo Vokietijos vidaus reikalų ministras Volfganagas Šaublas.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija